KAYMAKAM ARSLAN GAZETEMİZE 2016 YILI ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRDİ

Emet ilçe Kaymakamı Mahmuthan Arslan 2016 yılında Emet ilçemizde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

PAYLAŞ
Gazi Emet Gazetesi -

Emet ilçe Kaymakamı Mahmuthan Arslan 2016 yılında Emet ilçemizde Kaymakamlık, vakıf, ilçe tarım ve halk eğitim müdürlüğü vasıtası ile yapılan çalışmalar hakkında bilgi verirken 2017 yılı hedeflerinin de turizmde etkin tanıtım olduğunu belirtti.

Arslan, gazetemiz yayın yönetmeni Ercan KOLKU’ya 2016 yılını değerlendirirken, iki taş kanyonu,ilçe trafik park sorunu konularında da görüşlerini gazetemizle paylaştı.

KAYMAKAM ARSLAN; “NASIL BİR BADİRE ATLATTIĞIMIZI HERGEÇEN GÜN DAHA İYİ GÖRÜYORUZ”

GAZİEMET;2016 yılı İlçe kaymakamlığımız için nasıl bir yıl oldu?

MAHMUTHAN ARSLAN; Öncelikle 2016 yılı ülkemiz açısından oldukça zorlu bir yıl oldu. 15 Temmuz sürecinde nasıl bir badire atlattığımızı gün geçtikçe çok daha net görebildik. Yaşanan süreçte halkımızla beraber meydanlardaydık.Ohal sürenine girilmesi ilede ilçe kaymakamlığımız 24 saat  nöbetteydi.Emet halkımız isimine yakışan Gazi Emetliliğini bir kez daha meydanlarda gösterdi. 1 ay süren  demokrasi nöbetlerinde meydanları doldurarak vatanına, milletine devletine olan bağlılığını gösterdi.

Bir yandan bunlar yaşanırken diğer yandan ilçemiz ve köylerimiz için çalışmalarımız aynı kararlılıkla devam etti. 2016 yılında ilçemizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi adına yatırımlar devam ederken, iki taş kanyonu çalışmalarımızı da sürdürdük.

GAZİEMET;İki taş kanyonunda  yoğun bir yol çalışma programı gerçekleşti. Bu alanda çalışmalar tamamlandı mı? Tanıtım ve turizme açılması için ne gibi çalışmalar yapıldı?

MAHMUTHAN ARSLAN;İki taş kanyonunda genel anlamda çalışmalar tamamlandı. Turizmde canlılğa bağlı yeni bungola evler vb. yapımlarına devam edilebilinir.7 km’lik kanyon boyunca güvenli bir dağ turizmi için yolların genişletilmesi ve kör noktaların açılmasını sağladık. Eğrigöz’den Dereli kaplıcalarına inen alanda kör noktaları açtık.Olası kazalarda ambulansların mümkün oldukça kanyon boyunca ilerleyebilmesi kadar, gerek dağ turizmi gerekse kaplıca turizmi için bölgemize yürüyüş yolları,şehir teraslarından faydalanmaları için yol önemliydi.

İki taş kanyonumuzun etkin bir tanıtımı içinse  yaşadığımız yoğunluklar sebebiyle yeterince gerçekleştiremedik.Ama bu yıl için bu alanda geliştirdiğimiz ve kısa sürede hayata geçireceğimiz projelerimiz var.Tarih ve termal turizmimizi doğa turizmi ile birleştirecek etkin tantım atağı içersine gireceğiz.

GAZİEMET;Kaplıcalar konusunda Dereli ve Yenice kaplıcaları konusunda çalışmalarımız varmı?

MAHMUTHAN ARSLAN; Dereli kaplıcalarımızı bakıma aldık. Aynı şekilde Yneiceköydeki kaplıcalarımızda da bir dizi çalışma yapılarak modernize edilecek. Özellikle yöre halkımızın bahar şenliklerinde büyük ilgi gösterdiği Tahtalı göletimizde de  bir dizi çalışmalar yapılacak. Esasında bu göletten daha etkin faydalanma adına projeler geliştiriyoruz. Gölet üzerinde iskele, gölette  deniz bisikleti neden olmasın?

“HÜKÜMET ARKASI OTOPARK PROJESİNİ DEĞERLENDİRECEĞİZ”

GAZİEMET; Emet şehir içi trafikte ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu konuda ilçe trafik komisyonu vasıtası ile bir çalışma yapılabilinir mi? Ayrıca merkezde belediye ile birlikte  bir katlı otopark projesi vardı. Bu konuda çalışmalar hangi aşamadadır?

MAHMUTHAN ARSLAN; “Aslına bakarsanız Emet’te en büyük sıkıntı caddelerin darlığı ve hergeçen gün artan araç sayısı. Hükümetten kaynarcaya uzanan alanda birçok alan trafiğe kapatılsa, esnaflarımız içinde çok daha fazla insan hareketliliği olacaktır. Şuan çarşıdaki araç kalabalığını, vatandaşlar doldurur. Tabi bir şeyleri yasaklarken vatandaşlara alternatiflerde sunmanız gerekir. Daha önce projelendirilen hükümet arkası katlı otopark projesini yeniden değerlendireceğiz. Merkezde bu yönde bir çalışma resmi araç ve resmi kurumlarda çalışanların araçlarında berlili bir alana toplanmasınyla trafiği rahatlatabilir

GAZİEMET; Yukarı Pazar yerindeki köylü pazarı geniş bir alanın etkin kullanılamamasına neden oluyor. Sadece Salı günleri etkin kullanan alan, diğer günler sohbet mekanlarına dönüşüyor. Buradaki tezgahla başka bir alana alınıp, bu alanda, Salı günleri hariç açık otopark olarak kullanım merkezi rahatlatmaz mı?

MAHMUTHAN ARSLAN;Düşünülüp değerlendirilebilinir. Mühim olan  şehrin merkezini daha etkin kullanmak. Bu konuda  etkin bir çalışma yapmamız gerektiği bir gerçek. Bu konuda da tüm alternatifleri değerlendireceğiz

GAZİEMET; Emniyet binası boşalıyor, Tahsin ince caddesinde dershane binası atıl durumda, keza, yeni hastane yapınca eski hastane binası, sağlık ocağı binası gibi atıl duruma düşecek binalar için düşünceleriniz nelerdir?

MAHMUTHAN ARSLAN;Emniyet binamız boşaltıldı. Henüz yıkım olayı tam gerçekleşmedi. Yıkım bittiğinde ne şekilde  değerlendireceğimiz için her tür fikire açığız.Bu konuda vatandaşlarımızın önerilerini de dikkate alırız. Aynı şekilde diğer kamu binaları içinde vatandaşlarımızın, idarecilerimizin, stk’larımızın fikir ve görüşleri doğrultusunda hep birlikte değerlendirip; ilçemiz adına en faydalı olacak şekilde değerlendirebiliriz.KYK yapımı ile atıl durumdaki SSK binamız gibi ilçe adına önemli değişimlere önderlik ederiz. Dershane konusunda belediyemizin ilçeye Özel eğitim ve rehabilitasyon merkez okulu kazandırma gibi bir projesi var. Biliyorsunuz bu bina vakıfa devredildi. Vakıf tarafından ilçe milli eğitim müdürlüğümüze tahsis için gerekli yazışmalar yapıldı. Binanın devrinin ardındanda her tür projeyi değerlendireceğiz.

EMET İLÇESİNDE 2016 YILINDA  1015 KİŞİYE 1650 TON KÖMÜR

GAZİ-EMET; Vakıf kanalıyla 2016 yılında  vatandaşlarımıza ne gibi kaynak aktarımları yapıldı?

MAHMUTHAN ARSLAN; 2016 yılında İlçe Kaymakamlığımız Sosyal yardımlaşma vakfımız aracılığıyla  3171 kişiye toplamda 1 milyon 209 bin tl ayni ve nakdi yardım sağlandı.

Başta şehit yakınları ve gazi ailelerimize olmak üzere 1015 vatandaşımıza 1.650 ton  kömür dağıtımı yapıldı.  Kömür yardımlarının toplam maliyeti 780 bin tl. Barınma ihtiyacı için 23 vatandaşımıza 53 bin tl nakdi, yardım yapıldı.

Vakfımız aracılığıyla 553 vatandaşımıza 93 bin tl yiyecek yardımı yapılırken, 249 vatandaşımıza 34 bin tl tutarında ilaç yardımı yapıldı.                           

106 öğrencimize 25 bin tl eğitim yardımı, 1186 vatandaşımızada bir kereye mahsus olmak üzere toplamda 190 bin tl  nakdi yardım yapıldı.

İŞ KURMAK İSTİYORUM DİYEN KAYMAKAMLIĞA GELSİN

GAZİ-EMET;  Vakıf kanalı ile yardımlarda her yıl kömür yardımları büyük bir mebla tutuyor. Nakdi yardımlarda. Peki kaymakamlık olarak  daha çok proje ve iş kurmaya yönelik yardım veremezmiyiz? Klasik olta balık hikayesi. Hem sosyal riski daha azaltma, hemde ekonomiye geri dönüşüm kazandırma adına.

MAHMUTHAN ARSLAN; Şimdi bunun çeşitli sebebleri var. Kömür konusunda muhtarlarımız,mütevelli heyetimiz ile  gerekli araştırma ve incelemeler sonrası  yardımlar dağıtılıyor. Ayrıca  devletimizde insanlarımızın barınma, yiyecek, giyecek ve yakacak  yardımları konusunda sosyal devletin gereğini yerine getirmede kararlı çalışmalar yapıyor. Sadece Emet’te değil Türkiye genelinde özellikle yakacak yardımında , dışa bağımlılığı azaltma adına yerli kaynak kömür tüketimine önem veriliyor.

Projeler konusunda ise geçmiş yıllarda vakıf kanalıyla  yapılan projeler ve dağıtılan kaynaklarda geri dönüşler beklenen oranlarda olmadığı için sıkıntı yaşanıyor. Bize gelen projeleri biz değerlendirerek, Ankaraya gönderiyoruz. Emet ilçemizde daha önce yapılan projelerde geri dönüş oranları beklentilerin altında kaldığı için proje onaylarında sorun yaşanabiliyor.

Fakat buradan ifade etmek isterim ki, iş kurmak isteyen,veya çalışmak için belirli araç gerece ihtiyaç duyan vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla kaymakamlığımıza gelebilirler. Kanunlar dahilin de kendilerine gerekli yardımları yapmaya hazırız.

EMET’TE 3078 VATANDAŞIMIZA SERTİFİK VERİLDİ

 

GAZİ-EMET; 2016 yılında Halk eğitim merkez müdürlüğümüz vasıtası ile  ne kadar vatandaşımıza ulaşıldı. Ve en çok hangi alanda sertifika dağıtıldı.

MAHMUTHAN ARSLAN;” 2016 Yılı  Halk eğitim müdürlüğümüz için oldukça verimli bir yıl oldu. Toplamda 167 kurs açılırken bu kurslarımıza toplamda 5014 kursiyer başvurdu. Kurslar sonunda ise 1529’u erkek1549’u bayan olmak üzere toplam 3078 vatandaşımıza kurs bitirme sertifikaları verildi.

Kurslarımız öncelikle eğitim alanında yoğunlaşıyor.Sosyal hizmetler alanında Türkiye bağımlılıkla mücadele eğitimi kapsamında 1356 vatandaşımıza eğitim ve sertifika verildi. Afet bilinci eğitimi, bilgisayar kullanım eğitimi, Kur’an kursu öğreticiliği,Kur’an okuma,devlet memurluğu sınavlarına hazırlık,İngilizce, işaret dili eğitimi, ehliet direksiyon eğitimi,hızlı klavye eğitimi,hijyen eğitimi,küçük ve büyük baş hayvan kesimi gibi eğitime yönelik bir çok alanda açılan kurslarımızla halkımıza eğitim veriliyor.

Tabi bunun yanında  Arı yetiştiriciliği,besi sığırcılığı,boyama,çini,evde çocuk bakımı,hasta ve yaşlı refaketçiliği,makine nakış,giyim,emlak danışmanlığı,ağaç kesme boylama,havuz suyu operatörlüğü, gibi vatandaşlarımıza ekonomik gelişimlerine katkı sağlayacak alanlarda da eğitim veriliyor. Müdürlüğümüzce gitar,saz,halk oyunları gibi kültürel eğitim kursları yanında voleybol,futbol,alpagu,okçuluk masa tenisi,yüzme gibi spor alanlarında da çeşitli eğitimler veriliyor.

ÇİFTÇİLERİMİZE  900 BİN TL MAZOT GÜBRE DESTEĞİ

GAZİEMET; İlçe tarım müdürlüğümüz vasıtası ile çiftçilerimize  2016 yılında ne gibi destekler sağlandı?

MAHMUTHAN ARSLAN;Emet ilçemiz genelinde  12. 438 ha alanda buğday,arpa,şeker pancarı,mısır,nohut,fiğ,yonca benzeri ekim alanlarımız var. Bu yıl 2070 ton buğday,500 ton arpa ürün elde edildi. İl özel idaremizden  Kütahya genel tarımı geliştirme adına 1 milyon 100 bin tl kaynak aktarımıda sağlandı. Ayrıca başta hayvan yemlerinden biri olan fiğ tohumu dağıtımı olmak üzere, üreticilerimize yıl içinde ceviz fidanı ( 2.500 adet) başta olmak üzere Eğrigöz iki taş kanyonumuzun başladığı alana kiraz ağaçları dikimleri yapıldı.Bu alanda damlama sisteminide kurarak  fidanlarımızın tutmasını sağladık.

GAZİEMET;İl genelinde Tarım il müdürlüğü ve ilçelerince dağıtılan fiğ tohumunun geri dönüşümü nasıl gerçekleşti?

MAHMUTHAN ARSLAN; İlçemizde fiğ tohumu ve yonca dağtımları ile 1250 hektar alan değerlendirildi. Bu çalışmalar kapsamında yıl içinde 1044 ton fiğ, 1634 ton yonca elde edildi. Tarımsal destekleme olarak 2016 yılında 2156 çiftçiye toplamda 1 milyon 478 bin tl tutarında destek verildi.

GAZİEMET; Bu destekler genelde ne şekilde yapılıyor?

MAHMUTHAN ARSLAN; Hükümüetimizin ülke genelinde Mazot gübre desteği, tarım arazilerini değerlendirme kalemlerinde yapılıyor. 1504 çiftçimize mazot gübre desteği ve tarım arazileri değerlendirme destekleri kapsamında 900 bin tl destek sağlandı. 315 in tl tutarında yem bitkileri desteği, 35 bin tl civarında sertifikalı tohum desteklemesi yapıldı.

EMET’TE HAYVANCILIKTA 1.MİLYON 500 BİN TL DESTEKLEME

GAZİEMET; Hayvancılık alanında nasıl bir yıl geçirdi Emet ilçemiz?

MAHMUTHAN ARSLAN;İlçemizde  11 834 büyükbaş, 44 bin küçük baş hayvan bulunuyor. (16.378 koyun,27.623 keçi)Ayrıca 65’i kara kovan olmak üzere 1832  adet arılı kovanımız mevcut.Süt desteklemeleri kapsamında 2016 yılında 787 işletmeye 5836 ton süt karşılığı 297 bin tl ödeme yapıldı.Arıcılık desteklemeleri kapsamında 10 işletmeye 786 kovan karşılığı 7860 tl ödeme yapıldı. Toplamda hayvancılık desteklemeleri 1 milyon 500 bin tl ye ulaştı. Ayrıca  2016 ılı içerisinde 60981 adet aşılama çalışması yapılırken,15.911 küpeleme çalışması yapıldı. Yıl içinde 250 adet gıda işletmelerimize gıda kontrolleri açısından denetimleri yapıldı.

EMET’TE GENÇ GİRİŞİMCİLİK PROJELERİNDEN 14 KİŞİ YARARLANDI

GAZİEMET; Genç girişimcilik projelerinden ilçemiz yeterince yararlanabilmektemidir?

MAHMUTHAN ARSLAN; Eskiden paramız yoktu, köylerimizde nüfus fazlaydı.Şimdi paramız var ama köy  nüfuslarımız azalıyor. Hükümetimizin insanlarımızın doğdukları yerde doymaları, ve kendilerini geliştirmeleri adına yoğun destekleri oluyor. Maalesef ilçemizde bu konuda beklenen seviyelerde proje üretilmiyor. Vatandaşlarımızın eğitim alıp sertifkalarını alarak girişimciliğe yönelmesi için çalışıyoruz. 2016 yılında Emet ilçemizde genç çiftçi projeleri kapsamında 1 kişi seracılık,1 kişi tıbbi aromacılık,1 kişi meyve bahçesi, 1 kişi küçükbaş,9 kişi büyükbaş ve 1 kişide arı yetiştiriciliği alanında bu imkandan yararlandılar. Eğrigöz köyümüzde ise meyveciliği gelişitirme adına 1000 adet kiraz fidanı dikilerek damlama sulama sistemi de tesis edildi.

GAZİEMET; 2017 yılı hedeflerimi nelerdir?

MAHMUTHAN ARSLAN Bölgemizin tarihi ve doğal zenginliğini birleştirerek,özellikle turizm alanında etkin çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyoruz. İlçemizin termal alanında zenginliklerini, tahtalı göleti, eğrigöz kalesi, tetik yaylası, dereli kaplıcaları,yeniceköy kaplıcaları gibi potansiyelini geliştirme ve etkin bir tanıtımını yapmak için çalışacağız. Yapımı devam eden çevre bağlantı yollarımızın tamamlanmasının turizmimizin gelişmesi adına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Vakfımız vasıtası ile devletimizin bizlere sağladığı imkanlar dahilinde vatandaşlarımızın yanlarında olmaya devam edeceğiz. Bunun yanında ilçemizde müteşebbis ruhunu canlandırma adına yine hükümetimizce  yapılan desteklerden yöre halkımızın en etkin şekilde faydalanması adına eğitim ve desteklerimiz devam edecek. Eğitim alanında  Kaymakamlığımızca yapılan sağlık meslek  lisesi kız yurdumuz  tamamlanarak hizmete geçti.İHL güçlendirme devam ediyor. 2017 yılındada eğitimde fiziki şartlarını iyileştirilmesi ve eğitim de başarı seviyemizin yükselmesi için çalışmalarımız devam edecek. İlçedeki trafik sorununu  çözümü için katlıotopark konusunda  projeyi yeniden değerlendireceğiz. İlçe kütüphanemiz de  kurumlarımızın da destekleri ile yapılan okuma salonumuzda en kısa sürede hayata geçirilecek.

GAZİEMET;Son olarak Emet halkına bir mesajınız olacak mı?

MAHMUTHAN ARSLAN; 2017 yılının ülkemize ve Gazi Emet ilçemize mutlu ve mü

reffeh günler getirmesini diliyorum “

RÖPORTAJ;ERCAN KOLKU

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN