KÜTAHYA DA BÖBREK HASTALIKLARI GÜNÜ

D.P.Ü. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Erim Gülcan ve Hastane Diyaliz Ekibi ile birlikte 9 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla etkinliklerde bulundu.

PAYLAŞ
Gazi Emet Gazetesi -

Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Erken saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak farkındalığının ve erken tanısının düşük olması birçok vakada erken teşhise imkan vermemektedir.

İnsanımızın hastalığın farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir.

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği D.P.Ü. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Erim Gülcan ve Hastane Diyaliz Ekibi ile birlikte 9 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla  etkinliklerde bulundu.

Böbrek hastalıkları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak için her yıl tüm dünyada  Mart Ayının ikinci Perşembe günü yapılan Dünya Böbrek Günü etkinlikleri çerçevesinde; bu sene de Böbrek hastalıklarından korunmanın yolları hakkında, Kütahya Atakent İlköğretim Okulu  ve Cumhuriyet İlköğretim Okulu öğrencilerine D.P.Ü. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji  Kliniğince bilgilendirme konferansı düzenlendi.

Yine gün içinde Kütahya Sera Alışveriş Merkezinde Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte bilgilendirme standı kuruldu. Standın açılışına Kütahya Vali Yardımcısı Sayın Arif Yalçın, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Ali İhsan Ertaş, Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü, D.P.Ü. Kütahya evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları, ve Kütahya Sanatla Yaşam ve Terapi Derneği (SAYTED)üyeleri ve böbrek hastaları ve yakınları katıldı.

Sonrasında SAYTED’in destekleriyle Böbrek ve Diyaliz hastalarına Sinema gösterimi yapıldı.

Doç. Dr. Erim Gülcan bu tür etkinliklerin halkımızda ve çocuklarda olumlu farkındalık oluşturduğunu belirterek; “Böbrek hastalıklarının birbirleriyle bağlantılı sebepleri kısaca; Dengesiz ve sağlıksız beslenme, Susuzluk,  Hareketsizlik ve kronik diğer hastalıklar olarak belirtebiliriz. Kronik böbrek hastalığının en sık görülen nedenlerinin şişmanlık, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, nefritler, böbreğin kistik hastalıkları ve ürolojik problemlerdir.  Bu durumun önemine dikkat çekmek için bu yıl dünya böbrek gününün teması; “Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam” olup obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi ele alınmaktadır. Şişmanlığa, sağlıksız beslenmeye ve hareketsiz yaşama son vererek böbrek hastalığının önlenmesi üzerine odaklanmıştır. Böbrek hastalıklarından korumak için gereksiz ilaç kullanılmamalı, aşırı tuzlu ve yüksek kalorili beslenme şekli terk edilmeli, kilo kontrolü sağlanmalı, daha sağlıklı beslenme yöntemleri ve düzenli egzersiz bir yaşam biçimi olarak benimsenmelidir. Riskli kişiler başta olmak üzere herkesin düzenli olarak sağlık taramasından geçmesi, basit kan ve idrar testi ile böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmesi önemlidir." Dedi.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN