SAHİ,KİMLER KADROYA GEÇTİ ŞİMDİ?

Kamu Kurumları ile belediyeler ve il özel idarelerde çalışan taşeron işçilerin kadroya geçiş süreci başladı. Fakat birçok kurumda yer alan çoğu çalışan için kapsam dışı bırakılmak sorunu büyüyor. Kapsam dışında olan işçilerin tepkisi karşılık bulacak mı?

PAYLAŞ
Gazi Emet Gazetesi -

Kamu Kurumları ile belediyeler ve il özel idarelerde çalışan taşeron işçilerin kadroya geçiş süreci başladı. Fakat birçok kurumda yer alan çoğu çalışan için kapsam dışı bırakılmak sorunu büyüyor. Kapsam dışında olan işçilerin tepkisi karşılık bulacak mı?

Emetbor işletmesi kit kapsamında sayılarak kadro verilemzken halen kadrolu işçi alım ihaleleri açması kafalarda yeni soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Kurum devletinmi, özelmi? Devletin değilse neden devlet kadrolu işçi alımı yapıyor? Satılacaksa neden işçi alımı devam ediyor? Gibi…

2 Ocak 2018 itibarıyla taşeron işçileri kadro geçişi için idarelere başvuruları başladı. 10 gün sürecek başvurular için 900'binden fazla taşeron işçi memnunken, birçok kurumda ve farklı çalışma tipinde olan taşeron çalışanların sorunları devam ediyor.

Kapsam dışında kalan işçiler yönetmelikte yer alan hükümlerden rahatsız! Özellikle personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında ihale ile çalışmakta olan taşeronların kadroya geçirileceği için diğer ihale kapsamında olan işçiler kadroya alınmayacak.

Bunun yanı sıra hizmet alımı yoluyla olmasına rağmen sosyal tesis gelirleri ile finanse edilen personel istihdamı da kapsam dışı tutulacak taşeron kadrosuna başvuruları onaylanmadı. Tebliğde bu hüküm şu şekilde geçmektedir.

Sosyal tesis gelirleri gibi Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununda yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, 696 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK'ya eklenen listedeki idareler dışındaki kaynaklardan karşılanan 4734 sayılı Kanun ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri uygulamanın kapsamı dışında tutulur.

Ayrıca danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmez. Çağrı merkezi personeli kamu kurumlarında asıl işi yapmalarına rağmen kapsam dışında oldukları için tepkililer.

Sadece sosyal tesisler değil gerek sağlık çalışanları, gerek Milli Eğitim Bakanlığında çalışan Toplum Yararına Programlar TYP kapsamındaki hizmetli ve güvenlik görevlilerinin de kapsamda olmaması sorunu aynı işi yapan fakat adı taşeron olmayan geçici işçiler için sorun halen devam ediyor.

Öte yandan birçok kurumda taşıt alımı ihaleleri kapsamında görev yapan şoförler, sağlık sektöründe çalışan ve tıbbi cihaz bakım ve onarım işinde görevli çalışanlar da kapsamda olmamaktan şikayetçi.

Aynı kurumda farklı iş yapmamasına rağmen aynı taşeron kapsamında olmayan çalışanların tepkisi giderek artıyor. Çünkü taşerona kadro kapsamında kamu kurumu olan bazı KİT’ler de bu kadrodan mahrum bırakılmıştı. Elektrik kurumları çalışanları da KİT olmalarına rağmen kapsamda olmamaktan şikayetçi.

Özetle  kadro olayında  çoğunluğun kapsam dışında olması genel bir rahatszılık yaratıyor.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN