BU SON ŞANSIMIZ - A.Kadir Ekmekçioğlu

BU SON ŞANSIMIZ


GÜNÜN SÖZÜ:Biz insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık. (İsra:13)

Bor madeni nedir nerelerde kullanılır. Kısaca özetleyeyim. Bor Yüce ALLAH’IN insanlığa ve bizlere sunduğu çok önemli ve değerli madendir. Cam, seramik, tarım, deterjan, demir çelik, ilaç sanayinden tutunuz kullandığımız her üründe kullanılan BOR son yıllarda enerji sektöründe kullanıldığı gibi rezervleri tükenmekte olan petrole alternatif olarak araçlarda da kullanılmaktadır. Bordan elde edilen enerji otomobillerde kullanıldığı gibi harp sanayinde ince hafif zırh kaplamalarının yanında uzay araçlarında da yakıt olarak kullanılmaktadır. Özetle sanayinin her adlında kullanılıyor. Sanayinin tuzu olarak da tanımlanır.

Dünya Bor rezervlerinin % 70 i ülkemizde olup bununda % 80 i Kütahya’nın Emet ilçesindedir. 1958 yılından beri Emet’te Bor üretilirken daha sonra yüksek teknolojiye sahip dünyanın en son teknolojisine sahip Emet Bor işletmesinde uç ürün üretimi yapılmaktadır. Emet ilçesindeki Bor rezervi en az bin yıllık olduğu bilinen bir gerçektir. Yıllarca Bor’umuzu yok pahasına ABD, İngiltere, Almanya, Japonya, Cin ve Rusya olmak üzere birçok ülkeye sattık

Son yıllara kadar Bor’u ham madde veya yarı mamul işlenmiş olarak ihraç ettiğimiz madeni son yıllarda ülkemizde daha iyi bir şekilde işleyecek teknolojik çalışmalar sonucu daha iyi ve daha verimli kullanmaya başladık. Örnek olarak; Bor enstitüsünün kurulması, Bor organize sanayi ve ihtisas bölgesi kurulması çalışmaları. Bunlar sevindirici olaylardır.

BOROSİT için Ankara, Eskişehir ve Kütahya illeri düşünülmekteymiş. Bu organize sanayinin kurulması çok iyi olur. Artık Bor’u daha iyi işleyerek kullanmanın yanında ihracatta daha fazla gelir elde edilecektir. BOROSİT için sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümetimizin de emir ve katkıları ile Kütahya ili Emet ilçesine kurulmasını arz ve talep ediyorum.

Yıl 2004 aylardan şubat ve tarih ayın 27 si. Dönemin başbakanı ve şimdi cumhurbaşkanımız olan Recep Tayyip Erdoğan Emet Borik asit fabrikasının açılışına onur vermişti. Konuşmalarında Bor’un önemini ifade ettikten sonra, Bor madenin yıllarca ucu fiyatlardan satıldığını altını çizmiş ve bugün açılışını yaptığımız Emet Borik asit fabrikası ile uç ürünler elde edileceğini ve bununla yetinmeyerek Bor madenin teknoloji ile özleştirilerek daha fazla alanda ve sektörde kullanılacağını söyleyerek Bor’a sahip çıktığını yedi düvele duyurmuştur.

Şimdi devletimiz cumhurbaşkanımızın emir ve direktifleri ile Bor organize sanayi kurmak üzere. Yer konusunda Ankara, Eskişehir ve Kütahya nın adı geçmektedir. Burada Bor madenin en zengin rezervi olan yerin yer Kütahya ilimizin Emet ilçesi olduğu gerçeği görülecek ve değerlendirilerek BOROSİB’in Emet’e kurulması gerekir.

Bu konuda Kütahya ilimizdeki başta iktidar partisi olan Adalet ve Kalkınma partisi il başkanlığı, diğer siyasi partilerimizin il başkanları, KUTSO, sivil toplum kuruluşları ve tüm Kütahyalıların ve değerli milletvekillerimizin de BOROSİB i Kütahya ilimize kazandırmak için el birliği ile çalışmamız gerekiyor. Bu ilçemiz açısından son şansımızdır.

YİNE TOPLANDIK

Emet ilçesi son yıllarda gerçekten çok kan kaybetmektedir. İlçeye yeni yatırımların ve iş sahalarının açılmaması sonucu ilçeden hızla göç yaşanmaktadır. Bir süre önce ilçe kaymakamımız Sayın Mahmuthan Arslan ilçeyi ve kurumları tanımak amacı ile toplantı yaptı. Burada ilçenin sorunları da ele alındı. Bu defa da Ak Parti ilçe başkanlığı geçen hafta öğretmenevinde geniş kapsamlı bir toplantı yaptı. İlçe sorunlarının ele alındığı toplantıda çözüm yolları da ele alındı. İyi bir toplantıydı. Katılımcılar konuştu. Ak Parti ilçe başkanı avukat Mehmet Yağcıklı ve arkadaşları bunları not aldılar. Sanırım bu toplantı onların ellerini güçlendirir ve isteklerimizde gerçekleşir. Toplantı da Bor işçilerinin Tavşanlı ev Kütahya’ya servislerle gidip gelmeleri çok konuşulanıydı. Doğru 150 civarındaki Bor işçisi sosyal, sağlık, eğitim başta olmak üzere Emet’te mağdur olduklarından gidip geldiklerini savunmuşlar. Be kardeşim işe girerken Emet’te bunların olmadığını bilmiyor muydunuz? Sağlık, eğitim ve sosyal yaşamlar sadece size

mi lazım. Bu ilçede yaşayanlar, sizin yarı paranıza köle gibi çalışan taşeron işçileri ne yapmalı?

Bu servis olayı ileride ilçede çok baş ağrıtacaktır. Altını kalın çizgilerle çiziyorum. Çünkü bu olay ilçe ekonomisini de olumsuz etkiliyor. İşsiz gençler mırıldamaya başladılar. Bor işletmesinin de ilçe halkının taleplerini çok iyi değerlendirmeli diyorum.

135 İŞÇİ ALINACAKMIŞ

Toplantıda Bor işletme müdür Metin Arslan ilçeye sülfürik asit fabrikası yapımının da gündem de olduğunu ve Bor’a çeşitli branşlardan 135 işçi alınacağını söyledi. Çok sevindim. İnşallah bu alım gerçekleşir. Lakin bu işçi alımı da ilk dönemde olduğu gibi dışarıdan alınacaksa bu işsiz Emetli ve Hisarcık’lı gençlere yazık olur. Haydi, ilk dönem kimya vesaire branştan yöre insanı yoktu. Şimdi ise yüzlerce var. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekir. Şimdiden bu işçilerin Emet ve Hisarcıktan alınması için hepimizin uğraş vermesi lazım. İnanıyorum her iki ilçenin sıkıntılarını yakinen bilen sayın milletvekillerimizde bizimle olur ve işsiz gençlerimize evvel Allah sonra onlar iş ve aş sahibi olmalarına vesile olurlar. Sayın vekillerimize de şimdiden katkıları için çok teşekkür ederim.

GEÇMİŞ OLSUN

Emetliler dayanışma ve kalkınma derneği başkanımız Sayın İbrahim Hügül’ün ani rahatsızlığı bizleri üzmüştür. Son dakikada aldığımız habere göre sağlığının iyi olduğu haberine de sevindik. Kardeşimiz İbrahim Hügül’e geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis

Büyüklük Sizde Kalsın

06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!