EMET VE HİSARCIK İLÇELERİMİZE KIYMAYIN - A.Kadir Ekmekçioğlu

EMET VE HİSARCIK İLÇELERİMİZE KIYMAYIN


GÜNÜN SÖZÜ:Devlet bizim.Bizlerde devletimizin vatandaşıyız.

Yıl 1958 Emet ilçesinde ve Hisarcık ilçelerinde Bor madeni bulundu.O günden bu güne Emet Hisarcık ilçelerinde Eti maden Genel müdürlüğü açık ocaklarından Bor madeni çıkarıyor. O yıllardan sonra ki; Hisarcık maden sahasındaki pasalar yağmur ve sel taşkınları ve Hisarcık ve Emet de yıkanan Bor madenlerinin suları her ne kadar atık barajına bırakılıyorsa da içindeki madendeki zararlı maddeleri ve yöredeki yüksek orandaki arsenik Emet çayına ve tarım alanlarına akınca her iki ilçede tarım alanları zarar görmektedir.Bunun aksini kimse iddia etmesin.Geçmişte açık kamyon kasalarının pasa ve tozları tarlalardan tarım ürünü sarmak için oraya döktüklerinde uzun yıllar orada ot dahi bitmiyor.Emet-Emirler yolunda açık kasalarda bor cevheri taşındığı zamanlardaki çam başta olmak üzere ağaçlar kuruduğu herkesin malumudur.

Bölgedeki arsenik ise başlı başına sıkıntıdır.Arsenik insanlarda kalp,kanser ve felç hastalığına sebep olduğu ilçemizde ve bölgede geniş kapsamlı inceleme ve taramalar yapan kanser araştırma dairesinin dönemin başkanı Prof.Dr. Murat Tuncer ve değerli bilim adamlarınca resmen açıklanmıştır.Onbeş yıl önce Ankara Üniversitesindeki bilimsel toplantıda da Emet ve bölgesindeki arsenik ve sebep oldukları zararları resmen açıklandı.Bu konuda diğer bilgileri yörede panik yaratmamak ve yöre ekonomisine büyük darbe vuracağından yazamıyorum.Yazmayacağım.Sadece bunu o yıllarda ilgili ve yetkililere söyledim.Fakat bir şey yapan olmadı.Borik asit fabrikasına yöresel işçi alınması için bunu Eti Maden yetkililerine,iktidar ve muhalefet parti yetkililere söyledim.Bakınız Emet ve Hisarcık ilçelerindeki insanlar işsiz ve aç.Ne olur bu insanlara iş ve aş veriniz.İşleri olsun.işisizlikte dolayı aç değil tok ölsünler dedik. Maalesef dinleyen olmadı.Birde cabasına işe alırken Emet ve Hisarcık ikametgahı zorunlu olmasına rağmen Tavşanlı’ya servis konuldu.200 civarındaki Bor işçisinin ilçeye beş kuruşluk katkısı olmuyor. Borik asit üretiminde kullanılan ve her ne kadar Espey deki atık havuzuna bırakılan atıklar Gelenbe deresinden Emet çayına ulaşıyor.Çiftçilik yapanların iddiası yıllardır yörede sebze ve meyvelerden verim alınamıyormuş. Külfeti bizim.Nimeti başkalarının.Bunu da yetkililer duysun istedim.

BOR KARBÜR FABRİKASI

Bu fabrikanın yöremize kurulması en doğrusu ve rantabl olanı ama onu da Bandırma’ya kaptırdık.Kala,kala sülfürik asit fabrikası bize kaldı.Keşke kalmaz olaydı.Yöreden işçi alınmayacağı kesin.Zamanla çevreye vereceği zararda yakın.Emet ten ve Hisarcık dan doğru dürüst emtia alı yok.Ankara’dan alınıyor.

VALİMİZE GÜVENİYORUZ

Yıllardır her türlü şartlarda Eti Madenin nakliye işini hiç aksatadan yapan Emet ve Hsarcık’lı nakliyeciler geçen yapılan ihaleyi cüz’i bir farkla kaybetti.Bu sıkıntı yaşlanırken ikinci ihale önümüzdeki ay yapılacak.Bu olay yörede başta nakliye sektörü olmak üzere herkesi ilgilendiryor.Geçmiş yıllarda ihaleye girip alan dıştan gelenler kaçak ve ucuz mazot kullandıkları için bizim onlarla rekabet şansımız yok.Hal böyle olunca bizlerin elimizden ekmeğimiz elimizden alınmak üzere.Bu olay üzerine sayın Ömer Toraman Emet ve  Hisarcık nakliyecileri ve STK ile bir toplantı yaptık.Sıkıntılarınızı sabırla dinleyen vali Toraman bunları ilgili ve yetkili yetkili ve ilgi makamlara iletme sözü verdi.Bizde valimize güveniyoruz.Eti maden yetkilileri de yöremizde Bor ve tozlarından zarar gören yöre halkımıza sahip çıkar.Aksi halde tamamı borçlu olan nakliyeciler ve onlara kredi alımında kefil olan binlerce insanın ocağına incir ağacı dikilir.

 

SONUÇ:Dışarıdan zengin Bor yatakları ve fabrikası olan Emet ve Hisarcık ilçelerinin hiçbir sorunu yoktur diyorlar.Gelsinler ve görsünler. 61 yıldır Emet ve Hisarcık ilçeleri boynu büküp iki ilçedir.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!

30Kas

Heyecan Dorukta