Ne Olacak Halimiz? - A.Kadir Ekmekçioğlu

Ne Olacak Halimiz?


GÜNÜN SÖZÜ: Yok olmamak için çalışmak zorundayız.
Gali Emet’imizin bir deyimidir. Anlamı ise bundan başka veya artık anlamında kullanılır.
2019 Nüfus sayımı verilerine göre Emet ilçe merkezimizde 205 artış ile merkez nüfusumuz 11.362 olurken 34 köyümüzde ise 327 azalma ile köylerimizin nüfus toplamı 8.502.Genel de ise 122 azalma ile Emet ilçemizin nüfusu 19.864 oldu.
İlçemizden yıllardır göç olduğunu herkes görüyor ve biliyordu. Ama kimsenin umurunda olmadı.Sonuç böyle oldu.
Niye böyle olduk. Bundan 40-50 yıl önce atalarımız döneminde Emet 135 köyü olan, birçok kurumun bulunduğu ve bir çok dalda üretim yapılırdı.Şimdi Emet de üretim yok.Tarımsal alanlarda pancar,tütün ve haşhaş ekilirdi. Yöre ekonomisine devasa katkı sağlardı. Maalesef bunlar şimdi ekilmiyor.Bor işletmesi o yıllarda şimdiye nazaran daha küçük olmasına rağmen yöreden işçi alındığı için işsizlikte vasat sayıdaydı. İlçe ekonomisi bugünlere rağmen çok canlıydı.Büyük alış-veriş mağazaları olmadığından yöresel esnafların işleri iyiydi.Veresiye konusunda müşterileri ile uyumluydu. İlçede hayvan pazarı kurulur ve besi işi yapanlar ürünlerini burada satarlardı.İlçenin merkez nüfusu 18-19 bin genel nüfusu ise 40 binin üzerindeydi. Bugün ise tablo içler acısıdır.Her gün her yönden küçülen bir Emet olduk.
Peki yöneticilerimiz ve bizler bundan ders alacak mıyız? Bu hale düşmemizin sebeplerini araştıracak mıyız.Yoksa bırakın sarhoş yıkılsın misali işi oluruna mı bırakacağız. Eğer çocuklarımıza ve torunlarımıza iyi bir Emet bırakmak istiyorsak uyanmalıyız.Sen-ben ve siyasi tartışmaları bir kenara bırakarak el,ele vermeliyiz. En kısa zamanda bir Emet şurası tertiplemeliyiz. Dün nelerimiz vardı. Neleri kayıp ettik .Bunları nasıl telafi ederiz demeliyiz. Kuracağımız şura toplantısına ilçemizin genel ve yerel yöneticileri Bürokratlarımız,STK ve tüm siyasi parti başkanları,ilçe ve köy muhtarlarımız,gençlerimiz ve bayanlarımızın da katılımı sağlanmalı. İlçe dışında ve önemli makam ve mevkilerdeki hemşerilerimizi de davet ederek onlardan da faydalanmalıyız. Burada bir yol haritası belirlemeliyiz. İkinci toplantıya Kütahya’mızı TBMM temsil eden sayın millet vekillerimizin de katılımını sağlamalıyız. Yeni iş sahaları kurulması için bizimle aynı kaderi yaşayan komşu ilçe Hisarcık’lı yöneticiler ile ortak hareket edelim ki;yörede gençlerimiz işsiz kalmasın ve ilçelerden göç etmesin. Aksine İnşallah göç alan bir Emet ve Hisarcık oluruz.
SOĞUK HAVADA  YÜREKLERDE VE CEPLERDE YANGIN VAR
Son aylarda A dan Z artan fahiş fiyatlar vatandaşı canından bezdiriyor.Çarşı Pazar alışverişleri çok zaruri olmayanlar dışında durdu.Elektrik ve doğalgaz fiyatları ve ödemeleri vatandaşların soğuk havada ceplerini yakıyor.İşsiz olanlar ve geçim sıkıntısı yaşayanlar çaresizlik içinde yarınlarından emin değil.Çok önemli Bor da 25 civarında müteahhit firma da çalışan şoför ihaleden kaynaklanan sebeplerle işsiz kalmıştır. Bu kış kıyamette Allah onlarında yardımcısı olsun.Arlı olanlar kaymakamlıkların sosyal yardım kapılarına aramazken ,haylaz ve çalışmayanlar ise sosyal yardım alabilmek için kapılarda nöbet tutuyor.
Son günlerdeki depremler de ölenlerin, Suriye deki şehitlerimizin acıları,uçak kazasında ve çığ faciasında yitirdiğimiz canların acıları da soğuk havada yüreklerimizi yaktı.Her olayda da canlarını kaybedenlere Allah rahmet eylesin. Yaralılara da ALLAH acil şifalar versin.
Geçen hafta Emet depreme hazır mı yazımdan sonra CHP Kütahya millet vekilimiz sayın Dr.Fazıl Kasap ile görüştüm. Her konuda Kütahya nın sorunlarına sahip çıktığını ve Emet’in SİT ve diğer sorunları hakkında ilgilerini rica ettim. Sayın Kasap önümüzdeki günlerde TBMM de Emet’in SİT başta olmak üzere bunları dile getirecek. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!

30Kas

Heyecan Dorukta