10 SORU CEVAPTA EMET'İN SİT DAVASI - Ercan Kolku

10 SORU CEVAPTA EMET'İN SİT DAVASI


SORU 1 Öncelikle Emet’te sit konusunda kentsel sit bölgesi sınırının tamamen  kadırılması mümkünmü?

CEVAP1 Hayır. Kız kaçtı… Bu saatten sonra ya düğün yapar gibi mevcut krizi fırsata çevireceğiz yada, oturup diz döveceğiz.1 han,1 çeşme, 1 cami,72 ev ve işyeri, tesclini etkilediği 832 ev ve işyeri Sit etkisinde...

SORU 2- Evim tescillendi. Her çatı aktarımı, oluk temizleme vb. işte kuruldan izinmi alacağım?

CEVAP 2- Sit imar planı onaylandıktan sonra bu işlemler yine izin almamız gerekiyor.   Belediye fen işleri vasıtası ile izinle tadilat yapabiliriz. Ancak daha büyük tadilatlarda kurul onayı veya belediye bünyesinde kurulacak, gerekli şartları yerine getirilmiş bir kurul oluşturulursa,o kurulun kararı yeterli olabiliyor.

SORU -3 Evim yandı, veya göçtü.. Yerine betonarme yapabilimiyim?

CEVAP-3 Hayır. Eviniz yansa veya yıkılsa bile yine dışı aynı ahşap ev yapma mecburiyetindesiniz.İçi modern olabilir.Ama ahşap.

SORU 4- Evimi yıkıp,  yine dışı aynı ahşap, 3-4 kat yapmam mümkün mü?

CEVAP 5- Hayır. Binanız tescilliyse aynı katta, tescilli bina  çevresindeyseniz; koruma amaçlı imar planı hükümlerinde belirtilen yapılaşma koşullarına göre bina yapabilecekler

SORU 6- Sit alanı içerisinde 4-5 katlı beton binalar var.Onlar ne yapacak?

CEVAP 6- Onlar mevcudiyetini aynen koruyor.  Ancak,Allah muhafaza deprem vb felaketlerle yıkılırsa tekrar 4-5 kat betonarme yapamayıp, emsal tescilli bina kat sayısı kadar ve ahşap yapmak zorundalar.

SORU 7- Tescilli eski ahşap ev.Bakan yok,duran yok… Çatıları göçmüş, tehlikeli hale gelmiş. Koruma kapsamında yıkılamayacak mı?

CEVAP 7- İnsan hayatını tehdit eden binalar için belediye yıkım kararı aldırabilir. Yıkım gerçekleştirerek tapu sahiplerinden yıkım masraflarını talep edebilir.

Soru 8-  Yani şimdi ben baba yadigarı evimi arsasıyla müteahhide  birkaç daire verip modern bina yapamayacakmıyım?

CEVAP-8 Hayır.  Müteahidi bırak,kendiniz bile yıkıp yerine modern betonerme bina yapamayacaksınız. Çünkü kentsel korumadan amaç ,kentin sadece tarihi binasını korumak değil. Sadece öyle olsa birçok bina yeni zaten. Amaç sokak ve mahalle kültürünü koruyarak  gelecek kuşaklara aktarmak.

SORU 9- Emet  milli mücadele de tamamen yakılmış. Deprem olmuş. Birçok bina en fazla 50 -60 yıllık.Nasıl tarihi bina oluyor?

CEVAP 9 Cevap 8’de bahsettiğimiz gibi kentsel koruma sadece bina üzerine değil, sokak dokusu,mahalle kültürünü korumak vb kriterlere göre yapılıyor.

SORU 10- Tescili kaldıramazmıyım?

CEVAP 10- Öyle bir niyetiniz varsa vakit geçirmeden itiraz edin,mahkemeye verin. İlçede örneği var. Mahkeme kararıyla tescili kalkan ev bulunuyor. İmar planı onaylandıktan sonra, zor hatta imkansız diyebiliriz.

 

Emet bir Safranbolu, Beypazarı olabilir mi?

 

                Aslında her krizin bir fırsat olduğu düşünülürse,bu soruya cevap olarak  neden  olmasın deriz. Özellikle yukarıı Pazar  mevkiinde bir çok ev restore edilerek, başta apart ahşap evler olarak turizme kazandırılabilinir.

                İşin gerçeği  yıllardır çarpık kentleşmeye karşı bir insan olarak, yerleşim merkezlerinin korunması gerektiğini savunanlardanım. Ama Emet’te bu çalışmaçok önceden yapılmalıyıd. … Şimdi  2 kat ahşap bina,yanında devasa betonarme apartman. Ahşap tescilli değemezsin, öbürü oturma hakkı almış yıkacakmısın derken, çarpık kentleşmenin ne olduğunun fotoğrafları ortaya çıkıverdi. Ve bu durum mağduriyet yarattığı kadar görsel çirkinliğe de neden oldu.

                Eski mahalle sokak kültürünün yaşatılması adına,daha çok sayıda bulunan evlerin tescilini anlayabiliriz belki ama, az önce bahsettiğim gibi 3 bina modern, yanında bir eski bina,onun yanında yeni bina vs. nasıl bir mantık anlamakta zorlanıyoruz.

                Gelinen noktada bir Beypazarı, Safranbolu vs. yerlerden bahsediyorsak;Yukarı Pazar yeri gibi yerlerde durulmayan birçok ev hak sahiplerinden gerek istimlakla gerek kiralama yöntemiyle alınarak bakanlıktan alınacak hibelerle restore edilebilir.Apart devre mülk sistemi ile buralar  ilçeye gelecek turistlere kiralanabilir.

                Evini restore edip, apart devremülk olarak değerlendirmek isteyen vatandaşlara destek verilebilir. Zaten bakanlık   yaptığınız masrafın yüzde 60’ını hibe olarak veriyor. Ama ben işletemem diyenlerde belediye cevizdere şirketine gerek restore edilmiş hali,gerekse bu haliyle kiralama yöntemine gidebilir.

                Emet hanı’da bakanlığa sunulacka proje ile restore edilip, Eskişehir atlı han gibi bir hale gelse, yukaır Pazar yerine, restore edilmiş, Kütahya germiyans okak gibi bir hale getirilse, ve bu durum ilçede turizme kazandırılsa, Sit’ten belki şahısla olarka kaybımız var denilsede kazanan memleket olabilir.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara