5 SORU-CEVAPTA EMET'İN SİT DAVASI - Ercan Kolku

5 SORU-CEVAPTA EMET'İN SİT DAVASI


Çarşamba günü kültür varlıklarını koruma genel müdürlüğü,Kütahya bölge müdürlüğü ve özel bir danışmanlık şirketi sit konusunda halkı bilgilendirme adına ilçemizdeydi. Japon tursitler gibi ellerinde fotoğraf makinası ile son yıllarda Emet içinde resimler çeken kurumlarının ne yapmaya çalıştığını ilk defa geniş bir şekilde halka anlattılar.

  1. NEREDEN ÇIKTI BU SİT? BAŞIMIZA KİM BELA ETTİ?

Malum olduğu üzere önceki kaymakamlarımızdan sayın H.Mete Buhara tarihe meraklı bir idarecimizdi.Hükümet önü ve arkasına otopark ve park yapımı kadar iki taş kanyonu projelerininde fikir babalarındandı.Özellikle Yeniceköyde tarihi ev,çeşme ,cami yapılarını,Emet cami ve hanyapılarınıyakından inceleyen ve il yetkililerini durum tespitine davet eden çalışmaları ileSİT’i Emet’e buyur ettik.Zira iki taş kanyon projesi ile Emet termal,doğa ve tarih turizmine yatkın bir ilçeydi. Osmanlıya dayanan ilçelerden…Esasında bela etmek değil, ilçenin doğallığını bozmadan,betonlaşmanın önüne geçme ve yerli turizmi canlandırma hedeflerini gerçekleştirmek isterken Sit bulduk geldik.

                  2.  2 ‘Sİ DIŞINDA TARİHİ BİNA KALMAMASINA RAĞMEN NEDEN GENİŞ BİR ALAN SİT İLAN EDİLDİ?

Toplantıda Ecdad derneği başkanı Ali Duyan ve gazeteci A.Kadir Ekmekçioğlu’nun dediği gibi Emet’te han ve cami dışında tarihi bina kalmamışken neden  her yer site girmişti? Bakanlıktan gelen yetkililer aktardı;” Sadece tarihi bina aranmıyor. Hiç tarihi bina olmayan yerlerde  Emet’ten daha geniş sit alanları var.  Sit aşamalarında tarihten   daha çok geleneksel mimari dokunun korunup korunmadığı,sokak ve mahalle kültürünün yaşatılıp yaşatılmadığı kriterlerine bakılıyor.Yani kısaca amaç MERKEZDE BETONLAŞMANIN ÖNÜNE GEÇİP,ESKİ GELENEKSEL KASABA GÖRÜNTÜSÜNÜ, SOKAK VE MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ KORUMAK…

            3.BUNDAN SONRA NE OLACAK VE ÇİVİ ÇAKMAK İÇİN KİMDEN İZİN ALACAĞIZ?

Zaten en büyük sıkıntıda bu. Kardeşim kendi binama çivi çakmak,yada kiremitlerimi aktarmak için neden sendenizin almak zorundayım? Neden belediyeden izin alamıyorum?Ayrıca neden 6 ay izin alamıyor bekliyorum?

Uzmanlar Emet’teki sit çalışmalarının5 aşama olduğunu,2 aşamının geçildiğini, bundan sonraki sürecin daha kısa sürerek 5’e tamamlanacağını ifade ettiler.Planları tamamlanan Emet sit alanı harita ve mevzuatı belediyeye teslim edildikten sonra, belediye fen işlerinden tadilat ruhsatı alınabilinecek. Ayrıca belediyede tehlikeli binaları yıkma, veya dış cephelerin komple aynı şekilde boyanması gibi düşüncelerini hayata geçirebilecek.

                    4.BAKANLIK HİBE DESTEKLERİ NEDİR?

Vatandaş evini restore ettirmek isterse, il kültür müdürlüğüne başvurarak proje aşamasında olduğu kadar yapım aşamasında da bakanlığın hibe projelerinden yararlanma  fırsatına sahip. Bu demek değilki, her evini tamir edene para verilecek? Özellikle turizme yönelik proje gerçekleştirmeniz halinde 300 bin tlye kadar hibe alabiliyorsunuz.Kiremit aktarmak için değil…

                   5 KRİZ FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLÜP,ESKİ EMET KORUNURKEN, BİR SAFRANBOLU OLABİLİRMİYİZ?

Sonuç olarak,Sit alanındaki evler için eski binamı müteahhite vereyim, birkaç daire alayım olayı bitmiştir.  Üstelik sit alanı içersindeki modern 4,5 katlı binalar maazallah yıkılsa yerine 2 kattan fazla yeni bina dikemiyorsunuz. Anlayacağı mız, eski Emet aynen korunacak.

Turizme kazandırmada ise Emet’e bir Safranbolu,Şirince,Beypazarı örneklerinin verilme nedeni, termal kaynaklarımız. Termal yatırımları artırarak, eski Anadolu kasaba kültürünüde koruyarak turizmi daha da canladırabileceğimiz ifade ediliyor.

Aslında hayali çok güzel. Modern termal otel ve apartlar, iki taş kanyonu ile dağ turizmi, Safranbolu, Beypazarı evleri gibi restore edilmiş,işyerleri,evler, restore edilmiş bir han. Vs vs…

Ama burada bunu şahısların yapmasını beklemek hayal…

Bireylerin yapması zor…Yukarıda verdiğim örnek tipte proje için

O sebeble yerel  yönetime aday olan hemşehrilerimizin projeleri arasına peyderpey bu tescilli 55 evi alma ,proje hazırlayıp,bakanlık hibeleri ile restore etme, daha sonra kiralama yoluyla halka ve turizme açma gibi konularda kafa yormanın memlekete daha fazla katkı sağlayacağını düşünüyorum. Modern apartlar kadar şehrin dört bir yanına yayılmış,nostaljik  müstakil apart gibi kullanılabilen evler… Devre apart evleri… Ama yönlendirici ve önderlik eden olması şart… Profesyonel düşünüp, eyleme geçirecek, profesyonel turizm yöneticileri vasıtasıyla…

Yoksa SİT’ten Emet’i kurtarmak, veya binaların tamamını kurtarmak dersek,

SİT’TİN SENE SİT KONUŞUR DURURUZ…

ERCAN KOLKU MAKALE NOT-1

“Bundan belki 10 sene veya daha fazla öncesi Kosgebin açtığı girişimcilik kurslarına ilk katılan bireylerden biri olarak sunduğum proje buydu;” 15 kadar Eski ahşap evleri kiralamak. Restore edip, bir nevi apart evler olarak turizm için, emlak bürosu gibide bir yer açıp, internet üzerinden günlük kiralamak. Projem beğenilsede o dönem kosgebin kira,elektrik, işçi desteği gibi kalemlere destek vermediği ifade edilmişti. Şimdi ise durum çok farklı. Oysa Sloganım bile baya  güzeldi. “Termal ve ahşapla gelen sağlık”

ERCAN KOLKU MAKALE NOT-2SİT olayından yakın akrabalarıda zarar görecek birisi olmama rağmen,aslında eski Emetin korunması fikri hoşumada gitmiyor değil. Betonlaşan yaşama karşı gelenekseli, sokak ve mahalle kültürünü korumaya çalışmakyaşımız ilerlediğinden olsa gerekhoş duygular bırakıyor.Ama modernize edilerek… İlçe dışında gelen hemşehrimin “çocukluğumun geçtiği mahalle”,diye mahallesinin korunduğunu görmesi nostaljik bir güzellik olsada, bu durum,mutlaka değerlendirelebilir. Eski mahalle hıdırellez ateşleri yakarak,herfeneler düzenleyerek,mahalle halkını bir araya getirme gibi ufak tefek nostaljik dokunuşlar,ilçe dışında yaşayanları belirli zamanlarda merkezetoplayabilme… Hadi çalıştırın saksıları… Daha neler neler çıkar eşelesek!

BEN AĞLAMAYAYIMDA KİMLER AĞLASIN?

Geçmiş zamanın birinden köyden kasabaya inen bir köylümüz arzuhalciye gitmiş… Kendisine haksızlık yapıldığını,miras hakkının verilmediğini, itilip kakıldığını,hor görüldüğünden dert yanarak dilekçe yazmasını talep etmiş.Dilekçe yazacak,üst makamlara hısım akrabalarını şikayet edecek.

Arzuhalci “Tamam dayı “demiş;” Anladım ben senin derdini. Öğleden sonra 3 ‘te gel ,al dilekçeni.”

Arzuhalci yazmış yazmasınada destanıda döşemiş..

Tüh bize ayrılan yerin sonuna geldik. Hikayemizin devamı  ve hikayeye konu siyasi yorumlarımız inşallah sağ olursak Salıya…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara