ASAYİŞ BERKEMAL - Ercan Kolku

ASAYİŞ BERKEMAL


Emniyet müdürlüğümüzün talepleri ile belediye encümeni kararı uygulamaya geçerek gece saat 01.00’de esnafların tamamı kapatılıyor. Tamamı diyoruz çünkü biliyorsunuzki zaten kahvehane gibi yerler geçmişten beri  engeç 01.00’de zaten kapanır.

 Enfazla gece 02’ye kadar hareketin olduğu Emet ilçesinde bir saat erken kapatma olayı başta faest food işletmelerimiz olmak üzere bakkal esnafımızıda vurdu.

Lokanta ve pideciler kapandıktan sonra  ve özelliklede kışın gecelerin uzunluğu sebebiyle atıştırma babından faest foodlar  daha çok 24.00’ten sonra iş yapıyor.

Aynı şekilde kontrolsüz şehir merkezine kurulum, keyfe kadar haftanın hergünü açış,haksız rekabetin danişkasını yapan , sattıkları mallarla sadece bakkal esnafına değil, kasaba, zücaciyeye, şarküteriye, hatta halı ,kilim,telefon ile her tür esnafa  ve dahi prezarvatif satarak eczaneye kadar vuran büyük mağazalar ise  21.00’ kadar hizmet veriyor. Yerel esnaf içinse bu büyük marketler kapandıktan sonra  biraz daha hareketleniyor. Onuda  saat 01.00’de kapat demek,dükkanınıda kapatsan hep beraber daha rahat ederiz gibi bir anlayışı götürüyor.

Elbette bir kural olacak. Ama oyun salonları ve kahvehanelerlebir tutmak, başka ekonomik ve toplumsla sorunlarla karşı karşıya kalmamızı neden oluyor.

İlçede mehlemönünde ne kadar hareketlilik var asayişi sağlamak daha kolaydır. Nihayetinde caydırıcılık söz konusu… Emniyetimiz ise daha çok sote diye tabir edilen mevkilerde zaten sıkça yaptığı denetimlerini dahada artırabilir.

Emniyet müdürlüğümüzde son dönem kadroların azalışını göz önünde bulundurursak her vatandaşımız emniyet güçlerimize destek  olmalıdır.Ama emniyetimizde yerel esnafımıza sahip çıkmalıdır. O sebeple  bu tür işletmelere  birkaç saat daha müsama gösterilmelidir.

            Bunu içinde belediye encümeni zaten ayrı statüde olan bakkal, faest food gibi işletmeler için yanlış alınan kararı düzeltmelidir.

2015’te   ilçede alkol tüketimi ve yarattığı asayiş sıkıntıları adına bir makele yazmışız.Bakınız o dönem neler demişiz.

 

 

MEKANLARI KAPATMAK ASAYİŞİ SAĞLARMI?

 

Biliyorum,bu yazdıklarımdan çok eleştiri alacağım. Gelecek nesilleri kurtarmak adına yapıldığı söylenecek çalışmalar karşı çıktığım ifade edilecek. Gençleri alkol batağına sürüklediğim bile iddia edilecek.

                Ama bir gerçek varki yaşanan olaylar ve oluşan istatistikler, geçmiş ile gelecek mukayesi yapmamızı zorunlu kılıyor.

            Bakınız Emet’te bundan 15-20 yıl öncesine kadar  barda vardı, birahanede. Bunun dışında ilçe dışında merkeze yakın 2 pavyonda vardı. Genelde olaylar burada olurdu. Ama kontrol ve denetimi mümkün olup bu mekânlarda  olaylar daha çabuk kontrol atına alınabiliniyordu. Şimdi öylemi?

                Aç bir bekar evi, keyfine bak.Yada arabanla çek bir kenara alkolünü al,sorun değil. Sizlerde duyuyorsunuzdur, yol kenarları, daha ıssız semtlerde    alkol tüketimi sebebiyle halkın şikayeti bir hayli fazla. Oysaki alkollü satış izini verilen alanlarda alkol satışına izin verilse, denetim daha kolay olduğu gibi alternatifli yasaklar sunabilirsiniz. Yoksa YASAK demekle olmuyor bu iş… Fiyat artırımına gidip alımı engellemeye kalkmakla da  gençlerin daha ucuz ama alkolden çok daha tehlikeli ürünlere yönelmesine yol açtığını kim inkar edebilir?

                Çamlık,Malı benzeri yerler kapatılınca, alkol gece 22.00’den sonra alınamayınca Emet’te ALKOL tüketimi düştümü? Hadi canım sizde….

                Emet Belediye meclisinin 18.10.2002  tarihinde aldığı bir karar var. Bu kararla Emet’te içkili mekanların nerelerde açılabileceği tek tek belirtilmiş. İsmail FİDANCI başkan döneminde alınan bu karar dönemin valisi Aydın GÜÇLÜ tarafındand a imzalanmış. (Birçoklarımız hatırlayacaktır. Sayın FİDANCI tekrar göreve gelmesi halinde Kocakıran’a içkili bir restoran yapacağını ifade etmişti. Sayın FİDANCI’nın alkol almadığını cümle alem bilir. Ama FİDANCI’nın amacınında  daha çok içen vatandaşlar değil, içmeyen vatandaşların haklarını korumak için bunu düşündüğünü bilirler.)

                Eğitimle, gerçek İslami aydınlatma ilede bu tür maddelerin günahı, zararı, toplumsal yapıyı bozuşu vb.   gençlerimize  ilkokuldan itibaren aktarılabilir. Sadece yasak,günah demekle işi daha cazip hale getireceğimizi unutmadan,sağlıklı iletişim kurarak eğitimleri vermek zorundayız. 

                Mülkü idare ve yerel yöneticiler  böyle bir mekanın açılması talebiyle gelene zorluk çıkarmak yerine  asayiş açısından her türlü kolaylığı sağlamak zorundadırlar. İdareciler daha çok alkol almayan vatandaşların haklarının gaspedilmesini önlemek ve asayiş sorunu yaşamamak için gerekli denetim altında tutabilecekleri bu tür yerleri teşvik bile etmelidirler.

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara
29Kas