BİR FUTBOL TOPU BALON YAPARSA OYNANMAZ - Ercan Kolku

BİR FUTBOL TOPU BALON YAPARSA OYNANMAZ


 Futbol topunun yapımı basit olup, bir  haylide  ilginçtir.

İlk olarak belirli ölçülerde deri-kumaş karışımı bir madde kesilir. Daha sonra kumaş beşgenlere ayrılarak topu oluşturan parçacıklara bölünür. Parçalar, dikiş makinesi yardımıyla birbirine dikilir. Yapım sırasında sık sık kontroller yapıldıktan sonra, topun ağırlığı ölçülür. Bu işlemden sonra da sıra şambrelin içeriye yerleştirilmesine gelir. Şambreli dikildikten sonra içinde bulunan havayı dışarı salmaması için bir supap takılır ve top şişirilir. Topun dış kısmını oluşturan asıl kauçuk deri karışımın yapışması için oldukça kuvvetli bir tutkal ile yapıştırılır. Artık top kullanıma hazırdır. Patlatmadan bas havayı içine , paslaşa paslaşa yuvarlamaya başla…

                Zamanla top yıprandıkça  meşinler dikiş yerlerinden koyvermeye başlar… Tedbir almazsanız dikişi patlayan yerden şambrel balon yapmaya başlar…  Top yuvarlaktır sözü bundan sonra sizin top için geçerli olmayıp yalabık top olmaktadır.

                Sen ileri degaj yaparsın top, tüy takılıp fırlatılmış  mısır koçanı gibi bir o yana bir bu yana savrulur. Havasıda değiştiğinden  hızınıda ayarlıyamazsın..Kale dibinde vurduğun top, bırak autu, taçı buluverir!

                Nerde çokluk orda –ler  -lar deselerde, beşgen kumaşların içerisinde düzgün şambrel yerleştirir, sağlam supapıda takarsan, oyunu güzelleştirme adına paslaşmaya başlayabilirsin. Düz kumaş kare veya diktörgen değil, beşgen…

                Nihayetinde oluşturmaya çalıştığın top futbol topudur, ve futbol bir takım oyunudur.Herkesi yeteneklerine göre kimini  oyun kurucu,kimini forvet kimini defans, kiminide kaleci belirler ve maçı kazanmayı hedeflersiniz.Kanatlarıda sağlam tutar,takıma ek kuvvet getirecek isimler belirlerseniz, gol atmak için bol bol kanatlardan ortalar gelecektir.

                ( Ha ,  mahalle maçı gibi topun sahibi kimse takımları o belirler kuralı ,sadece bu oyunda geçerlidir. Siyasette en çok ben oy alıyorum yani  top benim,takımı ben  kurarım  derseniz maça  pardon seçime 2-0 mağlup başlayabilirsiniz.  Siyasi futbol takımında ise kaleci parti, forvet  başkan veya vekil adayınızdır. Kanatlar il genel ve meclis  defans ise baraj kurmasını becerebilen,birlik beraberliği sağlayabilecek  oyunculardan oluşur.İşte burada akil adamlar ise oyun kurucudur.)

                Araba şambreli değil, futbol topu şambreli… Emniyet supapı değil, havayı dengede tutan ve kaçmasını önleyen supap… Kare değil,Beşgen kumaşlar… Doğru malzemeleri bir araya getirmezsen  ortaya çıkacak olan topla bırak takım oyunu, istop bile oy-na—ya-maz-sın…

NOT; Yukarıdaki makalenin siyasetle,Emette yerel seçimle, ittifak çalışmalarıyla,  aynı isimlerin birkaç  partiden adı geçmesiyle, hatta Fenerbahçenin küme düşme potasına girmesiyle alakası olmayıp, Salı pazarı yazılarından sadece biridir!!! Farkında olmadan bir gol varsa da kesin ofsayttır!

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara