BİR KEZ DAHA EMET'İN SWOT ANALİZİ - Ercan Kolku

BİR KEZ DAHA EMET'İN SWOT ANALİZİ


YAZI YAYIN 04 Ekim 2017 / GÜNCELLEME 15.08.2019

 

Kısaca kişinin güçlü ve güçsüz yanlarını görmesini ve gelecekte kendisini bekleyen fırsatlar ve tehditlere karşı hazırlığını bugünden yapmasını sağlayan bir analiz türü SWOT. Daha çok işletmeler için hayati önem arzetse de, gerek kişilerin kendilerini geliştirmeleri, gerekse  kurumsallaşma adına yerel yönetimlerinde sık başvurduğu yöntemlerden biri.

                Dünyada rekabet sadece işletmelerde değil, şehirler, ilçeler arasındada yaşanıyor. O sebeple yerleşim yerleri mevcut fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek daha kalıcı stratejikler geliştirmeli, ve yarını programlamalıdır.

                EMET’in geniş anlamda bir SWOT analizi yapmasının gerekliliğinin altını çizerken , Kaymakamlık,,Belediye ,Üniversite ve Emetliler dayanışma ve kalkınma derneği işbirliği ile bir Çalıştay ekibide oluşturularak bunun gerçekleştirilmesinin ilçenin geleceği adına önemli olduğunu belirtmek isterim. Bu analiz, hem işlerin belirli bir plan ve program dahilinde yürümesine katkı sağlayacak, hemde yerel idarecilere bir yol haritası görevi görecektir.

                Biz bu hafta kısa hatlarıyla ilçemiz adına GÜÇLÜ,ZAYIF yanlarımız ile değerlendirilebilecek FIRSATLAR ile TEHDİTLERİMİZİ özetlemeye çalışacağız.

                                               EMET’İN GÜÇLÜ YANLARI

                Herkes öncelikle bor madeninden bahsedecek ama, biz bu konuyu 2. Planda görüyoruz. Zira madene yönelik yatırımlar devlet eliyle yapıldığı, es keza özel sektiörün yapması durumunda ise büyük meblalarda  rakamların altından kalkılamayacağını göz önünde bulundurarak BOR madenini yörenin kentsel kalkınmasına fayda sağlayacağı halde, kişisel faydalarının taşeron istihdamında öteye geçemeyeceğine inanıyoruz.

                BOR güçlü yönümüzdür, ama genel anlamda değil. Asıl güçlü yanlarımız, ilçe halkının, şirketlerin yerel yönetimlerinde değerlendirebileceği Turizm ve Orman zenginliği bakımındandır. Zira yerel yönetimlerin turizm yatırımları kadar, turizm imarına açacağı yeni projeler ile ilçenin bireyselden toplumsala kalkınmasında büyük fayda sağlayacaktır. Turizm de sadece termal turizm değil, doğasıyla tarihiyle, bir çok turizm alanına yönelik zenginlik ilçenin güçlü yanlarındandır. Orman  ve yan ürünleride güçlü yanlarımızdan olup, fırsatların değerlendirilebilmesi halinde, en büyük kalkınma alanlarımızdan biri olabilecek kapasitededir.

                                               EMET’İN ZAYIF YANLARI

                İşte bu alanda eksilerimiz o kadar çoktur ki, gelişememenin verdiği sıkıntı bizleri analizlere, çalıştaylara bir mecbur bırakmaktadır.

                Her şeyden önce  elbette ki YOL ve ULAŞIM en zayıf noktamızdır. Bunun ardından gelişmeyen girişimci ruhu, nitelikli nüfus göçü ile erozyona uğrayan demografik yerleşim! Ayrıca nitelikli iş gücü bulunmayışı,dar bir coğrafyaya hapsolmamız, iş fikirleri gibi alanlarda danışma, destek kuruluşlarının taşımalı eğitim hizmeti sunabilmesi.

                Bunun yanında kişisel zayıflıklarımız derseniz, belki güvensizlik kaynaklı aile şirketi dışında birlikte iş yapamamak, dayanışmayı sağlayamamak, risk alabilme özelliğimizin olmayışı, ve tabiki Etibor gibi taşeronda olsa mini hedeflerimize olmasını sayabiliriz.

                Yerel  anlamda ilçenin tanıtımına katkı sağlayacak festivallerin süreklilik kazanamaması, ilçe dışındaki Emetli vatandaşlarımızın örgütlendirilememesi gibi konularıda zayıf noktalarımız arasında saymamız mümkündür.

                                               EMET’İN FIRSATLARI

                Her şeyden  önce turizm. Varsa yoksa turizm… Emet’in turizm anlayışının 5 yıldızlı otelle sınırlı kalması mevcut fırsatları kaçırmasına sebep oluyor. Yerel yönetimlerin halkın önün açacak turizm imarına açılmış bölgeler, ve danışma desteği ile, bu durum aşılabileceği gibi, yöresel doğal ve tarihi güzelliklerde turizme kazadırılırsa ilçe ve ilçe halkı adına mükemmel fırsatlar doğuracaktır.( Eğrigöz kale, çim kayağı vb turizmi, Eğrigöz-Dereli dağ sporları, rafting vb Yayla turizmini canlandıracak Günze, tahtalı, tetik alanlarına yönelik çalışmalar. Kaymakamlıkça hayata geçirilen Eğrigöz 2 taş kanyonu  ve projelendirilen Tahtalı bungola evleri bu alanda oldukça önemli adımlardır.)

                Orman bakımından zengin ilçede ilçeden alınan tomrukların başka yerlerde işlenerek palet haline getirilip ilçedeki tesislere satılması kaçırılan fırsatlara en güzel örnekti.Ama bu ilçemiaz iş adamlarından Abdullah Ünal sayesinde ile lehgine çevrildi.  Ünal hem istihdama katkı sağladı,hemde  PALET fb. Rüyasını gerçeğe çevirdi. Şimdi ise Bunun yanında, İnegöl benzeri mobilyacılığın gelişmemesini de gözardı edilenler kategorisinde değerlendirebiliriz.( Bu fırsatı Emmar şirketimiz 2017 yılında değerlendirmek istesede sanrım yeterli olamadı.)

                Birde bunlara ilçemizi değil, Türkiyeye dünyaya tanıtma imkanı olan Gülten DAYIOĞLU gibi değerlerimiz ile beraber yapılabilinecek  organizasyonları da gerçekleştirdiğimizi düşünürseniz nice fırsatların cömertçe harcandığını görebiliriz.

                                               VEE TEHDİTLERİMİZ

                Kimse yanlış anlamasın. BOR’danda Etibor işletmemizden de fevkala de memnunuz, memnunum. Ama birtakım fırsatları beraberinde getiren madenciliğin ilçedeki girişimci ruhunuda baltalayan en önemli etken olduğunu düşünüyorum.

               Kimya sanayine yönelik yatırımların artacağı ilçede doğabilecek çevre kirliliğinin hayvancılık ve tarımı öldürebilecek seviyelerde olabileceği endişesi  geleceğe yönelik bir tehdittir.

                 Esasında en büyük tehditlerden biride Emet’teki bu değişimi kabul edemeyecek, hala eski düzen anlayışla BORDAN OLSUN BİZDEN OLSUN! Anlayışlarıyla dış sermayeye ön yargılı bakış, iktidar ve muhalefet tüm partilerde gündelik politika, ve etkin kadrolar kuramama,sermayeleri bir araya getiremeyecek güvensizlik,yeniliğe karşı çıkacak,taş yemedik enik!lere engel zihniyet. Yani EN BÜYÜK TEHDİT’te sanırım yine BİZLERİZ…

                Tez konusu olabilecek EMET SWOT Analizine göre ilçemizi kısaca değerlendirmeye çalıştık. Bu düşüncelerimizden çıkartma yapılmayacağına ama daha nicelerinin eklenebileceğine inanıyoruz.

 Temennimiz Makalemizin başında dediğimiz bu konuda Kaymakamlık proje ekibimiz ,Belediyemiz ,Üniversitemiz  ve Emetliler dayanışma ve kalkınma derneğimizce  bir çalıştay kurarak( Tabi ilgi alanlı uzmanlarıyla) SWOT ANALİZ RAPORLARINI Emet’e sunması.

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara