Emet Keçi Peyniri ve Örnek Bir Kütüphane Çalışması - Ercan Kolku

Emet Keçi Peyniri ve Örnek Bir Kütüphane Çalışması


EMETİN KEÇİ PEYNİRİ MEŞHURDUR, İŞTE İSPATI!
 Allah var ilk başta ben de dedim;” Ülen Emet belediyesinin keçiyle tekeyle ne işi olur? Nerden çıktı bu keçi projesi?
Ama raflarda “ Emet keçi peyniri”  amblemli peynirleri görünce gururumda okşanmadı değil hani.. Yakıştı…
Sonra düşündüm.  Malum 30 yılı aştı bu meslekte meşguliyetimiz.Hep Belediyenin öncü olması  istenirdi şirketleşmede… Orman ürünlerinde,palet fb. Vs vs.. Belediye öncü olacakki vatandaş güvenip gelecek …
Doğrusuda oydu.Nasılki  Emet esnaf odası Abdullah Ünal ile yeni sanayi kooperatifine öncülük ederek kooperatif kurulması ve işin tamamlanmasına katkı sağladı;işte bu keçi peyniri projeside öncülük etme adına isabetli bir kararmış. (Aynı durumEmet belediyesi önceliğinde kurulan Emko içinde geçerli.Bugün bir çok kadınımız Emko çatısı altında üretim yaparak para kazanıyor.)Belediye desteği her yıl artarak devam ederken, üreten kadın sayısıda artıyor)
    Şimdilerde 2 belediyenin ortak sanayi mücadeleside   öncü olmaları adına çok önemli.. Tabi eksiği çok ,iş uzun ve meşakketli,ama başlamak çok önemliydi.Neyse bu knouyu daha sonra ele alırız.Şimdi keçi peynirine geri dönelim.
    Keçi peyniri projesi Zafer kalkınma ajansı desteği ile hayata geçirildi. Bir projeyi  yapmak kadar hayata geçirip ,sürdürebilmekte od enli önemli.
    İlk yılında 26 kişiye 1030 keçi dağıtılırken toplanan sütlerden 2 ton keçi peyniri üretildi. Bu rakam her yıl artacaktır.Çünkü;
    İlk yıl 1030 keçi dağıtıldı ,26 kişiye…  Şimdi bu dağıtılanın yüzde 20’si oranında  geri oğlak alınacak. Yani 206 oğlak eder… Buda yeni üretcilere dağıtılırken dağıtılan sayısı 1236 ya yükselecek… Seneye bu rakamın yüzde 20’si. 247 eder,onnuda dağıt ,toplamda  1483… Bir sene sonra 296 daha geir al dağıt etti 1779, 4. sene yüzde 20 daha 355,toplamda  2134 …Ve 5. yıl  426 geri al dağıt, toplam varlık  2560 keçi üreticiye dönüşüm…
    Devam ettikçe sisteme her yıl yeni üretici girdikçe 5 yıl onlarda yüzde 20 derken sürdürülebilirlik sağlanacak..  Üstelik üreticiden belediye sütü parayla geri alırken,yarış mandırasında peynir üretimi artacak,.Keçi peyniri  üretimi artarak önce Kütahya,daha sonra civar iller ve dahi ülkeye yayılıp gidecek,markalaşacak.
    Bakanlık ülke genelinde Zafer kalkınma ajanslı Emet belediyesi  projesini örnek gösteriyor.Tabi  şuan yeni başlamanın sıkıntısıda var.  Malın her noktada ulaşılırlığı, özel üretim  ambalaj vs.Henüz markalaşma adına Emet keçi peyniri hem satışı yapılıyor,hem kurumsal kimlik çalışmaları devam ediyor.İnşallah her sene üzerine konularak ilerleyecek…
    Şimdi ulusal ve uluslararası fuarlarda açacağımız stantlarda Emet keçi peyniri amblemli peynirlerimizle   biraz daha farkındalık yaratacağız. Emeği geçenler ki başta Emet belediye başkanı Hüseyin Doğan, dönemin Emet İlçe tarım hayvancılık müdürü AhmetMülayim ve Proje  denilince ilçemizde ilk akla gelen isimlerden Umut Işık hocamız, ve Zafer  kalkınma ajansı  ekip ve yöneticilerine, işin başından beri aktif sahada olan Emet belediyesi destek hizmetleri müdürü Ahmet Kısa’ya  Emet adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. 
    Temennimiz projenin büyümeye devam ederek her geçen gün artan köy göçlerimizin durması,istihdamın artması ve dahi peynirimiz markalaşmasıdır. 

MEMLEKET İÇİN  HERKESİN YAPABİLECEĞİ BİRŞEYLER VARDIR

    Mutlaka vardır…
Ve bunun son örneği GaziKemal İlkokulumuzda gördük…
Aynı zamanda  GaziKemal okul aile birliği başkanı Emyo öğretim görevlisi Dr Rıdvan Sezgin ve değerli eşleri Şükriye Sezin Sezgin, Türkiyeye örnek gösterilecek bir kütüphane  oluşumuna öncülük etiller.Okul müdür yardımcısı Cevat Ayan’ında aktif desteği ile ortaya muazzam bir eser çıktı.
    Yüzbinlerce liraya yapılabilecek dizaynda modern kütüphaneyi, kendileri emek ve işçilik vererek,eski malzemeleri geri dönüşümle modernize ederek  hayata geçirdiler. Üniversite öğrencilerimizide koordine ederek çocuklarımız için tablo, pano boyamaları  gibi çalışmalarla   gelecek kuşaklar için  gençlerin emek vermesine katkı sağladılar.
    
    Emet kaymakamlığımız ve İlçe Milli eğitimde destek verince, okulumuz örnek bir kütüphaneye kavuştu. Okul aile birliği başkanlığı ile çocuklarımızın yaşamına dokunmak ve onlar için emek vermek,hem Emet ehemde ülkemize güzel bir eser kazandırmak…  N demişti ulu önder;”Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.”  Bu eseri ortaya çıkaranlar vatan sevgilerini en iyi şekilde gösterdiler.
    Kütüphaneye  şehidimiz Ahmet Asan’ın isminin verilmesi ise kütüphane çalışmasının onur madalyası oldu.Bakınız  kütüphanenin önceki hali ve sonraki hali makalemiz balığındaki resimde görülüyor. Bu tablo karşısında nedenir? Elbette Emeği geçenlere sonsuz teşekkür edilir.
 

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara