Emet'in Yarısı Çilek Tarlası Olmuş,Haberimiz Yok! - Ercan Kolku

Emet'in Yarısı Çilek Tarlası Olmuş,Haberimiz Yok!


NE BOR, NE KAPLICA…
EMET’İN EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİ
ÇİLEK TARLALARI !

Sene 1985…
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden bir grup öğrenci ve öğretim elemanı Emet’e  gelir. Dönemin Kaymakamına çıkarak ilçemizde çilek üretimi ile ilgili inceleme yapmak üzere geldiklerini belirtirler.
Çilek deyince herkeste bir şaşkınlık tabii ki… Çilek ilçede o kadar çok üretilen bir meyve değildir. Bir kaç dönüm yerde üretim yapan birkaç vatandaşımız vardır. Bu bilgi kendilerine iletilince şaşırma sırası İlçeye gelen heyete gelir.
“Nasıl olur ? Devlet İstatistik Kurumu verilerine göre, neredeyse Emet’in yüzölçümünün yarısına yakınında çilek üretimi yapılmakta..!”
Emet yüzölçümünün yarısı…
Giden belde ve köyleri bir yana bırakın, bugün için bile yüzölçümü 1.406 km2 olan bir yerleşim yerinin yarısı çilek üretiyor.
Yanlışlık var ama nerede ?
Neden sonra işin doğrusu anlaşılır. Nasıl mı ?
Efendim, daha önce de sizlerle paylaştığımız İlçe Tarım Müdürlüğü istatistikleri vardı. Her yıl Bakanlıktan gelen yazılarla ilçede bulunan dağ faresi, yaban domuzu sayılarına kadar rakam isteyen dandik bir istatistik veri kâğıdı. Dağ faresini kim çıkıp sayabilmiş ? Ya da kim sayabileceğini iddia edebilir ? Ama mevzuat işte. Yaz kafana göre bir rakam. Ama 100 de, ama 1500… Fakat her yıl yapıl-dığından ezber bozan ol, rakamlarla hafif oyna, artır veya azalt. Yeni atanan Tarım Müdürünün yaban domuzu sayısını artırınca neler çektiği hikâyesini yazmıştık. Fazla da abartma ki başına dert açma. Daha anlamadın, bırak aynen yolla. Bizde de öyle olmuş…
1985’ten çok çok önce veriler yazılmış; “Bu sene 20 dönüm yerde çilek üretimi yapıldı. Seneye 20 az, yaz 50 dönüm alanda çilek üretimi yapıldı. Bir dahaki sene üretim artı, 100 dönüm oldu.”
Her sene katlayarak bu rakam artıyor.
Ve dönemin müdürleri nasıl yazdıysa 80’li yılların sonunda rakam ilçenin yüzölçümünün yarısına ulaşmış. Haliyle Bakanlık, toprağın yapısı, üretilen çileğin kalitesi, üretimi artırma adına yapılması gerekenler vs, fakülte aracılığıyla işe el atmış.
Sonuç; birkaç dönüm yerde zevkine üreten var. Ama çok da lezizdir haaa !

İstatistik ya da sayımlama, belirli bir amaç için veri toplama, tablo ve grafiklerle özetleme, sonuçları yorumlama, sonuçların güven derecelerini açıklama, örneklerden elde edilen sonuçları kitle için genelleme, özellikler arasındaki ilişkiyi araştırma, çeşitli konularda geleceğe ilişkin tahmin yapma, deney düzenleme ve gözlem ilkelerini kapsayan bir bilimdir. İstatistiğin en önemli faydası ise, tabii ki bize göre ileriye yönelik bize bilgiler verebilmesidir.
    Ama bizde istatikstik; Ohooo eskiden tee buralara kadar üzüm bağlarıydı, Bursaya ağda satardık… Her evde 2 kişi üzümden adam oldu.Emet güveç kabını almak için dışardan  kuyruk olurlardı.Bugün hala güveç kablarına Emet güveci yazanlar vardır “ gibi uzargider.
    Mustafa Hamamcı kardeşimiz 2 makalesinde çilek üretimi ve üretene sağlayacağı ekonomik getirelerini  mali tabloları ile açıkladı.Antalya,Gaziantep ve Kahramanmaraştan 3 firma ile görüşerek yazdığı makalesinde 1 yılda maliyeti amorti edişini…
    Ama önce Emette zihniyet değişmeli,Yoksa kurduğumuz çilek seralarını bile Etimadene istimlakla satıp işe girme peşine düşersek,hem madenleri hem ömrümüzü ayıklamaya devam ederiz!

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara