MADEN PAYI DUMANDIR YOLU DOLAM DOLANDIR - Ercan Kolku

MADEN PAYI DUMANDIR YOLU DOLAM DOLANDIR


 21 Eylül 2017 tarih ve 30187 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni maden yönetmeliği kapsamında değişen maden payları  belediyeleri vuracak.

                Kanuna göre belediye mücavir alanları içerisinde çıkarılıp işletilen madenlerden pay alan belediyeler buranda gelir elde ederken Emet ve Hisarcık ilçe belediyeleri de bor madeni nedeniyle  kurumdan ciddi gelirler elde ediyorlardı.

 

Son yönetmelikte  “Bor tuzları için ruhsat sahasından çıkartılan tüvenan madenlerin toplam üretim maliyetinin %80’i işletme brüt kârı olarak kabul edilir. Bor tuzları için ödenecek belediye payı bu değer üzerinden %2 olarak hesaplanır.” İbaresi bulunan 3. Madde kalkınca Emet ve Hisarcık ilçe belediyelerinin Etimaden den yıllık aldıkları gelir payında ciddi düşler yaşanacak.

  Değişen yönetmeliğe göre 2019 maden  paylarında Emet ve Hisarcık gibi ilçeler ciddi gelir kaybına uğrarken,yetkililer kaybın 3 te 1 oranında olacağını ifade ediyorlar.

                Geçmiş yılarda maden  paylarının artırılması,hatta brüt kardan hesaplanması için çalışmalar yapılırken, yeni düzenleme ile bölge halkı hak mahrumiyeti yaşayacak.

                Yüklü ihaleleleri merkeze alınarak sadece bölgeye değil,Kütahya geneli ekonomik  kayba uğratılan, konulan servislerle bölgesel göçün hızlanmasına dolaylı yoldan  etki eden , dar yolları ast tankerleri ile halka iyice dar eden işletmemizin şimdide maden payını azaltması karşısında Emet ve Hisarcık yerel ve siyasi yöneticilerinin ortak  hareket etmeleri bekleniyor.

            Yaşanan bu gelişmeler ünlü türkücü İzzet Altınmeşe’nin “Maden dağı dumandır “ şarkısını akıllara getiriyor.

 Ancak biraz değiştirilmiş haliyle; “Maden payı dumandır. Deloyloy deloyloy digel yarim … Yolu dolam dolamdır. Deloyloy deloyloy digel malım”

 

SÖYLEDİĞİN HİKMET AMA YEDİĞİN ….

Nedense seçim yaklaştıkça bizim makalelerde fıkra,kıssadan hisse vb. hikayelerin sayısı artar. Arşive baktımda son 27 yılda genelde öyle…

Zira uzun uzun yazıp bir şeyler anlatmaya çalışmaktansa bazen kısa bir hikaye tüm meramınızı karşınızdakine aktarıveriyor.

Seçimler yaklaştıkçada Emetli ilgili hikmetli sözler artıyor… Tabi birde  “ Benim partim “ teraneleri… Parti temsilcileri için  İşin özeti;”Memleket duvarda yan kaymış tablo gibi duruyor. El atın düzeltelim,ama çerçeve benim parti olmalı. “

Yada   omuz omuza vereceksiniz,birileri omuzlarının üzerine çıkıp, o tabloyu düzeltecek. Omuzlara çıkan kişi mtlaka şu olmalı,bu olmalı.

Hikmet dolu sözler tavan yapsada, dert birazda partimin oyunu şu kadar artırdım diye rapor sunabilmelere varıyor.

Bitermi sizce bu tartışmalar? Bitmez…Seçim bitsede bitmez…

Bir aslan ava çıkmış. Bir geyiği düşürüp bağrına çökerek etini çeke çeke yemeye başlamış. Eh aslandır ne denir. Lakin ormanda sadece Aslan yok ya . Öteden çakalın biri de avın kokusunu alıp hemen yanaşmış. Aslandan korktuğu için fazla ilerlemiyor, Aslan’ın artıklarından kaçırıp kaçırıp yiyormuş.
Aslan vaziyeti görünce “be hey zavallı” demiş ” ” o döküntülerden ne olacak gelip şu nefis etlerden yesene.”
Çakal cevap vermiş “ Hey sultanım !Zaferan, karanfil Reyhan ve sümbül otlamış böyle bir ceylan hiç döküntü olur mu? Şu bağırsaklarda o otlardan ne faydalı şifalar vardır ,bilseniz!
Aslan başını sallayıp mırıldanmış :
“Hayret, söylediği Hikmet ama yediği.....

O sebeble her konuşulanda bir hikmet, söyleyende ise hikmet sahipliği beklememek lazım…Zira  dilden dökülen hikmetlere rağmen çoğunun ne … yediği belli değildir…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca