SENDİKA, SENDİKA SEN DİKTA! - Ercan Kolku

SENDİKA, SENDİKA SEN DİKTA!


Mesele seçimi kimin kazanacağı veya kazandığı  değil, mesele işçinin ne kazanacağıdır.Sendikaların görevide hangi hükümet olursa olsun verilen talimatı alt kademelere dikta etmek değil, üyesinin haklarını sonuna kadar  savunmaktır.

                                Önce şunu belirtelim.Kamuda çalışan taşeron işçiler, kadroya alınmadan  önce Emet belediyesinde başkan Mustafa Koca zaten işçiye asgari ücret artı yüzde 15 zam vermiş,ve işçiler uzun bir süre bu zamlı maaşları almıştı. Kamuya geçince  hükümet asgari ücret artı ilk altı ay yüzde 4 ikinci altı ay yüzde 4 olarak zam öngörmüştü.Öyle oluncada işçi maaşları düşmüştü.

İşçiler seçim öncesi ekonomik haklarının iyileşmesi adına sendika temsilcileri vasıtası ile mevcut yönetimden zam taleplerini gayet doğal hak olarak talep etmişlerdir.Ancak bakanlığın izin vermediği belirtiliyordu.

                Talepler yinelendikçe başkan Koca ve belediye hukuk ekipleri araştırma içine girdiler. Ve 2018/21541 sayılı Yargıtay içtihat kararını buldular. Onun ardından sendikayı görüşmeye çağırdılar.

                İlk 6 ay yüzde 20, ikinci 6 ay yüzde 10 olmak üzere bir yıllık yüzde 30 zam o zaman gündeme geldi. Üstelik ilk 6 ayda hükümetin verdiği yüzde 4 zam ayrıca uygulamada olduğu için devam ediyordu.

                Hizmet işi temsilen Ahmet Özen ile görüşmeler başladı. Ahmet beyin  yetki belgesi olmadığı ,hazırlanma aşamasında olduğu için ilk öne başkan Koca imzalamadı. Özen, başkan Koca’nın makamında genel merkezi arayarak yetki belgesi çıkarılana kadar verilen belgeyi talep etti.  10 gün sonra geçici belge ile sözleşme imzalandı. Bir nevi ehliyetiniz basılana kadar eskiden geçici sürücü belgesi almak gibi bir şey…

                İşçiler seçim öncesi ve sonrası olmak üzere 3 aydır zamlı maaş alırken,şimdi gündemde sözleşmenin geçersiz olduğu, bakanlığa görüş talebinde bulunulduğu,zamların geri alınabileceği  tartışmaları yaşanmaya başlandı

                Gerekçe olarak sa Ahmet Özen’in yetki belgesinin 3 Mayısta geldiği, ve sözleşmeyi  bakanlığa göndermeyip kasasında tuttuğu ve benzeri iddialar ortaya atıldı. Hatta  bizler ihtimal vermiyoruz ki- Ahmet beyin bu zamların seçim zammı olarak verildiği,seçimden sonra geri alınacağını falan iddia ettiği söylendi.

                İnanmıyoruz diyoruz çünkü;

  1. Bütün görüşmelerde genelde bizlerde vardık.Ahmet bey yetki belgesi ve bakanlığa ulaştırma adına sıkça kendisini arayıp sıkıştırmamızı kendileri ifade etti.
  2.  Talep sendikadan değil,belediyeden geldi.Yani zam talebini belediye yaptı.
  3. En kötüsü ne olur münazalarında işçiden geri almada 5 te bir 6 da bir maaşta kesilme uygulaması vb. şeyler konuşuldu. Ancak Yargıtay içtihat kararına göre sözleşme  iki tarafı bağladığı için  yargıdan döneceği belirtildi.
  4. Eğer zamlar kanunsuz olsa belediye neye dayanarak 3ay zamlı maaş ödeyecek? Tabiki sözleşmeye dayanarak. O halde sözleşme geçerlidir.
  5. Eğer başkan Koca seçim yatırımı olarak zam veriyorsa, daha önce yani kadroya alınmadan öncede yüzde 15 ek zam vermeyebilirdi. Kanuni boşluğu buluncada  işçiye zam gündeme geldi.
  6.  Başkan Hüseyin Doğan zamlara karşı olsa, göreve geldikten sonra yapılan sözleşmeye göre değil,  öngürülen yüzde 4 ‘lü zamları verirdi.
  7. Sendika başkanının  yeni başkana şirin görünmeye çalıştığı iddialarınada inanmıyoruz. Zira malum Hakiş hükümete yakın bir sendikadır. Belediyede Ak partinin. Başkan Doğan’ında zamları çok bulup geri almak gibi niyeti ve beyanı yoktur.  Keza kanun ne öngörüyorsa gereği yapılacaktır diye  açıklamada yapıyor.O halde Özen şirinlik yapıyor diye tiyatrolar çevirmeye gerek yok.
  8. Belediye Emetbor ile yapılan su sözleşmesini kaybetmesinde kanunda sona erme tarihi  belli olmayan anlaşma yapamayacağı belirtilsede iki taraf arasında yazılı sözleşme olduğu için  kaybetmiş ve su faturalarını Emetbordan tahsil edememektedir. Yani sözleşme daima geçerlidir. Yargıya düşersede yagıtay içtihat kararlarına istinaden  işçi lehine sonuçlanacaktır.
  9. Sendika başkanı sayın Özen o kanun maddesi ve Emet belediyesi sözleşmesini başka belediyelerde de uygulamıştır. 

Liste uzar.

İşin özeti…

Seçim zamanı işçiye zam, işsize iş, ihtiyaç sahibine destek vs…Bugünün değil,dünden bugüne ülkenin gerçeğidir. Her seçim kazanımsa, gerek memleket evladının, gerek işçisinin, vatandaşının vememlekete yatırım adına vekilinin ,il başkanının,bakanının ne dediğine ve ne yaptığına bakarız.

Çünkü her zaman dediğimiz bir laf vardır; Seçimle bir şeyler değişse adı seçim olmaz DEVRİM olurdu….

Ne seçim yatırımı yaptı diye kamuoyunda eski başkan Mustafa Koca’yıkötüleme, nede verilen zammı geri alıyor diye yeni başkan Hüseyin Doğan’ı kamuoyunda hedef gösterme çabalarının işçiye faydası yoktur.Bunu yapanlar ise seçim öncesi kamplaşmadan nemalananların seçim sonrasıda bir şeylerden nemalanma çabasından başka bir şey değildir. Yoksa işçinin alın teri parasında kimin ne hakla gözü olabilirki?

3 aydır aldığı zamlarla bile normal Emetbordaki asgari ücret artı prim,kıdem vb.altında maaş alan Emet belediyesi taşerondan kadroya geçen işçi maaşlarına kimse göz koymayacaktır.

İşçi için belediye başkanlığı seçimini kimin kazanacağı veya kazandığı değil,kendisinin ekonomik anlamda ne kazanacağı önemlidir. İktidar destekli bir belediyede işçi maaşlarından tasarruf yoluna gitmeyecektir. Nitekim kanuni engel olmadığı müddetçe başkan Doğan’ında sözleşme hükümlerinin uygulanması için gereğini yapacağına şüphemiz yoktur.

 

ERCAN KOLKU NOT;

Ramazan ayında makalelere biraz ara veririz. Bu dönemde geçmiş makalelerimiz bizler ve editörlerimiz tarafından yayına verilir.

Geçen sayımızda yer  alan  Göncek köyü yol yapım makalemizde geçmiş makalelerimizden biriydi. Zaten makalenin geçmiş makale olduğu içerisinde  bir önceki valimiz  Ahmet Hamdi Nayır’ın isminin yer almasındanda belli.

İşin güzel tarafı ise, bir süredir Göncek köyümüzün ilçemiz adına üzüldüğümüz o meşhur yolunda il özel idaremizce güzel bir çalışma yürütüyor olması.Yol çalışmaları ile ilgili haber ve makalelerimizi ileriki sayılarımızda sizlerle paylaşacağız. Şimdiden emeği geçenlere teşekkürler…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara