Yarım Hekim Candan, Yarım Hoca Dinden Eder,Ya Yarım Siyasetçi? - Ercan Kolku

Yarım Hekim Candan, Yarım Hoca Dinden Eder,Ya Yarım Siyasetçi?


Atalarımız ne güzel söylemiş;” Yarım doktor candan eder, yarım hoca dinden eder” 
    Hoca dan kasıt din alimi. Alimin tamı yarımı olurmu? Olmaz tabi.Tıpkı doktorunda olmayacağı gibi.
    Doktorluk veya hocalık yapmak için yeterli eğitimi almamış, eğitim alması yetmez, gerekli donanımını sağlamamış,kendini geliştirmemiş,bir doktor hataları ile hastayı mevta edebilir,  aynı biçimde yarım hocada pamuğu yanlış yere - mesela kulağa tıkayabilir?
    Bir doktor için Doktorlar açısından bir hastanın hayatını kaybetmesi, din bilginleri açısından bir Müslümanın  inancını kaybetmesi kadar büyük felaket sanırım yoktur.
Bana sorarsanız   Asıl problem, sahte doktor veya hoca meselesinden çok  tıptada dinde de yarım hocaların gerçek hocaların yerini alması. Hepsi bir araya gelerek,sosyal medya tv gibi kitle iletişim araçlarında kullanarak , gerçek hocaları geriye itip yarım hocaları öne sürüyorlar… Ondan sonra gerçek hayattan uzak, fakir fukara edebiyatı yaparak mevcut  düzenlerin tapınak şövalyeliğine soyunuyorlar. Ama açtıkları toplumsal yaranın zerre farkında değiller, zararınada bakmıyorlar.Böyle yarım hocalar birde yarım doktorluğa soyunup, sonra insanlara deve sidiğinde şifa aratıyorlar. İnternetten peygamberi rüyada gösteren terlik, cehennemde yanmayacağını iddia ettikleri kefenler  satıp, insanların aklıyla dalga geçerek cpelerini doldurabilirler.
        Özetle Bir iş, uzmanına yaptırılmaz da taklitçilere yaptırılırsa, istenilen gibi değil, ters bir sonuç verir. Nitekim hekim dururken, hekimlik taslayan birinin tedavisine başvurulması, insanın hayatına mal olabilir. Bilgisiz din adamı da dine aykırı düşünceler, hurafeler ile beyninizi doldururken, sizi şüpheye,haşa imansızlığa götürebilir.

BİRDE YARIM HACI VAR,O NASIL OLUYOR DERSENİZ?

Yarımı, tamamı  yazacağımıza aşağıda yaşanmış bir hikayemiz var okuyuverin…Hani derlerya Ne isaya ne Musaya yaranamama… Bu hacı tipleride öyle…
Antepli bir sinema işletmecisi…Adı Nakıp Ali …Antep’e bir hac filmi getirtir.Cami hocalarını toplayıp ziyafet çeker ; sonra da özel olarak filmi önce onlara gösterir. İmam galası yani…
 Ertesi gün, artık nereden çıktıysa, bir rivayet yayıldı kente: "Bu filmi yedi kere gören tam hacı, üç kere gören yarım hacı sayılır."
Film kapalı gişe girdi gösterime. Haftalarca oynatıldı. Arada bir yaşlı kadınlar geliyordu Nakıp Ali'nin yanına: "Evladım, ben iki kere gördüm. Üçüncüsüne param kalmadı. Sevabına... Bari yarım hacı olayım."
"Gir, bacım" diyordu Nakıp Ali. "İstersen dört kere daha gel. Para mara istemez."
İnsaflı adamdı..Az kişiyi mi bedavadan aldı içeriye!!!! (Ülkü Tamer, Yaşamak Hatırlamaktır - Anılar Kitabı -)

    PEKİ, SİYASETÇİ’NİN YARIMI NEREYE GÖTÜRÜR?

    Şimdi gelelim, buraya kadar bunları neden yazdığımıza..
    Malumunuz Ak parti il başkanı seçilecek. Hoş,aynı durum Chp’dede var.Ama  İktidar Ak parti olunca beyaz saraya başkan seçiyormuşçasına Ak parti daha da önem kazanıveriyor!!
    Olur olmaz o kadar çok isim geçiyor ki il başkanlığı için.Şaşarsınız…Elbette adaylar içerisinde bu işi layıkıyla yapacaklar var. Ama birde  neden aday olduğunu kendilerininde anlamadığı isimlerde var.
 Aynı durum Emet içinde geçerli. Mevcut ilçe başkanı duracakmı, değişeck mi derken, kimlerin kimlerin canları istiyor bilseniz şaş- yok şaşmazsınız zira Emette her defasında bir çuval aday oluyor zaten..
    Ama unutulan bir şey var. İl başkanı seçmek demek, Kütahya ve ilçelerini temsil edecek Milletvekillerinin  sıralanmasında kapıyı açacak ilk anahtarı o kişiye vermek demek…
    İl başkanı seçmek demek, Kütahya’nın ilçeleri ile birlikte kalkınmasına  katkı sağlayacak,üretecek vizyona sahip kişi olmak ,kısaca ilin vitrini olmak demek…Bir başbakan,bakan gibi her soruna çözüm bulması beklenen adam olmak demek…
    Emet ilçe başkanı seçmek demek,Milletvekili gibi Ankarayı mesken tutup, kapılarda yatmak demek…İlçe belediye başkanı, il genel meclisi belediye meclisine idareciler seçilmesine ilk kapı demektir.
    Emet’te ilçe başkanı olmak demek, onca iş ve projeye yoğunlaşmaya çalıştıkça;senede 3 defa işçi alımında   iş kur gibi her Allahın günü laf anlatmak, kanunla düzeltmeler olmadığı için  getirilen ve 3-5 ayda giden doktorların yerine yeniden doktor bulmak demek.
    Emette ilçe başkanı olmak demek, akmayan musluğa, yanmayan elektiriğe, yapılmayan okula, yola   vs vs yazda yaz,herşeyi çözmesi beklenen adam  olmak demek…
    Yarım Hekim candan yarım hoca dinden eder demiş atalarımız…
    Yarım siyasetçilerde insanı Memleketinden edip, terki diyara zorlayabilir… Hastanızı doktorsuzluktan, sevdiklerinizi  yaptırılamayan yollarda meydana gelecek kazalarda öldürebilir. Sizi dinden,imandan çıkarıp, canınızdan bezdirip, öbür dünyanızı bile kaybettirebilir!
    O sebeble,her adayım diyene  adam diye bakmayın… Her adaya, layıkmı diye bakın! 
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara