Yıllarca Arsenikli Su İçtik,Şimdi Bahçe Suluyoruz! - Ercan Kolku

Yıllarca Arsenikli Su İçtik,Şimdi Bahçe Suluyoruz!


EMET ARSENİKLİ SUYU YILLARCA İÇTİ, ŞİMDİ İÇMİYORUZ, BAĞ BAHÇE SULUYORUZ!!
Bizim gazete sahibi Mehmet Akın’ın  yıllardır bizden istediği ve ara sıra tekrarladığı bir söz vardır…” Memleketin suyunu yolunu sağlığını her zaman yazın.Aksamaları,yapılıp yapılmamasını sürekli gündemde tutun. İlan,reklam kesilirmiş diye düşünmeyin… Su,sağlık,yol…” 
O sebeble yıllardır SAĞLIK’lı YOL diye yıllarca  makaleler haberler yazdık… Yazdığımız haber ve makalelerini uzunluğu,Tavşanlıya gider gelir. Su deyincede şimdiki sorguna ulaşır…
CHP Kütahya Milletvekili Dr. Fazıl Kasap’ın açıklamaları ile birkez daha su meselesini kaleme almaya başladık.
    MİLLETVEKİLİ KASAP’IN  350 KAT ARSENİK ORANLARI DOĞRU,AMA….

    Ama, Emet içme suyu  kaynakları malı deresi ve Emet çayından yıllar yıllar önce şebekeye veriliyordu.Üstelik 350 katı ne ki? Dünya normlarından 100 değeri normal kabul edilirken tam 700 katı ile bu suyu  içti  memleket…  2006’ larda Cemal Öztürk belediye başkanıyken, Etimaden ile yapılan protokolle Köprücek mevkiinden su getirilince bu kaynaklar kapandı…
    Yani vekilimizin  350 katı dediği arsenik oranları Emet çayından alınacak numuneler ile doğrudur. Yanlış olan ise bu suyun  içme suyu olarak halka verilmiyor oluşudur. Eksik bilgilendirme olduğunu düşünüyorum.
    PEKİ,MEVCUT SULARDA Kİ ARSENİK YÜKSEK Mİ?
 Şimdi orda bir durmak lazım. Dünya sağlık örgütü  tüm dünyada sudaki arsenik oranlarını l/100 normal kabul ediyor. Yani 100 değere kadar içilebilir diyor.
    Ama,Avrupa birliği bu değerin litrede 10’dan sonra tehlikeli olduğunu kabul ediyor. Nitekim , 17.02.2005 tarih ve 25735 sayılı resmi gazetede yayımlanan ‘ İnsani Tüketim Amaçlı Sular hakkında yönelik’  yönetmeliğe göre bu oran 10 olarak kabul ediliyor. Hal böyle oluncada bizim Köprücek suyuda yer yer bu oranın üstünde görünüyor.( EN fazla 40 çıkıyor ki,o kuyularda tamamen kapatıldı. Mevsimsel  değişiklik göstererek 12 lere yükseldiğinde ise ihtiyaca binaen İlçe hıfsı sıhha kurulu içilebilir raporu veriyor)
    Hatta yakın tarih 2016 Mart ayında Emet belediyesince yapılan anonsta sudaki arsenik değerleri 16 çıkınca, bir süre içilmemesi yönünde ilanlar yapılmış,bizlerde bunları haberleştirmiştik.
    İÇME SUYU DERDİMİZ HİÇ BİTMEDİ
    Cemal Öztürk döneminde   Mevcut sularda  300,400 oranlarında arsenik belasından ötürü Köprücekte yeni kuyular ve ilçeye nakli Eitmaden destekli temiz içme suyu hizmeti  gerçekleştirildi.
    Emete sağlıklı içme suyu verilirken  dünya normlarına göre 100 olan değerlerin altında su içiliyordu.Ancak bu oran 10’a düşürülünce bizim sularda gene arsenik belası sorun yaratmaya başladı. Mevsimsel değerlere göre arsenik oranları yükseldikçe yükselen kuyular kapatıldı. Hatta  2 kuyuda 40 oranlarında çıkınca iki kuyu kapatıldı.
    Mustafa Koca belediye başkanlığı dönemindede Uzunçam köyünden saniyede 15 metreküpe ulaşan sağlıklı su getirilerek kuyulara verildi.Şimdi  Köprücekte  3 kuyudan  halka sağlıklı su veriliyor.
VE  RADİKAL ÇÖZÜM EMET GÖLETİ
     Tüm bu yaşananlar Emete daha sağlıklı içme suyu  getirilmesinin gerekliliğini ortaya koydu.  O sebeblede Mustafa Koca döneminde  Sorgun mevkiinde gölet yapımı için çalışmalar başladı. Yıllar içinde gölet yapımı,  yeni suyun şehre gelişinde alt yapı değişimi için, içme suyu şebeke hattı, yağmur kanalları hatları, kanalizasyon hatları ayrı ayrı projelendirilip, proje ihaleleri yapıldı. Gölet tamamlanma aşamasına geldi.
    Hüseyin Doğan  zamanında ise   Emet göletinde  çalışmalar yoğunlaştırıldı. Gölet yanında 10 dönüm arazide arıtma tesisi yapımı, ilçeye naklini içeren proje ihalesi yapıldı. Çalışmalar başladı. Şimdi firma yetkilileri ,adım adım  arıtma tesisi ve ilçeye nakli için sondaj çalışmalarını yürütüyor.
    Ve işin  çok daha önemli kısmına gelindi. Bugünün fiyatlarıyla 120 milyonu bulan  tüm alt yapı değişimi ve  Emet göleti suyunun şehir şebekesine verilmesi için kaynak  yaratmak…
    Bu işin yarısı iller bankasınca hibe yoluyla elde ediliyor. Geri kalan içişe Belediye başkanı Hüseyin Doğan ve AK parti İlçe başkanı Süleyman Ciner tarafından bölge müdürlükleri,genel müdürlükler, Bakanlık nezdinde yoğun mesai harcıyorlar. Ve çokta güzel sonuçlara ulaştılar…
    İlçem adına  sevincim, siyasi kaygılardan uzak, halkın genel özlemi olan Emet göleti ve modern alt yapıda  işin sonuna gelinmesidir.  Emet belediyesi 2 yıl yoğun bir alt yapı çalışmasına girecek. Bu işler tamamlandığında ise, yok 10 du yok 100’dü laflarıda, sadece biz 700 lü oranlarda arsenikli suları içmiş kuşağın hafızalarında kalacak. 

*************************************************************

Yaşamla Ölüm Arasında….
-    Bak Mehmet Ali, ne güzel ağaçlar çizmişsin, ovalar,dağlar yemyeşil. Hatta dağ üzerinden güzel bir güne işaret güneş doğuyor.Kuşlarda var uçan… Ama çizdiğin evlerin bacalarından  dumanlar  çıkıyor. Bu mevsimde soba yakılmaz ki oğlum, neden  çizdin?
-    Öğretmenim belki evlerde eş tarhana kaynatıyorlardır?

Ah be Mehmet Ali… Bugün  o yeşillikler ve aydınlıklar içinde çizdiğin Gürpınar köyünde  senin cenazen var…Hemde  vatan için vazifeni yerine getirirken kaybettik seni…  Evlerin bacalarını bilmemde  bu defa çıkan dumanlar yanan yüreklerden…
Sen bizlerin vatani görevini yerine getirirken   vefat eden aziz şehitlerimizdensin… 
Çizdiğin resimlerdeki güzellikler içinde, hatta daha güzelleriyle mekanın cennet olsun güzel oğlum….
NOT- 2009 Emet Gürpınar İlköğretim okulunda kısa süre  vekil öğretmenlik yaptığımız  dönemlerde  öğrencimiz  olan Mehmet Ali Sağlam’la bir anımız…Yaşam ve ölüm arasında hayatımız  anılardan ibaret değilim zaten?
    
    
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • Ali Fazıl Kasap | 28 Eylül 2020 11:32

    Emet'teki su ile bas sulanamaz.Suyun da rehabilitasyonu gerekir. Emet'te suyun yüksek oranda Arsenik içerdiği zaten biliniyor.DPÜ'nün yaptığı çalışmalar göstermiştir ki, olay çok önemli,ama yıllardır önlem alınmamış.

YAZARIN SON 5 YAZISI
18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara
29Kas