Merhumun Ruhuna 2 Kıymalı 1 Ayran! - Yunus Daşdemir

Merhumun Ruhuna 2 Kıymalı 1 Ayran!


Cenaze'de dağıtılan kıymalı pide veya ikram rezalettir 
Dinimizde böyle bir olay yoktur. Bu tamamen rant kapısına döndürülmüş rezil bir hurafedir.

Asıl olan cenaze sahibi kişinin komşularının uzaktan gelen kişileri doyurması ve ikramda bulunmasıdır. Adamın Babası yada annesi ölmüş. Acısını unutup 5 bin liralık pideyi nasıl yaptırım derdine düşüyor. Bırakın kardeşim insanlar acısını yaşasın. Cenazeye pide yemek ve ayran içmek için gidiyorsan varsın sende katılma.

Böyle bir durumun İslamiyetle uzaktan yakından alakası yoktur. “Her nefis ölümü tadacaktır.” Yani her evden cenaze çıkacak ve bu ateş her evi yakacaktır. Ancak bu cenaze evlerindeki kıymalı pide rezaletine de bir son vermelidir.

Birileri bir şey yapıyor , “ben yaptım siz de yapın, bu gelenektir” diyor. Geleneğimizi senden mi öğreneceğiz. Bu bir rezalettir. Yemek de maddi külfet unsuru vardır. Bir ev zaten beklenmedik bir anda cenaze evi oluverir. Cenaze evinin parası var mı yok mu bilinmez. Cenaze, defin masrafları, alacaklılarla helalleşme gibi birçok maddi külfet bir anda çıkıverir. Bu yetmez bir de katılımcılara ikram. Gelsin kıymalı pideler, ayranlar.

Maddi yönden de bu bir rezalettir. İnsan yemeği zevkle yer. Peki cenaze sahipleri de o yemeği zevkle yiyebilir mi? Yani cenaze sahipleri yemek yaptıracak, külfetine katlanacak sonra birileri zevkle yerken o da acısıyla kıvranacak ve bir lokma yemeyecek. İşte bu tam bir rezalettir. ALLAH razı olur mu?

"İkramlar sadece sevinçli günlerde yapılır. Böyle üzüntülü zamanlarda çirkin bir bidattır. Ölen kişinin komşularına ve uzakta da olsa akrabalarına düşen o gün ve gece yemek hazırlayıp, cenaze sahibine götürüp beraberce yemeleridir. Taziye günlerinden 3-5 gün sonra cenaze sahibinin ölen kişinin ruhuna bağışlamak üzere özellikle fakirleri çağırıp davet yapması, Kur'an-ı Kerim okuyup, okutup dua etmesi ve ettirmesi daha güzel ve yerinde olur” diyor ve cenaze evlerindeki kıymalı pide rezaletine de son verilmesini istiyoruz.

Bunu dışında cenaze sahibinin mezar başında dua eden sayısı bazen 9 kişiye çıkan hocalara da ayrı ayrı para vermesi ilçe müftülüklerince incelenmeli ve kimlerin bu konuda ehil olup olmadığı araştırılmalıdır. Köy köy cenaze merasimlerini gezen eli çantalı kişilerin hangi vasıflarla dua ederek para aldıkları ve yetkileri araştırılmalıdır. Bölgemizde bulunan bazı köylerdeki imamların hareketleri, diyanet işlerinin verdiği görevlerin dışına çıkıp farklı hareket edip etmedikleri de esaslı bir şekilde ilgili müftülerce araştırılmalıdır.

Din işleri, diyanet işleri eliyle yapılmazsa, ülkemiz yakın geçmişte yaşadığı ve yaşamaya devam ettiği olayın benzerini yaşamaya mahkum kalacaktır. Kalın sağlıcakla.
 

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 2

  • Ilker kurum | 02 Aralık 2019 21:44

    Mukemmel

  • Ilker kurum | 02 Aralık 2019 21:44

    Mukemmel

YAZARIN SON 5 YAZISI
17Haz

Emet Geç Kalmamalı!

09Oca
17Ara

Cep Derdi Milleti Gerdi

28Kas
22Kas

Terazi Dengesiz, Memleket Eğersiz