Festivaller ve Şehir Pazarlaması - Yusuf ŞAHAN

Festivaller ve Şehir Pazarlaması


Festivaller ve Şehir Pazarlaması: 
3 Eylül Emet’in Kurtuluşu Bor Kültür ve Termal Turizm Festivali, EMFEST (Gazi Emet Yöresel Ürünler ve El Sanatları Festivali)


Bundan seneler öncesi 2004 yılı yerel seçimleri yapılmış, Cemal ÖZTÜRK belediye başkanı seçilmişti. Başkan Eti Bor İşletmesinde yıllarca Maden Mühendisi olarak görev yapmış ve 2004 yerel seçimlerinde bölge halkımızın “efsane başkan-reis” diye adlandırdığı İsmail FİDANCI’ya karşı seçimden zaferle ayrılmış ve Emet Belediye Başkanı seçilmişti. Cemal Başkan’ın hayalleri vardı. İsmail Fidancı başkandan önceki dönemde belediye başkanlığı yapmış Ünal Öztaş başkanın bina edip faaliyete geçirdiği ilçemiz yeşil kaplıcalar mevkisindeki apartları daha etkin hale getirmekve İsmail başkanın vizyon projesi olan o zamanki adıyla kongre otelini faaliyete geçirmekti. Nitekim de kendi döneminde bu hayallerine kavuştu. Emet Termal Otel ismiyle Emet ilçemiz termal oteline kavuştu. Başkan vizyon sahibiydi. 3 Eylül Emet’in Kurtuluşu Bor Kültür ve Termal Turizm Festivali adı altında bir festival tertip etti ve dönemin önemli isimlerinden TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy gibi isimleri ilçemize davet edip konferanslar ve çeşitli etkinlikler ile yaklaşık bir hafta boyuna Emet ilçemizin tanıtımı ve şehrin pazarlanması bakımından önemli işlere imza attı. Nitekim söz konusu festival halen sürdürülmekte. Emeği geçenlere şükranlarımızı sunmamız gerek. 
Pandemi dönemi malum. Herkes evlere mahkum oldu. Detaylara girip yazıyı sıkıcı hale getirmek değil niyetim. İnsanlar artık kendisini tekrardan sosyal aktivitelerle o kötü karanlık günleri unutmak istiyor. Şuan ki belediye başkanı Hüseyin Doğan ve ekibi bu bakımdan elinden geleni yapıyor kanaatimce. Emet Gençlik Derneği ile ortak düzenlediği ve bayramı bayram gibi coşkuyla kutlama felsefesi ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı 2022 yılında şahane bir şekilde kutlamayla ve insanların bir nebze de olsa nefes alması için güzel bir etkinlik ile hafızalara kazındılar. Gelellim EMFEST yani Gazi Emet Yöresel Ürünler ve El Sanatları Festivali’ne. Hüseyin Başkan Emet’in tanıtımı için elini taşının altına fazlasıyla koyuyor. Yöremizin marka değeri olma potansiyeline sahip Emet Pidesi’ni coğrafi işaretli ürünler kapsamına aldırma işi büyük iş. Emet Pidesi marka oldu resmen. Gurur duyduk. Bunun yanında Emet Kebabının da sıradaki ürün olduğu haberi bizi mutlu etti. EMFEST ilçemizin yeni festivali ve çok güzel etkinliklerle kendinden söz ettirdi. Her günün ayrı bir teması olması çok güzel düşünülmüş. Gelen sanatçılar da üst sınıf diyebileceğimiz sanatçılar. Emet’in tanıtımı ve şehir pazarlaması açısından çok güzel düşünülmüş ve belli ki kafa yorulmuş etkinlikler için. Bu festival bir fırsattır ve devamı önümüzde ki yıllarda inşallah gelir. Emeği geçen herkese teşekkürler. 
Şehir pazarlaması, tanıtım, festival  dedin durdun diyeceksiniz bana. Nedir bu şehir pazarlanası. Durun anlatayım. Yazımı kahvehane de okuyan amcam bir çay söyle kahveciden kendine. Anlatacağım. Şehir pazarlaması; şehirlere turist, yeni yerleşimci ve yatırımcı çekmek için şehirlerin değerini ve cazibesini artırmaya yönelik gerçekleştirilen iletişim faaliyetleridir. Ürün ve hizmetler için önemli olan markalaşmak, şehirler için de önemli bir özellik olmuştur. Küreselleşme ile gelen rekabet ortamı şehirleri pazarlama faaliyetlerine yöneltmiştir. Küreselleşen dünyada şehirler; caddeleri, meydanları, sokakları, alt yapıları doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile kendilerini pazarlayıp cezbedici bir konuma getirmeyi hedeflemektedir.
Şehir pazarlamasında en önemli unsur şehrin ayırt edici özelliklerinin ortaya çıkarılmasıdır. Görsel semboller ve organizasyonlar ayırt edici özelliklerin başında gelmektedir. Tarihi yapılar, doğal güzellikler, caddeler ve meydanlar şehirlere ait görsel sembollerdir. Görsel semboller pazarlama faaliyetlerinin önemli bir parçasıdır. Görsel semboller zihinlerdeki varlığını uzun süre korumakta ve şehirlerin bilinirliliğini artırmaktadır. Nevşehir’deki Peri Bacaları’nı, Paris’teki Eyfel Kulesi’ni, İtalya’nın Pisa şehrinde yer alan Pisa Kulesi’ni bugün birçok insan bilmektedir. Olimpiyatlar, festivaller fuarlar gibi dev organizasyonlar da şehirlere özellik kazandırmaktadır. Bu tarz organizasyonlar görsel semboller gibi zihinlerdeki varlığını uzun süre koruyabilmektedir. Bu nedenle  şehir pazarlama faaliyetlerinde önemli rol oynamaktadırlar. Bu tarz etkinlikler ulusal ve uluslararası medyanın ilgisini çekmekte ve  şehirlerin pazarlanması daha kolay olmaktadır. Pazarlama faaliyetleri tek sesli ve birbirini destekler nitelikte olduğu takdirde şehirler kendilerini ön plana çıkarmaktadır. 
Festivaller, düzenlendikleri bölgelerin içerisine hem renk ve canlılık getirir hemde bölge halkına ayrıcalıklar ve bazı sosyal faydalar sağlamaktadırlar.Bunun dışında,yapılan festivallerin çokluğu bölge halkının ticari faaliyetleri ve yatırımcıların etkinliklerini arttırması bakımından önemli bir yer teşkil eder.Festivallerin iyi pazarlanması o bölgenin bilinirliliğini arttırır bunun sonucunda bölgeye daha fazla ziyaretçi gelmiş olur ve bölge/şehrin ekonomisi canlanır,bu bakımından festivallerin iyi pazarlanması önemlidir.Ayrıca şehrin markalaşma faaliyetlerine destekçi bir rolü vardır.
3 Eylül Emet’in Kurtuluşu Bor Kültür ve Termal Turizm Festivali, EMFEST yani Gazi Emet Yöresel Ürünler ve El Sanatları Festivali bölgemiz için fırsat. Eleştirmek basit. Yapılmışı desteklemek ve sahip çıkmak  bu bağlamda büyük düşünmek gerekir. 
Uzun bir süredir yazmıyordum. Yazmak iyi geldi bana. Tekrar buluşmak ümidiyle.

Yusuf ŞAHAN 
Bilim Uzmanı

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • Emetli Kız | 08 Ağustos 2022 23:58

    Öncelikle elinize , yüreğinize, kaleminize sağlık; cok güzel bir açıklama olmuş, nefis büyük bir zevkle okudum yazınızı... Fikrimce çok uzun süre ara vermeden yazmalısın. Seni tanımıyorum ama içimden geldiği gibi söylüyorum size destek vermek isterim.

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Tem

Festivaller ve Şehir Pazarlaması

17Kas

Büyük Salgın İspanyol Gribi

30Ekm
17Ekm

'Bencil' Yardımseverlik!

10Ekm

Paramı Yönetebilirmiyim?