Paramı Yönetebilirmiyim? - Yusuf ŞAHAN

Paramı Yönetebilirmiyim?


Para yönetilebilir bir argüman. Para biriktirmeyi değerli kılan çeşitli unsurlar vardır. Bunlar; kişisel hedefler, geleceğe dönük hayaller ve özgür bir yaşam kalitesidir. Küçük miktarlarda da olsa düzenli yapılan birikim saydığımız bu unsurları gelecekte gerçeğe dönüştürmeye yarayacak kilometre taşlarıdır. Atasözünün dediği gibi; Damlaya damlaya göl olur.
Birikim yapmak cimrilik yapmak değildir. Birikim yapan kimse, bittabi tutumlu olan kimsedir. Cimri, hayatını “harcamamak” üzerine kurarken, tutumlu kişi ise “sağlıklı harcayan” kimsedir. 
Birikim yapan kimse, tek bir yatırım aracı ile yatırımlarını sınırlandırmamalıdır. Örneğin hep altın almamalıdır. Farklı yatırım gruplarından bütçeniz, hesabınız ölçeğinde bir yatırım sepeti yapılmalıdır. 
Enflasyon; dolanımda bulunan para miktarıyla, malların ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki açığın büyümesi nedeniyle ortaya çıkan ve fiyatların toptan yükselişi, para değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren ekonomik ve parasal süreçtir. İki tür enflasyon söz konusudur. İlki TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi) diğeri ise ÜFE (Üretici Fiyatları Endeksi) dir. Bunlar birbirine bağımlı iki değişkendir. Varsayalım ki bir ayakkabı imalathaneniz var. İmalathaneniz kira sözleşmesi ile size tahsis edilmiş. ÜFE artışı sizin kiranızı artıracaktır. Dolayısıyla TÜFE ye bağlı olan ayakkabı fiyatları da aynı oranda artış gösterecektir. 
Bankalar ve çeşitli finans kuruluşları paranızı yönetmek ve birikim yapmak için sizlere çeşitli imkanlar sunar. Bu imkanlardan fayda sağlarken bazı ilkelere sahip olmak gerekir.
Bunlar;
Rasyonel (akılcı)  Olmak: Bankalar ve finans kuruluşların amacı size verdiği hizmet karşılığı kar elde etmektir. Doğal olarak yatırım yapan kimse de bankalar ve finans kuruluşlarından alınan hizmet neticesinde bir fayda sağlamak istemektedir. Yapılacak işlemler neticesinde size sağlayacak fayda ve külfet hesabı yapılmalıdır.
Hesapları Takip Etmek: Bankalardan ve finansal kuruluşlardan gelen her iletiyi okumalı ve içeriğini araştırmalı ve öğrenmelisiniz. Diğer banka ve finans kuruluşlarını da yakından takip etmelisiniz.
Borca Sadakat: Karşılıklı güven ortamı ile sürdürülebilir olan finans sistemi sadakat esaslıdır. Kişi nasıl güvendiği bankaya yönelirse, bankalar da güvendiği müşteriye yönelecektir. Borca sadık olunduğunda imkan ve fırsatlar lehinize artacaktır. 
Bunun neticesinde tasarruflar ve yatırımlar artacaktır. Gelecek tasarruf ve yatırım yapmak ile güzel kalacak. İktisat: kıt kaynaklarla sınırsız ihtiyaçları gidermek demektir. Bu teorik tanımda belirtilen kıt kaynaklar artık daha da kıt. Gelecek için şimdi tasarruf ve yatırım yapma, parayı yönetebilme vakti. Çok geç olmadan…
Sevgilerle…

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • Yakup TEPER | 11 Ekim 2020 09:21

    Ders niteliğinde bir Yazı olmuş.Devamını bekliyoruz.Emeğine sağlık

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Tem

Festivaller ve Şehir Pazarlaması

17Kas

Büyük Salgın İspanyol Gribi

30Ekm
17Ekm

'Bencil' Yardımseverlik!

10Ekm

Paramı Yönetebilirmiyim?