3 Eylül GaziEmetimizin kurtuluşunun 100. Yıldönümündeyiz

3 Eylül Düzenli ordunun ilçemizden geçişi ve kurtuluş günü etkinlikleri gerçekleştirildi.

İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Kutlama günü süresince, tüm resmi daireler, özel kuruluşlar ve müesseseler Türk Bayrağı ve Atatürk posterleri ile süslendi.

Hükümet meydanındaki törende Emet Kaymakamı Hasan Çiçek,Emet belediye başkanı Hüseyin Doğan, Atatürk büstüne çelenk koydular.
Çelenk törenin ardından Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile buradaki törenler sona erdi.
Öğlen ise Emet ilçe müftülüğünce merkez çarşı camiinde şehitlerimiz için mevlüt okutuldu.
Emet ilçesine bağlı Günlüce köyü Cevizdere Şehitleri Anıtı önündede düzenlenen programda şehitlik anıtına çelenk konulup,saygı duruşu ve İstiklal marşmızın okunması programı gerçekleştirildi.
Günlüce köyü muhtarlığınca kurtuluş pilavı dağıtımı yapılan törenlerde sembolik şehitliğimizde protokol üyelerimiz şehtlerimiz için dualar okudular.

100 YIL ÖNCE

"Değirmisaz muhtar ve azalarına, Emet hükümet konağında yapılan işkenceler ve Yunan komutanın kendisine ve askerlerine 20 bakire kız istemesi üzerine, Emetliler hükümet baskını konularında bilgilendirdi. Dönemin Belediye Başkanı Terlemez Hasan, Yunan komutanının talebi üzerine zaman kazanmak için bir eğlence tertiplenmesini ve isteklerin yerine getirileceğini ifade eder. Emetli, Eğrigözlü ve Sülye balalı efeler ile 3040 kişi hükümeti basacaktır. Tarih 24 Nisan 1922. Eğlenceyle askerlerin dikkatlerinin dağılması ve sızmaları beklenir. Daha sonra emme basma tulumba çalışmayınca ilçede ki Rum vatandaş Artin vasıtası ile gazlı bezler hükümete sokulur ve ateşe verilir. Çıkan çatışmalarda 40 düşman askeri öldürülürken o akşam hükümette bulunmayan Kuklasız çavuş isimli düşman askeri Emet yerle kıyafetleri olan örtme ve peştamal ile ilçeden kaçarak durumu Tavşanlıdaki komutanlara bildirir”

"Cevizdere'de 200 düşman askeri öldürüldü"

“İki tabur askerin Emet üzerine gönderildiğinin haber alınması ile Cevizdere mevkiinde düşmana pusu kurulmaya karar verir, 26 Nisan 1922 gecesi düşmanın geçiş güzergahı olan Cevizdere'ye 5060 kişilik efeler mevzilenir. Yüzbaşı Reşit ve Teğmen Şakir komutasındaki 10 kadar askerlerinde katıldığı pusu için düşman beklenir. 27 Nisan 1922 de öğleye doğru 350 kişilik Yunan birliği Cevizdere'de pusuya düşürülür. İlk kurşunu atan Prosuğun Ahmet ilk önce düşman kumandanın atını, 2. atışında kumandanı vurur. Akşama kadar süren şiddetli çatışmalarda düşman birlikleri getirdikleri mitralyözü bile kurmaya vakit bulamazlar. 200 kadar düşman askeri Cevizdere'de öldürülürken dağlara kaçanlarda köylerde imha edilmiştir''

Bakmadan Geçme