Bakan Dönmez `5000 Tonluk Bor Karbür Tesisi Emette Açıalcak`

2. Bor Çalıştayı'nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Yaptığı açıklamada 5.000 tonluk bor karbür tesisinin Emet'e yapılacağını açıkladı.

Youtube Kanalı
Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Eti Maden yüzde 95 kapasiteyle çalışarak tam 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışı yaparak ülkemize 1 milyar 300 milyon dolar kazanç sağlamıştır. İnşallah Eti Maden Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında da yeni bir rekorla bu rakamları da aşacaktır. Yeni stratejimizle; bor karbür, ferrobor ve lityum tesislerimizi hayata geçirdik. İnşallah 2023'ün ilk ayında 1000 ton kapasiteli bor karbür tesisimizi devreye alıyoruz." dedi.

Bor Kampüsü'nde 2. Bor Çalıştayı'nda konuşmalarını gerçekleştiren Sayın T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakanı Fatih Dönmez Yaptığı açıklamada 5.000 tonluk bor karbür tesisi yapılacak

Milli Savunma alanında ve yurt dışı piyasalarda oldukça önemli olan. Aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde. Ve nükleer santrallerde kullanılan bor karbür un artık yeni adresi Türkiye olacak. Şimdi biraz önce yine genel müdürümüze söyledik. Bu 1000 ton kapasitede yetmez. Yeni fabrikaların planlamasını yapalım inşallah buradan ilan ediyoruz. Kütahya emet'te 5.000 ton mu atıyoruz Serkan bey, 5000 tonluk yeni bor karbür tesisinin projesine başlıyoruz. Çünkü. Bildiğimiz kadarıyla dünya da yaklaşık 20.000 ton civarında bir talep var. En azından etimaden gibi bir kuruma artık bunun %20 beşini karşılayacak seviyeye gelmesi bekliyoruz dedi

TÜRKİYE, BOR PAZARINDA LİDER KONUMDA
Dönmez, dünya bor pazarında yüzde 62'yi aşan pazar payı ile Türkiye'nin lider pozisyonunu daha da güçlendirdiğini anlattı.

Eti Maden'in, geçen yıl bor üretim ve satışında büyük başarı gösterdiğini, bor cevherlerini katma değeri yüksek ürünlere dönüştürdüğünü ve 2 milyon 630 ton rafine bor satışıyla rekor kırdığını anımsatan Dönmez, şunları kaydetti:

"Bu rekor da ülkemize 1 milyar 30 milyon dolar kazandırmıştı. Bu yıl kendi rekorunu kıran Eti Maden yüzde 95 kapasiteyle çalışarak tam 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışı yaptı ve ülkemize 1 milyar 300 milyon dolar kazanç sağladı. İnşallah Eti Maden Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında da yeni bir rekorla bu rakamları da aşacaktır. Eti Maden bu anlamda öncü ve örnek bir kuruluşumuz. Borda uç ürün odaklı yeni stratejimizle bor karbür, ferrobor ve lityum tesislerimizi hayata geçirdik. İnşallah 2023'ün ilk ayında 1000 ton kapasiteli bor karbür tesisimizi devreye alıyoruz. 3 yıl önce temelini atmıştık. Milli savunma alanında ve yurt dışı piyasalarda oldukça önemli olan, aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde ve nükleer santrallerde kullanılan bor karbürün artık yeni adresi Türkiye olacak."

Dönmez, 694 milyon ton değerinde nadir toprak elementinin keşfedildiği Eskişehir Beylikova''nın Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci rezerv alanına sahip olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Burada ilk etapta yıllık 1200 ton cevher işleyecek bir pilot üretim tesisi kuracağız. Tesisimizi inşallah 2023 Şubat'ta devreye alacağız. Buradaki Ar-Ge çalışmalarını tamamlandıktan sonra da endüstriyel üretim tesisinin inşaatına hızla başlayacağız. Endüstriyel tesis tam kapasiteye ulaştığında yıllık 570 bin ton cevher işleyeceğiz. Ayrıca, Kütahya Emet'te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bor karbür tesisinin projesine başlıyoruz."

Çalıştay kapsamında, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Başkanı Abdülkerim Yörükoğlu'na çalışmalarından dolayı ödül verildi.

Bakmadan Geçme