Borlu İlaç Tıp'ta Çığır Açacak

KSÜ Rektörü Prof.Dr. Vural Kavunbcu borlu ilaç çalışmaları hakkından açıklamalarda bulundu.

KSBÜ Rektörü Vural Kavuncu sosyal medya üzerinden Dr. Bekir Çakmak'ın canlı yayınına katıldı. Üniversitenin çalışmalarından bahseden Vural Kavuncu, bor üzerine yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Borlu implant ve ilaçlar üzerine çalışmaların sürdüğünü anlatan Kavuncu, “Pandemi öncesinde bor emdirilmiş fotonla kanser tedavisinin çok daha etkili olduğunu iddia eden gruplar var. Borla kaplanmış ilaçların etkinliği tartışılıyor. Bir araştırıcımız TÜBİTAK desteği alarak borla kaplanmış özel bir materyalin yağ hücrelerini önleme konusunda çalışıyor. Obeziteye bor katkılı maddeyle fayda edebilir miyiz diye çalışmalar yapılıyor. Ortepedi de mekanikçi bir uzman protezlerin bor kaplanması durumunda vücut içine implant edilen protezlerin daha kırılmaz olması, daha az mikrop tutması sağlanabilir mi diye çalışıyor. Ev hanımları neden bor cam tercih ediyorlar? Daha sağlıklı ve sağlam oldukları için. Bizde ileride bor implant tercih edeceğiz. Bunun ARGE'si ve araştırılması lazım. Biz bu konuya kafa yormaya başladık. Kaynaklarımızı 3 boyutlu tıp modelleri, bor ve moleküler tıp üzerine odaklandırdık” dedi.

YONCALI'YA SAĞLIK KÜR KENTİ İNŞA EDİLECEK
Sağlık turizmi konusunda kür kenti projesi hazırladıklarını açıklayan Rektör Kavuncu, “Pandemi dönemi ülkemizin sağlık sistemini kıyaslama imkânı verdi. İleri ülkelerde sağlık sistemlerinin çöktüğünü gördük. Bizim sistemimizin ileri bir sistem olduğunu gördük. Zamanında bizim ülkemizde varlıklı kişiler yurt dışına tedaviye gidiyordu. Şu an ülkemizde bu hizmetler veriliyor. Yurt dışına tedaviye giden hasta neredeyse yok. Türkiye sağlık alanında söz sahibidir. Kamuda da aynı gelişmenin olmasını bekliyoruz. Kütahya kaplıcalar açısından çok zengin bir kent. Biz burada önemli fizik tedavi rehabilitasyon alt yapısı kurduk. Yoncalı'da ve Tavşanlı'da rehabilitasyon merkezleri kuruluyor. Covid sonrası kalp ve solunum rehabilitasyonu çok önemli. Çok ciddi nitelikli altyapıya sahibiz. Kaplıca ve rehabilitasyon turizmini kaplıca olarak değerlendirmemek gerekir. Velnes alanında da gelişmemiz lazım. Sağlık kür kentimizi planladık. Merkezinde şehir rehabilitasyon olmak üzere bu kent sağlık kür kenti olacak. Buraya gelen kişi 10 gün sağlıklı yaşam için gelecekler. Kilo verme zihinsel aranma gibi işlevlerin olacağız, sosyal planların olabileceği yeni bir kent planlanıyor. Eskiden kaplıca bölgeleri ve köyleri vardı. Biz bunun modern anlamda sağlık turizmi için olanını inşa edeceğiz. Kimse 1 ay hamama ve hastaneye yatmak için gelmez. Bunun için tüm sosyal yönleriyle bir kent inşa edilecek” diye konuştu.

TIPTA DİJİTALLEŞME ÇOK ÖNEMLİ
Tıp alanında çağa ayak uydurmanın gerektiğine dair bilgiler veren kavuncu, “Belirli alanlarda iyi olan üniversiteler çağımızda rağbet görüyor. Üniversiteler belirli alanlarıyla öne çıkarlar. Bizde sadece sağlık ile ilgili bölümler var. Bizde mühendislik ve doğa bilimleri bölümleri de var. Biz sadece hasta bakmak üzerine değil sağlık cihazlarında da iyiyiz. Tıpta dijitalleşme ile birlikte yeni alanlar var. Artık hastanelerimizde sosyal hizmet uzmanı var. İnsanların sosyal sorunlarını çözmek için bölümler var. Medikal fizikçi olmayan bir hastane olmaz. Tıp başka bir yöne gidiyor. Robotlar sağlık içerisinde, robot teknikerleri hayata girdi. Yeni meslek gurubu ve geleceğin meslek gurupları var. Ülkemizin yeni meslek guruplarına hazırlanması için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Aileler geleceğin mesleklerine göre çocuklarını yönlendirmeliler. Sağlık, çağımızda bilişim, yazılım teknoloji gerektiren bir yapıda. Çağımızda ithal edilen ürünlerin yerlileştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bizde ülkemizin en büyük ithal kalemlerinden birisi olan sağlık cihazlarını yerlileştirmek için çabalıyoruz. Sağlık akıl almaz hızda değişiyor. Nesnelerin interneti ve sistemler sayesinde akıllı cihazlarla sağlık verilerinizi doktorunuza aktarabiliyorsunuz” açıklamalarında bulundu.


NEFES TERAPİSİ ÜZERİNE ÇALIŞILIYOR
Akademik personelin performansıyla ilgili açıklamada bulunan Kavuncu, “Üniversiteler araştırma, eğitim ve sağlık hizmetlerinde pandemiden etkilendiler. Şu an sağlıkta seferberlik var. Uzaktan eğitimde hiçbir aksama yaşamadık. Sağlık hizmetlerinde ise her şeyimizi seferber ettik. Yeni doğan hizmetindeki elemanları dahi pandemi hizmetine verdik. Şu anda bizde Covid ile ilgili araştırmalar başladı. Nefes terapisi isimli Covid sonrası solunum sıkıntısı çeken hastalara yönelik araştırmalara başladık” ifadelerini kullandı.Ahmet DİNÇ

Bakmadan Geçme