Emet Carları Sadberk Hanım Müzesinde sergileniyor

'Mâzîden Âtîye Zarâfet, Osmanlı İmparatorluğu'nun Son Döneminden Cumhuriyet'in İlk Yıllarına Kadın Kıyafetleri' sergisinde Emet carları da yerini aldı.

Vehbi Koç Vakfı kültür kurumlarından, Türkiye'nin ilk özel müzesi Sadberk Hanım Müzesi, Cumhuriyetimizin 100. yılını özel bir sergiyle kutlarken; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarından Cumhuriyet'e uzanan dönemdeki kadın ve modayı konu alan “Mâzîden Âtîye Zarâfet, Osmanlı İmparatorluğu'nun Son Döneminden Cumhuriyet'in İlk Yıllarına Kadın Kıyâfetleri” sergisinde Emet carları da yerini aldı.

EMET CARLARI LATİFE HANIM KUŞAMLARI İLE BİRLİKTE SERGİDE

Sergi, kadınların yalnızca giyim kuşamlarını değil, yaşadıkları çevreyi de tanıtmaya çalışıyor. Sergi aynı zamanda bu vesileyle elbiseleri ilk kez bir arada sergilenen Latife Hanım, Mevhibe İnönü ve Afet İnan'ın öncü rollerini de ortaya koyuyor. Cumhuriyetimizin 100. yılı olması sebebiyle 100 esere yer verilen sergide toplumun seçkin kesiminden kadınlara ait, pek çoğu terzi ve mağaza etiketi taşıyan gelinlikler, özel günlerde ve davetlerde giyilen elbiseler, sokak kıyafetleri, binici kıyafetleri, çanta, ayakkabı ve şemsiye gibi aksesuarlar sergileniyor. Bu sergide Emet'e has carlarda sergilenerek dönemin bölgemiz kıyafetleri tanıtılmış oldu.

NİDA OLÇAR “EMET CARLARI BENDE DE VAR “

Konukları Cumhuriyet'in ilk kurulduğu yıllara götüren Koç Holding Cumhuriyet Balosuna Kütahya'dan Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar'da katıldı.

Olçar; ”Kıymetli Koç Ailesinin Osmanlı İmparatorluğu'nun Son Döneminden Cumhuriyetin İlk Yıllarına Kadın Kıyafetleri Koleksiyonu Hülya Bilgi Küratörlüğünde Abdülmecid Efendi Köşkünde ziyaretçilerini bekliyor… Açılışta Kütahyalı bir Cumhuriyet Kadını olarak sevgili Cemile Gül'ün El İşlemesi Cepken tasarımını taşımaktan ayrıca onur duydum. Sergide Emet carları adı altında kıyafetlerde bulunuyordu. Ayrıca bende de Emet'te çalıştığım dönemlerden kalma Emet yöresi carları mevcuttur” dedi.

Koç Holding ve Vehbi Koç Vakfı'nın desteğiyle, Sadberk Hanım Müzesi tarafından düzenlenen “Mâzîden Âtîye Zarâfet, Osmanlı İmparatorluğu'nun Son Döneminden Cumhuriyet'in İlk Yıllarına Kadın Kıyafetleri” konulu sergi Abdülmecid Efendi Köşkü'nde ziyarete açılırken bugün akşama kadar ziyaret edilebilecek.

CAR NEDİR?

Car, Kütahya/Emet ve bazı yörelerde kadınların boydan boya örtündükleri çarşafa denilmektedir. Bez veya ipekten yapılan carın, Bağdat, Halep, Şam ve Bursa'da dokunanları meşhurdur. Carın bugünden farkı, sarılıp bir ucu da baş üstüne alındıktan sonra yüzün siyah bir peçe ile örtülmesidir.

Emir Belen

Bakmadan Geçme