KÜTAHYADA ÇAM KESE BÖCEĞİ İLE MÜCADELE

Kütahyada Çam Kese Böceği İle Doğaya Uygun Mücadele çalışmaları devam ediyor.

Kütahya ormanlarında bu yıl da kendini göstermeye başlayan çam kese böceğine karşı savaş açıldı.

Her yıl ormanlarımızda görülen çam kese böceği vakası, bu yıl da kendini göstermeye başladı. Değişik çam türlerinde Ekim-Kasım aylarında beyaz keseler halinde kendini göstermeye başlayan çam kese böceği ile mücadele çalışmalarına hem mekanik hem biyolojik mücadele yöntemleri ile başlandı.

Ormanlarımızda çok sık görülen bir zararlı olarak bilinen Çam kese böceği direk olarak ağaçların hayatiyetine zarar vermemekle birlikte, yoğun olduğu yıllarda ağacın ibrelerini yiyerek büyüme kayıplarına, görsel kirliliğe ve yakın temasta olan insanlarda kaşıntı şeklinde sağlık problemlerine sebep oluyor.

Çamkese böceği ile mekanik, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal yöntemlerle mücadele edilirken, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünce doğaya en zararsız olan mekanik ve biyolojik mücadele yöntemleri kullanılıyor.

Çamkese böceği ile mücadele çalışmalarına Ağustos - Eylül aylarında ağaçların dallarında görülen yumurta koçanlarını toplayarak başlanırken daha sonra Ekim aylarından itibaren keselerin toplanması ile devam ediliyor. Toplanan yumurta koçanları ve keseler ormana 50 metre mesafeye bırakılarak çam kese böceğinin düşmanı olan böceklerin çoğalması sağlanıyor.

Ayrıca ormanın uygun yerlerinde 25-30 hektar da bir olmak üzere adacık tesisi yapılarak toplanan keseler buraya bırakılarak doğal yolla çam kese böceğinin düşmanı parazit ve avcı böceklerin artması sağlanıyor.

Bu yıl Çam kese böceği ile yürütülen mücadele çalışmaları için oluşturulan ekipler tarafından ormanlarda mekanik ve biyolojik yöntemle zararlının bulunduğu ağaçlardan kesilen keseler hazırlanan adacıklara toplandı.

Adacık yöntemi ile ormana zarar veren çam kese böceklerinin düşmanı olan Phryx Caudata isimli tırtıl parazitinin doğadaki sayısı arttırılmış oluyor.

2017 yılında Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 467 Ha. da çalışmalar yapılmakta olup daha önce tesis edilen 26 adet adacığın tamiri ve 6 adet yeni adacığın tesisi ile mücadele çalışmaları devam ediyor.

Bakmadan Geçme