Kütahyalı Bal Üreticileir Verim İçin Ne yapmalı?

Emetli bal üreticisi İsmail Elmacı, Kütahya bölgesinde arıcılık yapanların baldan en yüksek verimi almak adına balı takip edip gezginci arıcılığa geçmesi gerektiğini ifade etti.

78 Arıcılık yapan üretecinin bulunduğu Emet ilçesinde bunlardan 16'sı gezici arıcılık yapıyor. Emet ilçesinde 16 gezici arıcıdan birisi olan üretici İsmail Elmacı yüksek bir verim elde edilmesi için nelerin yapılmasının gerektiğini anlattı.

EN YÜKSEK VERİMİ ALMAK İÇİN ŞART
Emet ilçesinde kendisinin de gezici arıcılık yaptığını ifade eden İsmail Elmacı, iklimi soğuk olan Kütahya ve Emet'te bal üretiminde en yüksek verimi almak için bunun şart olduğunu ifade ederek şunları söyledi;
“Arıclık ve bal üretimi takip, çalışma ve emek isteyen bir iştir. Yani ben arı kovanlarımı alayım bal olursa alayım, olmazsa almayayım mantığıyla bu iş yapılamaz. Bizler balı takip ederiz. Emet ilçesinde gezgin arıcılık yapan üreticiler, Ağustos sonunda kovanlarımızı Manisa ve İzmir tarafındaki bölgelere taşırız. Emet iklimi soğuk olduğundan kışın çok fazla arı zayiatı verilir. Bahar aylarına kadar kovanlarımız burada durar. Bu bölgelerin iklimi uygun olduğu için hem zaiyat vermeyiz hemde bu dönemde çam balı elde ederiz. Bal hasadından sonra gezicilik başlar bizde. Emet'te de bazen kovanlarımız ova tarafına bazen Eğrigöz'e taşır balı, takip ederiz “dedi.

GEZİCİ ARICILIĞA GEÇMEK GEREKİR
Arıcılıkla uğraşıp yüksek verim elde etmek isteyen üreticilere de seslenen Elmacı;” Bilhassa kış ayları sert ve soğuk bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu işi yapıyorsak en yüksek verimi elde etmek için gezici arıcılığa geçmek gerekir. Bal üreticilerimize balı takip etmelerini ve belirli sürelerde iklimi daha yumuşak bölgelere taşıyarak üretimlerini artırmalarını tavsiye ederim. Bir işi yapıyorsak en iyi ve en yüksek verimi almalıyız ki anlam kazansın “dedi.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR