ÇED RAPORU ASKIYA ÇIKTI
Başkent Ankara ile İzmir’i birbirine bağlayacak olan ve Kütahya’dan da geçmesi planlanan 501 km uzunluğunda 6 milyar liralık ‘İzmir- Ankara Otoyolu’ projesinin kabul edildiği ve Nihai ÇED Raporu’nun askıya çıktığı bildirildi.
Kütahya İl sınırlarımızdan Dumlupınar üzerinden Uşak’a bağlanması planlanan Ankara-İzmir otoyoluna ilişkin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün üzerinde çalıştığı otoban projesinin nihai olarak onaylandığı ifade edildi.
Askıya çıkan otoyol projesi Nihai ÇED Raporunun 10 gün daha yapılacak itirazlara açık olduğu, eğer üzerinde ek çalışma yapılmasına gerek görülmezse daha sonra ihale sürecine gireceği kaydedildi. Otoyol Ankara-Dumlupınar Kesimi ve Dumlupınar-Manisa Kesimi olmak üzere iki kesimde projelendirildi. Toplam 501 kilometre 760 m metre uzunluğunda olan Ankara-İzmir Otoyolu 6 milyar 207 milyon 282 bin 640 TL’ye mal olacak. Otoyol Ankara-Dumlupınar Kesimi ve Dumlupınar-Manisa Kesimi olmak üzere iki kesimde projelendirilirken Ankara-Dumlupınar Kesimi toplam 257,520 km uzunluğunda olacak. Dumlupınar-Manisa Kesimi ise toplam 243 km,556 metre uzunluğunda olacak.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2023 otoyol hedefinde yer alan proje güzergâhı, 3 gidiş-3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit olarak planlandı. ‘İzmir- Ankara Otoyolu’ projesiyle birlikte karayoluyla 8 saati aşan yolculuk süresinin 4.5 saate indirilmesi planlanıyor. 2010 yılında çalışmaları başlayan otoyol projesi şu güzergahlardan oluşuyor; Ankara Etimesgut, Sincan ve Polatlı, Eskişehir Sivrihisar, Çifteler, Han ve Seyitgazi, Afyon İhsaniye, Kütahya, Altıntaş ve Dumlupınar, Uşak Banaz, Merkez ve Eşme, Manisa, Kula, Salihli, Gölmarmara, Ahmetli ve Turgutlu. Proje güzergahı boyunca toplam; 239 Altgeçit, 106 Üstgeçit, 38 Köprü, 43 Viyadük, 12 Tünel, 16 Kavşak Bağlantısı 23 Hizmet Tesisi 8 Bakım İşletme Merkezi, 10 Tünel İşletme Merkezi inşaatının yapımı öngörülüyor. İsmail COŞKUN