DİYANET'TE GEÇİCİ İMAM ALIM KRİZİ

Diyanet İşleri Başkanlığı illerde bulunan 4995 münhal imam hatip kadrolarına geçici cami görevlisi ile sözleşme yaparak işe başlatırken, işçilerin sigorta girişlerinin yapılmadığı, 10 hazirana kadarda maaş alamayarak,bu tarihten sonra işkur TYH kapsamında işe girişlerinin yapılacağı öğrenildi.

PAYLAŞ
Gazi Emet Gazetesi -

Diyanet İşleri Başkanlığı illerde bulunan 4995 münhal imam hatip kadrolarına geçici cami görevlisi ile sözleşme yaparak işe başlatırken, işçilerin sigorta girişlerinin yapılmadığı, 10 hazirana kadarda   maaş alamayarak,bu tarihten sonra işkur TYH kapsamında işe girişlerinin yapılacağı öğrenildi.

7’si Emet’te olmak üzere Kütahya geneli 80 geçici imamlık işine başladığı Diyanet Türkiye geneli 4995 geçici imam alımları yeni sorunların ortaya çıkmasına neden oldu.

Resmi Duyuruya göre 2016 KPSS (DHBT) den 50 ve üzeri puan alan en az imam hatip lisesi mezunları 23 Mayısta kadar İl müftülüklerine  başvuru yaparken, mülakatlar 23 Mayısta gerçekleşti. 25 Maysıta kazanan listeler açıklanırken, 26 Mayısta yapılan sözleşmeler ile geçici görevliler  dağıtımları gerçekleştirilerek yeni görevlerine başlamışlardı.

Ancak 26 Mayısta sözleşme imzalayarak işe başlayan geçici imamların halen sigorta girişlerinin yapılmadığı 10 Haziran da ise alımların İşkur toplum yararına hizmet kapsamında alımlara dönüştürüleceği belirtilince işler karıştı.

İşe başvuru için işini  bırakıp diyanette işe başlayan, veya iş kur vasıtası ile zaten toplum yararına hizmet projesi kapsamında camilerde görev alan vatandaşlar 15 gün ücretsiz ve sigortasız çalıştırılmış olacak.Ayrıca, herhangi bir işkur vasıtası ile çalıştığı yerden ayrılıp Müftülük geçici imam işine giren vatandaşlar ise tekrar yararlanamayacağı için açıkta kalacak.

Olası bir kadro imkanında Geçici imam statüsünde çalışmış olmanın avantaj sağlayacağını düşünerek işe başvuru yapanlar,Diyanetin alımlardan sonra yöntem değiştirmesi ile mağdur duruma düşüyorlar. İş kur vasıtası ile alım olsa bile Temizlik görevlisi statüsünde alım yapabilecek olan Müftülükler  bir çok gencin mağdur olmasına neden oluyor.

            Durumdan mağdur olan vatandaşlar, diyanetin ilk alımda açıkladığı ve resmi sitesinde ilana çıkardığı şartlara uymasını,sözleşme gereği ücret ve sigrota girişleri ile geçici imam kadrosunda işe devam etmek istediklerini belirtiyorlar.

            Ülke geneli soruna çözüm arayan diyanet ise İşkur vasıtası ile alınan 4995 kişiye geçici istihdam sağlamaya çalışıyor. Ancak 15 gün sigrtasız ve ücretsiz işçi çalıştırmak zorunda kalıyor.

Yaşanan sıkıntıları öğrenen vatandaşlar ise sigortasız ve ücretsiz çalıştırılma karşısında “Sigortasız ve ücretsiz işçi çalıştırmak kul hakkına girmezmi?İmamların başı diyanet bunu yaparsa dışarıda neler olmazki” diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN