'Emet Han'ı Horasan Tekniğiyle İnşa Edilmiş Nadir Yapılardandır'
Emekli Avukat Hasan Kırlı Emet han'ının resmi tarihini yazdı.
EMET HANI
Osmanlı’nın son dönemlerinde yapıldığı bilinen ve eskiden önemli bir ti-caret merkezi olan Emet’in konaklama merkezi olarak kullanılmıştır. İlçenin, horasan tekniği ile inşa edilmiş nadir yapılarından biridir. Zamanında, ilçenin üzüm üreticilerinin satışa çıkardığı ağda ve pekmezleri almaya gelen tüccarlar bu mekânda kalırlardı.
Osmanlı kent içi hanlarının genel özelliği Emet Hanı’nda da değişmemiş-tir. Dört yanı iki katlı odacıklar ile çevrilmiş büyükçe bir avlusu bulunmaktadır. Alt katta dükkân, depo, ahır, atölye gibi birimler vardır. Üst kat ise yatma yeri olarak, yolcuların barınması için kullanılmıştır.
Han tapuda Hamam Mahallesi, 75 ada-34 parselde tapuya kayıtlı bulun-maktadır. Tapu kaydında içinde 8 dükkân bulunduğu belirtilmektedir. 956.90 m2 alana sahiptir. Bilinen en eski tapu kaydında, Han’da fevkani (üst katta) 10, tahtani (alt katta) 7 oda, 4 mefeze, 1 samanlık, 1 ahır, 1 kahvehane bulunduğu, içinde tatlı su olduğu belirtilmiştir. Bu hanın sahibinin Selim Ağa olduğu, son-radan Zeytinzade Hacı İbrahim Ağa’ya sattığı belirtilmiştir. 1949-Kasım tarihli eski tapu kaydında mahallesi Kaynarca, mevkii “Çarşıda” olarak yazılı olup, sahibi de “Tavşanlı Durak Mahallesi’nden Hacı İbrahim oğlu Zeytinzade Meh-met Tevfik evladı Zübeyde Börek” olarak geçmektedir. 15/16 pay sahibi olan Zübeyde Börek’in 1969’da ölümüyle mülkiyet oğulları Hüseyin BÖREK’e 15/32 ve Abdurrahim BÖREK’e 15/32 olarak intikal etmiştir. Geriye kalan 2/32 pay ise Makbule GEDİZLİ’ye ait görünmektedir.
Emet Han’ı tarihi özellikleri sebebiyle, restore edilmeyi hak eden bir eser-dir. 12.08.1986 tarihinde tapuya Emet Belediyesi tarafından kamulaştırma şerhi koydurulmuş ise de bu kamulaştırma gerçekleşmemişti.