Emet Hanı Yağma Olmasın!

Emet belediyesince bir önceki dönem 500 bin TL'ye kamulaştırılan ve restoresi için il özel idaresine takas yollu devredilen Emet hanında hiçbir çalışma gözlenmemesi endişelendiriyor.

PAYLAŞ

Emet hanının 3 R röleve çalışmalarıda tamamlanmışken, yıl ortasını geçmesine rağmen herhangi bir çalışma gözlemlenmiyor.
Kütahya Valiliğinin 2024 Yılı Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait 1’inci Katkı Payı Dağıtım Toplantısında Kütahya merkez de ve Simav'daki tescilli yerler tadilat ve reatorasyonları yer alırken Emet hanı ile ilgili bir görüşme gözlemlenmedi.

VALİ IŞIN EMET ZİYARETİNDE DESTEK SÖZÜ VERMİŞTİ

Restorasyon için ön projelendirme çalışmalarının tamamlandığı Han’da kısa sürede çalışmaların başlaması bekleniyordu. Kütahya Valisi Musa Işın Emet ziyaretlerinde “Bölgedeki tarihi değerlerin bakım ve korunmalarının yapılarak gelecek nesillere aktarılması adına Valilik olarak gerekli destek ve çalışmalar yapılacak" açıklamarında bulunmuştu.

İL GENEL MECLİSİ ÜYELERİ KONUYU SIKI TAKİP ETMELİ İSTENİYOR

Belediye başkanı odluğu dönemde Hanın istimlakını yaparak, Cevizdere okul yerleşkesi ile takasa giderek, il özel idaresine devrini yapan ve halen AK parti il genel meclisi üyesi olan Hüseyin Doğan ile MHP temsilcisi Mustafa Çil’den bu konunun akıbeti ve hızlandırılması konusunda çalışma yapmaları talep ediliyor. Tarihi Emet hanının bir an önce restore edilerek ilçe kültür mirasına ve turizme kazandırılması Emet halkının ortak talepleri arasında yer alıyor.

ÖZEL İDAREYE DEVRİ YAPILDI

Emet İlçemizde Babuk bey camii ile birlikte Osmanlı Mimarisinin 2 eserinden birisi olan, millî Mücadele yıllarında Emet Milli müfreze karargahı olarak hizmet veren, tarihi Emet Hanı, (Zeytinoğlu Hanı) Emet belediyesince 2021 yılı Ağustos ayında kamulaştırılarak, ilçe kültür mirasına kazandırılmıştı
2021 Yılı Kasım ayında Emet Belediye Meclisinin aldığı karar ile Emet Hanı Restore Edilmek Üzere İl Özel İdaresine Devredilmişti. Dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Doğan il özel idaresi genel sekreteri Murat Koyak’a tapuyu ve Han'ın sembolik anahtarını teslim etmişti.

EMET HANININ TARİHİ ÖNEMİ

Emet hanının tarihi değerini anlamak için Dr. Fazıl Beyin Türkiye İş Bankası tarafından yayınlanan anılarını iyi okumak gerekir. Bu kitabın kapağında bile Emet Hanının fotoğrafı var. Yine 1316 tarihli Hüdavendigar Salnâmesinde ilçe merkezinde iki handan bahsedilmektedir. Burada bahsedilen iki handan birisi mevcut Emet Hanı, diğeri ise bugün A. Kadir Ekmekçioğlu'na ait dükkanın bulunduğu yerde bulunan handır. Şehzade Korkut'un boğulduğu iddia edilen han ve Dr. Fazıl Bey in muayenesini açtığı han bugün mevcut olmayan bu handır. Günümüze ulaşan han ise Milli Mücadele döneminde Emet Milli Müfrezesi Karargâhı olarak kullanılmıştır.
Dr. Fazıl Bey'in hatıraları iyi okunduğunda bize çok önemli ipuçları verir. İzmir'in işgal edildiği gün Emet Müdafaa-i Vatan Cemiyetinin kurulması, asırlardır 17 Aralıkta Söğüt te kutlanan Osmanlı Kuruluş şenliklerinin Dr. Fazıl Bey in gayreti ile ilk defa Söğüt dışında 1919 da Emet Kızıldere mevkiinde kutlanması, Emet Milli Müfrezesinin kurulması, Müfreze kumandanı Dr. Fazıl Beye Demirci-Gördes dolayları kumandanlığı verilmesi ve Çerkez Ethem olayı ile ilgili bilinmeyen bazı durumların bizzat birinci ağızdan ve olayları yaşayan Dr. Fazıl Bey tarafından anlatılması yakın tarihimiz ile ilgili birçok bilinmeyeni ortaya çıkarmaktadır.
1919 da Emet Kızıldere mevkiinde yapılan Osmanlı kuruluş şenliklerinde Karakeçili yörüklerinin reisi Veli Bey Emet Milli Müfrezesi Kumandanı Dr. Fazıl Bey le “tüm obaların reisi sensin” demesiyle (hatıralar sayfa 16) Emet Milli Müfrezesine birçok yörük katılmış ve katılan bu yörükler işte bu handa misafir edilmiş ve bu han Emet Milli Müfrezesinin karargâhı haline gelmiştir. Bu müfreze vur-kaç taktiği uygulayarak Yunanlılardan birçok silah ele geçirmiş ve bu hanı silah deposu haline getirmiştir.
Emet Hanı ile ilgili birçok rivayet vardır. Bunlardan biri de hatıralarının 47. Sayfasında bahsettiği olaydır. Dr. Fazıl Bey Ankara ya giderken Eskişehir de rahatsızlanır ve beş parasız kalır. Emetlilerden telgraf çekerek yardım ister. Derhal “Eskişehir de Zeytinzâdeler in yazıhanesinden 500 lira alınız.” diye cevap gelir. İşte rivayet de budur. Bu 500 lira karşılığında Emet hanı Zeytinzâdelere verilmiştir.

Emir BELEN

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN