Emet Termal Tesislerine Danıştay Freni
Emet termal tesisler ihalesi Danıştay 13. dairenin kararıyla farklı bir boyuta ulaşıyor.
EMET TERMAL TESİSLERİ İHALELERİNE DANIŞTAY FRENİ
Mülkiyeti Emet belediyesine ait olan termal tesislerin ihale sürecinde yaşanan teminat krizi, idari mahkeme karaları ve sonrasında yeniden ihale edilme süreci Danıştay 13. dairenin kararıyla farklı bir boyuta ve çıkmaza mı giriyor?
Danıştay 13. dairesi ilk ihaleyi alan Han yediemin firmasının temyiz taleplerini kabul ederek, Kütahya idare mahkemesinin kararlarını bozarak,gelir kaydedilen geçici teminat tutarlarının firmaya geri ödenmesi yönünde hüküm verdi. Ayrıca Danıştay aldığı kararda karar düzeltme yolunuda kapattı.
TERMAL TESİSLER İHALESİNDE NE OLMUŞTU?
2886 sayılı devlet ihale kanununun 36. maddesi uyarınca ihaleye çıkarılan tesisler 19.08.2021 tarihinde aylık 201 bin artı kdv ile Han yediemin Taahhüt ve turizm şirketinde kalmıştı.
Sözleşme imzalama sürecinde belediye mevzuat gereği ihaleye girişte yatırılan yüzde 3lük geçici teminatın toplam ihale bedelinin yüzde 6 tutarında rakam olan 2 milyon 894.400 tl teminat yatırılmasını talep ederken,yüklenici firma ise sözleşmenin 6. maddesine dayanarak,ilk yıl kira bedelinin yüzde 6 sı olan 145 bin tl teminat yatırması gerektiğini bildirmişti.
Yargıya taşınan süreçte, yüklenici firmanın yürütmeyi durdurma talebine karşın Kütahya idare mahkemesi 21.10.2021 tarih ve 1721- 1716 sayılı kararları ile kesin teminat tutarının hukuka ve hesaplama yöntemine uygun olduğunu karara bağlayarak itirazı reddetmişti.Mahkeme gerekçe olarak ise ihaleye girişte alınan yüzde3’ lük geçici teminatın 20 yıl üzerinde hesaplamanın kabul edilerek ihaleye girildiğini kesin teminatında buna göre yapılması gerektiğini gerekçe göstermişti.
Yüklenici firmanın karara ve geçici teminatın belediyece gelir kaydedilmesine itirazı sonrası yine Kütahya idare mahkemesi 12.11.2021 tarih ve 1829- 1773 esas sayılı kararı ile belediyeyi haklı bularak davayı reddetmişit. Mahkeme bu kararda ise gerekçe olarak kesin teminatın belirtilen tutarlarda yatırılmamasını gerekçe göstermişti.
Emet belediyeside bu kararlardan sonra tesisler 9 Aralık 2021 de yeniden ihaleye çıkarmış 8 firma şartname alırken 3 firma ihaleye girmişti.Yapılan ihale sonrası aylık 105 bin tl artı kdv ye ihaleyi Ebcin firması almıştı.Firma 25 Aralık 2021 tarihinde sözleşmeyi imzalayarak tesisleri devralmıştı.
İlk ihaleyi alan Han yediemin deposu vinç taahhüt ve turizm sanayi şirketinin temyiz talebi sonrası Danıştay 13. dairesi 18 05.202 tarih ve 2022/2151 karar ile davacının temyiz isteminin kabulüne, irat kaydedilen 432 bin tl’nin faiziyle geri ödenmesine karar verdi.Aynı kararın hüküm kısmında ise 2577 sayılı kanunun 20/A maddesinin ikinci fıkrasının i bendi uyarınca kesin olarak ( Karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere ) kararı oy birliğiyle yer aldı.
Ayrıca Danıştay 13. dairesi aynı tarih ve 2150 sayılı kararı ile Kütahya idare mahkemesinin 21.10.2021 tarih ve 1721/1716 sayılı kararlarının bozulmasına ,yine karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere karar verdi.
HAN YEDİ EMİN TURİZM ;”Yargı Kararı geciktirilmeden Uygulanmalı”
Danıştay kararı sonrası Balıkesir firması Han yediemin Turizm Körfezin sesi yerel gazetesine yaptığı basın açıklamasında şartnameye aykırı olarak 20 yıl üzerinden kesin teminat istenmesiyle başlayan yargı sürecinde Danıştayın kararı ile davayı kazandıklarını, daha fazla kamu zararı olmadan yüksek yargının kararının belediyece uygulanması gerektiğini ifade etti.
Firma yüksek yargı kararı beklenmeden tesislerin yeniden ihale edilmesini eleştirerek,maddi ve manevi her türlü haklarını saklı tuttuklarını beyanla yüksek yargının kararının uygulanmasın beklediklerini ifade etti.
BAŞKAN DOĞAN” Yargının Kararlarıyla İşlem Yapıldı,bundan sonrada Yargı Kararı neyi gerektiriyorsa o yapılır”
Her şeyden önce Emet belediyesinin bir kamu kuruluşu olduğunu vurgulayan Emet belediye başkanı Hüseyin Doğan, yaşanan teminat krizinde yargının aldığı kararlar doğrultusunda teminatın irat kaydedilmesi, feshi ve yeniden ihale edilmesinin gerçekleştirildiğini beyanla;” Tüm ihalelerimizde olduğu gibi kanunlar çerçevesinde ihaleler yapılmış, yaşanan yargı süreçlerinde ise mahkemelerin kararları doğrultusunda hareket edilmiştir. Bundan sonra da yargı kararı neyi gerektiriyorsa o yapılacaktır” dedi.
Yaşanan teminat krizinde taleplerin tüm Emet halkının ve devletin kurumu olan Emet belediyesinin menfaatleri doğrultusunda kanunlar nezdinde işlem yapıldığını belirten başkan Doğan;” Yeniden ihaleye çıkarılma sürecinde Kütahya idare mahkememizin aldığı yapılan işlemlerin kanunlara uygunluğu kararları doğrultusunda yapılmıştır. 5-6 ay kapalı kalarak hem ilçemiz turizmi açısından hemde burada istihdam edilen işçi mağduriyetinin giderilmesi açısından tesislerimiz daha fazla kapalı tutulmaması için yıl sonunda ihaleye çıkmıştır.Gelinen süreçte, elbette hukuki değerlendirmeler yapılarak, (ve ) ilgili mercilerle irtibata geçilerek yol haritası cizilecektir..
Hiç kimse merak etmesin.Emet belediyesi büyük bir kamu kuruluşudur. Mağduriyet yaratılmadan kanun ve mevzuatlar neyi gerektiriyorsa gereği yapılacaktır. “dedi.