EMETBOR TAŞERON İŞÇİLERİDE KADRO İSTİYOR

Maden bölgesi ilçemizde Etimaden işletmelerine bağlı Emetbor işletmesininde 69 kurum içerisinde yer alarak kadro olayının dışında bırakılması tepkilere neden oluyor.

PAYLAŞ
Gazi Emet Gazetesi -

Kamuda çalışan yaklaşık 900 bin taşeron işçisi kadroya geçmek için gün sayarken, kadroya alınacaklar listesine giremeyen 69 farklı kurumda çalışan 50 bini aşkın taşeron işçisi ise adeta şok yaşıyor.

Maden bölgesi ilçemizde Etimaden işletmelerine bağlı Emetbor işletmesininde 69 kurum içerisinde yer alarak kadro olayının dışında bırakılması tepkilere neden oluyor. Emetbor işletmelerinde çalışan yaklaşık 650 taşeron işçi haksızlığın giderilmesini isterken, Hakiş işçileri bilgilendirmek adına bir toplantı düzenledi.

         Hak-İş Kütahya İl başkanı ve Hizmetiş sendikası ege bölge başkanı Ahmet Özen Eme tbelediyesi salonunda sendikasına bağlı işçilerle bir araya geldi.

         Özen taşerona kadro çalışmalarında gelinen noktayı ve sendika olarak yaptıkları çalışmaları aktarırken;”Şuan için kadro verilirde diyemiyoruz,verilmezde diyemiyoruz. Çünkü sendika olarak  işçilerimizi oyalamıyoruz. Bilindiği üzere önce sendikalaşma, işçilerimizin sosyal haklarını alma adına   uzun yıllardır yaptığımız mücadelerle belirli mesafeler kat ettik. Haklarımızı alarak ilerlerken  nihai hedefimiz işçilerimizi kadrolaşmasıdır. Nitekim sayın Cumhurbaşkanımızda, sayın başbakanımızda  taşeronların tamamının kadroya alınacaklarını ifade etmişlerdir. Bizler için muteber olan budur. Gerek teşkilatlarımız gerekse genel merkezimiz , taşerona kadro çalışmasında komisyon çalışmalarında ve meclisten karar çıkma aşamasında sonuna kadar gerekli mücadelesini yapıyor,yapmaya da devam edecektir.Bu konuda işçilerimiz rahat olsun.Gerekli çözüm genel merkezimiz, hükümet yetkililerimizle çözüme kavuşturulacaktır.”dedi.

EMETBOR’UN ÖZELLEŞECEĞİNE İŞARET Mİ?

. Üzerinde çalışılan taşeron düzenlemesine göre taşerona kadroda, 2 farklı kamu kurumu grubu bulunuyor. Bunlardan ilki merkezi bütçe kapsamında yer alan kamu kurumları, ikincisinde ise yerel bütçe kapsamındaki belediyeler ile il özel idareleri yer alıyor. 

NEDEN 69 KURUM AYRILIYOR?

Birincisi, bu kurumların bir bölümünde kamunun yanı sıra özel şirketlerin de hissesi bulunuyor. Yani birçok şirket kamu- özel ortaklığı şeklinde iki patronla yönetiliyor.

İkinci neden olarak ise bu kurumların bir süre sonra özelleştirilecek olması gösteriliyor. Dolayısıyla 69 kurumdaki 50 bin taşeron işçisine kadro verilmesi halinde özel şirketler de bir anlamda kadro kapsamına alınmış gibi olacak. 

 Ayrıca bir süre sonra kurumları özelleşen taşeron işçiler bu sefer kadrolu kamu işçisi statüsünden 4B statüsüne, yani sözleşmeli memur statüsüne geçirilmek zorunda kalınacak. 

Yaşanan bu gelişmeler Emetbor’un ileriye yönelik özelleştirileceğine dair endişelerin artmasına neden oluyor.

Haber ve Haber Analiz Ercan KOLKU

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN