MAĞDUR EDİLEN GEÇİCİ İMAMLAR HAKLARINI ARIYOR

Geçen yıl 7'si Emetten olmak üzere ülke geneli alınan 4995 geçici imamdan mağdur olanlar bugün Ankara nezdinde haklarını arıyorlar.

PAYLAŞ
Gazi Emet Gazetesi -

Geçen yıl 7’si Emet’te olmak üzere Kütahya geneli 80 geçici imamlık işine başladığı Diyanet Türkiye geneli 4995 geçici imam alımları yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştu.

Resmi Duyuruya göre 2016 KPSS (DHBT) den 50 ve üzeri puan alan en az imam hatip lisesi mezunları 23 Mayıs 2017 tarihine  kadar İl müftülüklerine  başvuru yaparken, mülakatlar 23 Mayısta gerçekleşmişti. 25 Mayısta kazanan listeler açıklanırken, 26 Mayısta yapılan sözleşmeler ile geçici görevliler  dağıtımları gerçekleştirilerek yeni görevlerine başlayan imamlar İşkur toplum yararına hizmet kapsamında imam alımları ile mağdur duruma düşürüldüler.

26 Mayıs 2017 de sözleşme imzalayarak işe başlayan geçici imamların uzun süre  sigorta girişlerinin yapılmazken İşkur toplum yararına hizmet kapsamında alımlara dönüştürülünce bazı imamlarda işlerinden  olmuştu.

İşe başvuru için işini  bırakıp diyanette işe başlayan, veya iş kur vasıtası ile zaten toplum yararına hizmet projesi kapsamında camilerde görev alan vatandaşlar 15 gün ücretsiz ve sigortasız çalıştırılmış oldu.Ayrıca, herhangi bir işkur vasıtası ile çalıştığı yerden ayrılıp Müftülük geçici imam işine giren vatandaşlar ise tekrar yararlanamayacağı için açıkta kaldılar.

25 Mayıs'ta işe başlayan imamlar ise  kısa süre sonra müftülüklerden gelen SMS mesajı ile şoke oldu. İmamlar cep telefonu mesajıyla İŞKUR'a bağlı 'Toplum Yararı Programı'na kaydırıldıklarını öğrendi. Yaklaşık 5 bin kişi bu program çerçevesinde camilerde temizlik görevlisi yapıldı. İmamlar, "Diyanet bizi imam hatip diye kandırıp camilere temizlikçi yaptı. Şimdi İŞKUR üzerinden temizlik görevlisi maaşı alıyoruz" dediler. Bu kişilerin maaş bordrolarına da meslek adı olarak, "Temizlik işçisi" yazıldı.

Olası bir kadro imkanında Geçici imam statüsünde çalışmış olmanın avantaj sağlayacağını düşünerek işe başvuru yapanlar,Diyanetin alımlardan sonra yöntem değiştirmesi ile mağdur duruma düştüler. İş kur vasıtası ile alım olsa bile Temizlik görevlisi statüsünde alım yapabilecek olan Müftülükler  bir çok gencin mağdur olmasına neden oldu.

Bu uygulanmanda mağdur olan sözleşmeli imamlar bugün Ankarada haklarını arıyorlar. Diyanet işleri başkanının açıklamalarından,konunun yanlış aktarıldığını ifade eden bazı mağdur imamlar Ankarada grup toplantılarına katılarak mağduriyetlerini aktaracaklar.

Yaşanan sıkıntıları öğrenen vatandaşlar ise sigortasız ve ücretsiz çalıştırılma, hak mağduriyeti doğurma karşısında “Sigortasız ve ücretsiz işçi çalıştırmak,işçiyi mağdur etmek kul hakkına girmezmi?Bu konuya en çok dikkat etmesi gerkenlerin başında gelen  diyanet bunu yaparsa dışarıda neler olmazki” diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN