Sokaklar cıvıl cıvıl çocuk sesleri ile doldu
Ramazan ayının 15'inin geldiğini Emet Cadde ve sokaklarının cıvıl cıvıl çocuk sesleri ile dolmasından anlarsınız. İşte Osmanlı'dan günümüze gelen Heyman geleneği…
Her yıl olduğu gibi bu Ramazan'ın 15'inci gününden sonra çocuklar ellerinde poşetlerle sokak sokak dolaştı. Çocuklar mahalle aralarında gezerken hem Heyman manisi söyledi, hem de büyüklerinden hediye topladı.
Emet halkı da kapılarına gelecek çocuklar için hazırlıklarını önceden yaptı. Kimisi çocuklara hediye verdi, kimisi kek, meyve suyu, çikolata dağıttı.
İftardan hemen sonra poşetlerini kapan çocuklar gruplar halinde Emet’te ev ev esnaf esnaf dolaşarak Heyman hediyelerini topluyorlar. Yağışlı havaya rağmen Emet ilçe merkezi Heyman için çıkan çocuklarla şen şakrak bir ramazan akşamı daha geçirdi.
HEYMAN OLARAK ADLANDIRILAN GELENEK
Uzun yıllardır Emet tarihi üzerinde araştırmalar yapan Emekli din görevlisi Hasan Kurnaz, yaptığı açıklamada,
''Osmanlı döneminden Hayme Ana'dan başlayan, günümüzde de Heyman olarak adlandırılan gelenek, Ramazan ayının 15. günü tüm çocukların ellerine poşetlerini çantalarını hazırlayarak, ev ev, kapı kapı gezeler. Heyman manisi olan ''Dağ eriği verme, al yanaklı yengem merdivenden inde gel, neyin varsa al da gel'' gibi çeşitli manilerle adlandırılarak çocukların şenlik içerisinde kapı kapı gezerek torbalarını doldurduğu bir bayram günü diyebiliriz. Bu tür adetlerimizin unutulmaması için esnaflarımızda kapılarını çocuklarımıza sonuna kadar açmıştır. Aileler ve esnaf heyman öncesi çocuklar için hediyelerini hazırlar ve beklerler'' ifadelerini kullandı.