TAŞERONA KADRODA KAFALAR KARIŞTI!

Hafta başında öncelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve daha sonra Çalışma bakanı Sarıeroğlu'nun art arda mesajları kamuda çalışan işçileri sevince boğmuştu. Ancak kadro açıklamalarının kriterleri netleştikçe, bu durum yerine endişe ve bilgi kirliliğine bıraktı.

PAYLAŞ
Gazi Emet Gazetesi -

Hafta başında öncelikle Cmhurbaşkanı Erdoğan ve daha sonra Çalışma bakanı Sarıeroğlu’nun art arda mesajları kamuda çalışan işçileri sevince boğmuştu. Ancak kadro açıklamalarının kriterleri netleştikçe, bu durum yerine endişe ve öfkeye bıraktı.

Kamuda en çok çalışan işçilerin bulunduğu belediyelerin belediye şirketleri vasıtası ile işe devamı ile; Özel bütçeli kuruluşların devre dışı bırakılması ile Etimadeninde  69 kurum arasında yer alması hayal kırıklığı yarattı.

Belediye işçilerinin farklı statüye alınması kadar Emetbor işletmesinde çalışan yaklaşık 650 taşeron işçininde yasadan yararlanamayacak olması tepkilere neden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıklamalarında taşerona kadro konusunun çözüldüğünü ifade ettiler. Taşerona kadro konusu çözüldü ancak kafa karıştıran bazı soruların olduğu görülüyor. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI

Taşerona kadro müjdesi ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarında 900 bin çalışanı ilgilendiren sorunun çözüldüğünü ifade etti. Kamudaki 450 bin ile belediyelerdeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekürlerine istihdam edilecekler. 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan konu ile ilgili olarak açıklamalarına devam etmiş ve kamudaki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki iktisadi teşebbüslerinde istihdam edileceklerini bildirmişti.

ÇALIŞMA BAKANININ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da bir açıklama yaptı. Bakan Sarıeroğlu açıklamalarında Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışan tüm işçilerin kadroya geçirileceğini bildirdi.  

BU KURUMLARDA ÇALIŞANLAR KADROYA GEÇMEYECEK Mİ? BAKAN'DAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamalarına göre Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında çalışan personellerin kadroya geçirileceği görülüyor. Ancak Devlet Personel Başkanlığı bütçelerine göre kamu kurum ve kuruluşlarına bakıldığında bütçelerine göre kurumların altıya ayrıldığı görülüyor. Bunlardan ilk dördü Çalışma Bakanı tarafından açıklanan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli kurumlar, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve sosyal güvenlik kurumlarıdır. 

Bunun yanı sıra bütçelerine göre ayrılan kurumlarda 5018 sayılı kanun dışında kalan özel bütçeli kuruluşlar da yer almaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıklamalarında yukarıda belirttiğimiz kurumlarda çalışan işçilere kadro verileceğini açıkladı ancak 5018 sayılı kanun dışında kalan özel bütçeli kurumlarda çalışan taşeron işçilere kadro verilip verilmeyeceğini ifade etmedi.

Etimadeninde bu kurumlar arası da yer alması Emetbor işletmesinde çalışan taşeron işçilerimizin durumlarını belirsizlik içerisine attı. Çalışma Bakanı Sarıeroğlu'nun taşerona kadro açıklamasında akıllarda yer eden bu sorunun bir an önce yanıtlanması gerekmektedir.

Alt işverene bağlı çalışanları ifade eden taşeronlarla ilgili düzenlemenin ana hatları açıklanırken detaylarda cevap bekleyen sorular yasa ve ardından çıkarılacak yönetmelikle netleştirilecek.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN