TAŞERONDA AYRIMCILIK DÖNEMİ BAŞLADI!

Hükümetin taşeron düzenlemesi bölgemizi vurdu. Maden bölgesi Kütahya ve ilçelerinde başta Etimaden çalışanı olmak üzere binlerce taşerona kadro verilmezken, belediye ve il özel idarelerinde çalışanlarda da sadece şirket adı değişiyor.

PAYLAŞ
Gazi Emet Gazetesi -

Hükümetin taşeron düzenlemesi  bölgemizi vurdu. Maden bölgesi Kütahya ve ilçelerinde başta Etimaden çalışanı olmak üzere binlerce taşerona kadro verilmezken, belediye ve il özel idarelerinde çalışanlarda da sadece şirket adı değişiyor.

Hükümet çıkardığı 696 sayılı kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını sağlayacak düzenlemeyi yasalaştırdı.

Eleştiri ve tepkiler üzerine kadroya alınacak işçilerin kapsamı genişletilip belediyelerde çöp toplayan işçilere de kadro hakkı verilirken, çağrı merkezlerinde çalışanlar kadro dışında bırakıldı. Ayrıca Emet ve Hisarcık bölgemizi yakından ilgilendiren Etimaden işletmeleride tüm tepkilere rağmen kadro düzenlemesi dışında bırakıldı

KHK düzenlemesine göre, taşeron işçilerin kadroya alınmasında 4 Aralık 2017 tarihi esas alındı.

 

KHK ile tüm taşeron işçilere kadro verilmiyor.  Kit kuruluşu olan Etimaden’dede bekleyiş hüsranla sona erdi. Kapsam dışı kalan işçiler hükümeti eleştirerek ayrımcılık yapıldığını ifade ettiler. Sadece Emet ve Hisarcık bölgesinde bile  bine yakın maden,belediye ve özel idare çalışanı, hayal kırıklığı yaşadı.

Konu ile ilgili sendikalar, Emetliler dayanışma ve kalkınma derneği gibi sivil toplum kuruluşları basın açıklamaları yaparak  Emetbor işçilerininde kadroya alınması gerektiği ifade etmişlerdi.

Emetbor işçileri özelleştirileceği için kadro verilmediği belirtilen kuruma yeni kadrolu işçi alımlarınıda hatırlatarak,düzenlemede ayrımcılık yapıldığını ve madne işçilerinin üvey evlat muamelemelesi gördüğünü ifade ettiler.

BELEDİYELERDE DE  KADRO YOK,STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ VAR

İl özel idareleri ve belediyelerdeki taşeronlarda çalışan işçiler, kadro kapsamına alınmadı. KHK ile yapılan düzenlemeye göre, bu işçilerden koşulları taşıyanlar, il özel idareleri ve belediyelerin iktisadi teşekküllerine geçirilecek. Merkezi yönetimlerde çalışan taşeron işçiler için aranan şartlar, belediye ve il özel idarelerinde çalıştırılan taşeron işçiler için de aranacak.

            Ancak KHK ile yerel yönetimlere yönelik “personel çalıştırılmasına dayalı ihale şartı”nda bazı esneklikler getirildi. İhalede personel gideri yüzde 70’in altında olsa bile ya da ihale yapım ihalesi olarak gerçekleştirilmiş olsa bile, yıl boyunca devam eden park ve bahçe bakım ve onarımı ile çöp toplama, cadde, sokak, meydan ve benzerlerinin temizlik işlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı ihale kapsamında olacak. Böylece bu ihalelerde çalıştırılan işçiler de, belediye ya da il özel idarelerinin iktisadi teşekküllerine geçirilebilecek. 

 

İl özel idareleri ve belediyelerdeki taşeron işçiler de güvenlik soruşturması ve sınavdan geçirilecek. Emekli ya da emekliliği gelmiş işçiler kapsama alınmayacak. Bu işçilerden de açtıkları davalar ve geçmişe dönük haklarından feragat etmeleri istenecek. Güvenlik soruşturması ve sınavı geçen işçiler, belediyelerde belediye iktisadi teşekküllerine, il özel idarelerinde ise il özel idarelerinin iktisadi teşekküllerine geçirilecek. Eğer belediye ya da il özel idaresinin kendi şirketi yoksa şirket kurulacak.  KHK ile yapılan düzenlemeye göre artık, belediye ve il özel idareleri, kendi iktisadi teşekküllerinden doğrudan hizmet alımı yapabilecek. Yani ihale şartı olmayacak. 

 

Belediyeler ve il özel idarelerindeki taşeron işçiler, 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 12 Ocak 2018’e kadar başvuruda bulunacak. Sınav ve geçiş süreci 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 90 gün içinde tamamlanacak. Yerel yönetimlerdeki taşeron işçiler de, diğer taşeron işçiler gibi mevcut hak ve ücretleri ile iktisadi teşekküllere geçirilecek. Yani kadrolu işçilerin hak ve ücretlerinden yararlanamayacak. Kadrolu işçilerin toplu iş sözleşmeleri, bu işçilere uygulanmayacak. Sadece Emet belediyesinde 69 tane taşeron işçi bulunuyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN