• Haberler
  • TERMAL TURİZM GELİŞİM BELGELERİ NEDEN İPTAL EDİLDİ?

TERMAL TURİZM GELİŞİM BELGELERİ NEDEN İPTAL EDİLDİ?

Emet son günlerde termal turizm gelişim belgelerinin iptaline kitlendi.

Kamuoyu konu ile ilgili aydınlatıcı açıklamalar yapılmaması üzerine, çeşitli spekülasyonlarla farklı değerlendirmelerde bulunuyor.

                Özellikle sosyal medyada konu ile ilgili genelde olumsuz yayınlar yapılırken,muhalefet partileride art arda açıklamalar yaparak  konunun aydınlatılması ve hatadan dönülmesi adına iktidara sert mesajlar veriyorlar.

                MADENLERDEN  DOLAYI MI İPTAL EDİLDİ?

 

                17 Mayıs 2019 tarihinde  bazı kanun maddelerinde değişimlerinin mecliste kabulü ile yürürlüğe girmesinin ardından Maden  bölgesi Emet ve Hisarcık’ın termal  turizm gelişim belgelerinin iptal edilmiş olabileceği yorumları yapılıyor.

                Maden bakımından zengin bölgenin bu alanda termal alanlarının maden sahaları ile çatışmaması adına tedbir alındığı ifade ediliyor.

                Değiştirilen kanun maddesinde  şu ifadelere yer veriliyor;MADDE 11- Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün görev alanına 3213 sayılı Maden Kanunu ve 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu girmektedir. 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile, Maden Kanunundaki yatırım çakışması halinde kurulan Kurul kaldırılmış ve buna ilişkin olarak diğer düzenlemeler 7164 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Uygulamada yeknesaklığın sağlanması adına 5686 sayılı Kanunda da aynı yönde düzenleme yapılmaktadır.

 

                HAZİNE ARAZİSİ VE SAĞLIK TURİZMİ BULUNMADIĞI İÇİN Mİ İPTAL EDİLDİ?

 

                Bakanlıktan gayri resmi bürokratlarla yapılan görüşmeler de ise  yapılan işlemin rutin bir çalışma olduğu, termal gelişi,mi iptal edilen böglgelerde termal yatırımların gneişlemesi adına hazien arazisi bulunmaması gibi kriterler in etkili olduğu yorumları yapılıyor. Bürokratlar termal yatırım yapmak isteyenlerin belediyelerden ruhsat alarak yapabilecekleri,bakanlık teşviklerinden yararlanmak içinde bakanlığa başvuruda bulunabilecekleri ifade ediliyor. Değişimin mevzuatta oalcağı vurgulanıyor.

                BELEDİYE GELİRLERİ DÜŞERMİ?

 

                Belediye sınıflandırmalarında D-7 ‘de olan Emet belediyesinin termal gelişim belgesinin iptali ile, D-5’e gerileyeceği; bununda norm kadro ve müdür sayılarında zalmaya etki edeceği vurgulanıyor.Termal turizm bölgelerinde yazın nüfualrın artması gibi kriterler nedeniyle belediye kadro ve gelir hesaplamalarında bu sınıflandırmaların etkili olduğu,bununda olujmsuz bir şekilde yerel yönetime yansıyacağı ifade ediliyor.

               

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMEDE DEĞİŞİK FİKİRLER ORTAYA ATILIYOR

                Emet termal turizm bölgesinde herhangi bir yatırım için bakanlığın onayı gerekirken, şimdi bu durumun ortadan kalkmasının yerel yatırımcılar için fırsat olacağıda değerlendiriliyor. Belediye tarafından termal turizm alanında turizme yönelik konutlaşma dışında  bina yapımına izin vermeyerek,alanlaır daha kolay genişletebileceği ifade ediliyor.

                Yerel  yatırımcılarda ise bakanlıkça istenen çeşitli bürokratik  belgelere gerek kalmayarak bu durumdan belediye ruhsaıt ile yararlanabilecekler. Ama devletten teşvik alma konusunda ise mevzuat karanlık.

                Büyük yatırımıcılarada daha kolay ve daha geniş termal merkez alanı sunabilecek olmanında avantaj olduğu vurgulanırken, krizin fırsata dönüştürülerke Emet’te daha çok apart ve motel yapılabileceği belirtiliyor.

                Konu netlik kazanasıya kadar Emet bu konuyu tartışmaya devam edecek görünürken,psikolojik anlamda  kalite bakımından  Avrupanın sayılı sıcak  su kaynakları bulunan Emet ilçesinin  termal bölgeden çıkarılmasını kimse kabul edemiyor.

                 İlçe yerle siyaset ve yöneticleri konu ile ilgili yoğun bir trafik yaşarken, Milletvekillerinin açıklamalarıda kamuoyunca merakla bekleniyor. GAZİEMET

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!