Türkiye'de ilk defa Emet'te yetiştirildi
Emet ilçesi Doğanlar köyünde 28 yaşındaki çiftçilik yapan İsmail Çehresiz, uzun araştırmalar sonrası hayata geçirdiği gül biberi ile yaklaşık 8 yıldır üretim yapıyor.
Emet ilçesinde 8 yıldır gül biberi üretimi yapan Çehresiz’in üretimi sayesinde tohum satan siteler ‘gül biberi tohumu’nun anavatanı olarak Kütahya’nın Emet ilçesi olarak göstermelerine vesile oldu.
Türkiye’de ilk defa Emet’te yetiştirildi; 8 Yıldır Üretim Yapıyor
TÜRKİYE OLUP İLK DEFA KÜTAHYA'NIN EMET İLÇESİNDE YETİŞTİRİLDİ
Ülke geneli tohum satan popüler site Tohumevi com.tr’de gül biberi tohumu satışında bilgi olarak ;” Gül Biber - Çan Biberi, ana vatanı Türkiye olup ilk defa Kütahya'nın Emet ilçesinde yetiştirildiği söylenir. Ülkemizde büyük ilgi gören bu bitki pek çok bitkide olduğu gibi ilkbaharda ekilir. Nisan-Mayıs ayı bu bitkinin ekimi için en uygun zamandır. Fakat bulunduğunuz bölgenin iklim koşullarına göre de bu zaman değişiklik gösterebiliriz. Çan şekline aynı zamanda tepeden bakıldığı zamanda gül şeklinde andıran bu biber çeşidi Türkiye'de sofralarımızın gözdesi olmuştur” İbareleri yer aldı
BU YIL KIRAĞINDAN ERKEN TOPLAYIP İPTE KURUTTU
Emet ilçesi Doğanlar köyünde bu üretimi yapan İsmail Çehresiz bu yıl kırağı nedeniyle erken toplama yapıldığını ve iplere dizerek tohumluk elde ettiğini ifade ederek;
"İlçemiz köylerinin çoğunda klasik domates, biber, salatalık sivri biber vb. yetiştiriliyor. Ben yenilik ve daha fazla para kazanmak için bazı araştırmalar yaptım. Bu araştırmalarımda gül biberi üretmenin çok daha karlı ve bölge toprağına da uyumlu olduğunu tespit ettim. Gül biberi çok narin ve bakım isteyen bir ürün. Açıkçası ilk ektiğimde verim alacağımdan tam olarak emin değildim. Ancak bölgemizdeki toprakla uyumu ve doğal hayvan gübresi ile çok iyi verim aldım. Bu yıl kırağı nedeniyle erken topladık. İpte kurutarak tohumluk hale getirdik. En son kilogram fiyatını 75 TL’den satıyorduk ve kısa sürede bitiyordu” dedi.
“BAŞKA ÜRETİM OLMADIĞI İÇİN TALEBE YETİŞEMİYORUZ”
Gül biberi üretiminin bölgede destek kapsamına alınması gerektiğini belirten genç girişimci ve üretici Çehresiz, "Gül biberinin turşusu, reçeli, kızartması olur. Eğer devletimiz gerekli desteği verirse, Gül biberini sera içerisinde yetiştirmeyi ve daha fazla ürün elde ederek gelirimi arttırmayı hedefliyorum" ifadelerini kullandı.