Türkiye Siber Güvenlik Becerisinde Dünyada Sondan 2. Sırada
Türkiye, siber güvenlik becerileri bakımından tüm Dünyada sondan ikinci sırada
Yeni araştırma, Türklerin dijital yaşamın pek çok alanında düşük bir performans gösterdiğini ortaya koyuyor
Siber güvenlik şirketi NordVPN tarafından yürütülen yeni bir araştırma, teknoloji endüstrisinde yükselen bir yıldız olarak lanse edilen Türkiye’nin günlük hayattaki çevrimiçi güvenlik bakımından sınıfta kaldığını gösteriyor.
Yüzlerce Türk kullanıcı, NordVPN tarafından düzenlenen teste katıldı ve dijital gizlilik bilgilerini, becerilerini ve alışkanlıklarını ölçtü. Aldıkları puan 100 üzerinden 46.7 oldu. Bu puan değeri, global ortalamanın 18.5 puan aşağısında. Sonuç olarak, Türkiye, 21 ülkenin katıldığı Ulusal Gizlilik Testi araştırmasında 20. sırada kaldı.
NordVPN’in Ulusal Gizlilik Testi araştırmasına tüm dünyadan siber güvenlik konusundaki kişisel performanslarını öğrenmek isteyen 48,063 kişi katıldı. Anlaşılan o ki, Almanlar siber güvenlik konusunda en iyi bilgi ve becerilere sahip: 100 üzerinden 71.2 puan aldılar.
Türkler ve Siber Güvenlik: Sosyal Medya Üzerinde Çok Fazla Paylaşım Yapılıyor
NordVPN'in araştırması, Türk kullanıcıların gösterdiği performans düşüklüğünün nedeninin sosyal medya üzerindeki davranışlar olduğunu gösteriyor. Hatta Türkiye'nin sosyal medyayı en pervasız şekilde kullanan ulus olduğu anlaşılıyor: Katılımcıların %52.2'si, sosyal medya üzerinde e-posta adreslerini, telefon numaralarını ve tam isimlerini herkese açık bir şekilde paylaştığını belirtti. Küresel düzeyde bu oran sadece %15.2.
NordVPN'de dijital gizlilik uzmanı olan Daniel Markuson, "Daha kötüsü, Türk kullanıcıların yarısı (% 49,6) benzer veya (daha kötüsü) aynı şifreleri birden fazla çevrimiçi hesapta kullanmanın siber güvenlik açısından bir intihar olduğunu bilmiyor" diyor. Küresel düzeyde bu hatayı yapanların oranı yalnızca %13.9.
Sonuç olarak, Türklerin dijital alışkanlıkları 100 üzerinden 33,6 puan aldı. Teorik siber güvenlik bilgileri bakımından ise 100 üzerinden 49.4 puan aldı. Neyse ki oltalama (phishing) gibi bariz bir çevrimiçi tehditle karşı karşıya kaldıklarında ne yapılması gerektiği konusunda farkındalığa sahipler: Bu konuda ortaya çıkan puan değeri 100 üzerinden 63.2 oldu. Yine de, bu skor halen küresel ortalamanın 21 puan altında.
Diğer ülkeler daha iyi ancak hiçbiri mükemmel değil
NordVPN tarafından yapılan araştırma, dijital gizlilik bilinci bakımından en iyi 10 ülkeden 9'unun Avrupa'da bulunduğunu ortaya koydu. Listenin birinci sırasında Almanlar (71,2 / 100), ikinci sırasında Hollandalılar (69,5 / 100) ve üçüncü sırasında ise İsviçre bulunuyor (68.9 / 100). Bu bulgular, Cousera'nın yürüttüğü araştırmaya katkıda bulunuyor: Bu araştırmada, Avrupalıların teknoloji becerileri son derece yüksek olarak belirlenmişti.
İnternet sektörüne hâkim BigTech şirketlerinin yuvası olan Amerika Birleşik Devletleri ise 100 üzerinden 68.5 puanla listenin dördüncü sırasında yer aldı.
Çevrimiçi gizlilik farkındalığı bakımından tüm Dünya oldukça tatmin edici sonuçlarla testi geçti. Ulusal Gizlilik Testinde 192 ülkeden 48.063 katılımcının küresel puanı 100 üzerinden 65.2 oldu. Dünya, çevrimiçi tehditleri nasıl değerlendirmesi ve bunlara nasıl tepki vermesi, gerektiğini biliyor (84.2 / 100) . Teorik olarak çevrimiçiyken nasıl güvende kalacağının da farkında (72.2). Yine de, küresel düzeyde çok zayıf siber güvenlik alışkanlıklarına sahibiz ve bildiklerimizi uygulamıyoruz: Sahip olunan dijital alışkanlıklar bakımından küresel skor 100 üzerinden 47.1 puan oldu.
Şaşırtıcı sürprizler
Şaşırtıcı bir şekilde Japonya, Rusya ve Hindistan gibi teknoloji sektöründeki başarılarıyla tanınan üç ülke, ilk 15'e bile giremedi. Bunun en büyük nedeni, dijital kullanım alışkanlıkları.
NordVPN dijital gizlilik uzmanları, bu durum hakkında "İnsanlar rahatlığı seçiyor ve gizlilik şartlarını kabul edip uygulamalara izin verirken kendilerinden aslında ne istendiğine dikkat etmiyorlar. İnsanlar sosyal medyada ilgi çekici hikâyeler anlatmak istediği için abartılı ve aşırı paylaşımların yarattığı tehlikeyi unutuyor" değerlendirmesini yapıyor.
Dijital gizlilik uzmanları, çevrimiçi ortamlarda gerçekten gizli ve güvenli olmak için yalnızca tehditlere nasıl tepki verileceğini bilmenin yeterli gelmeyeceğini, siber güvenlik tehditlerini önlemek için aynı zamanda çevrimiçi davranışlara da dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Tarayıcı geçmişini temizlemek (Dünyanın yarısının düşündüğü gibi) sizi gizli hale getirmez. Ancak iyi kullanım alışkanlıkları ve VPN ile anti virüs gibi kapsamlı siber güvenlik araçları bunu elde etmenizi sağlar.
METODOLOJI
NordVPN, Ulusal Gizlilik Testini Kasım 2020'de başlattı. 192 ülkeden 48.063 katılımcı, çevrimiçi gizlilik becerilerini ve bilgilerini değerlendiren 20 soruya yanıt verdi. Ülkeleri ayrı ayrı değerlendiren araştırmaya, sadece katılımcı sayısının 400'den fazla olduğu ülkeler dâhil edildi.
NORDVPN HAKKINDA
NordVPN, diğer VPN hizmetlerine kıyasla kullanıcı güvenliğine odaklanan dünyanın en gelişmiş VPN hizmet sağlayıcısıdır. Çift VPN şifreleme, kötü amaçlı yazılım engelleme ve Onion Over VPN gibi özelliklere sahiptir. Kullanıcı dostu bir hizmettir ve piyasadaki en uygun fiyatlara sahiptir. Dünya çapında 5.000'den fazla sunucuya sahiptir ve P2P desteği vermektedir. NordVPN'in temel özelliklerinden biri de, kayıt tutmama politikasıdır. Daha fazla bilgi için: nordvpn.com.