ASİTLİ YAŞAMA ALIŞTIK AMA… - A.Kadir Ekmekçioğlu

ASİTLİ YAŞAMA ALIŞTIK AMA…


GÜNÜN SÖZÜ: Çevre ve doğaya sahip çıkılmalı.

30 Temmuz 2019 Salı günü ilçemizde ÇED tarafından halka açık bir toplantı yapılacak. Konu Emet Bor işletmesinin Espey maden sahasında yapılması planlanan konsantre tesis konusunda yetkililer açıklama yapacakmış.Konsatre nedir? Cevher hazırlama, zenginleştirme. Bir cevherdeki çeşitli mineralleri endüstrinin gereksinme en uygun ham madde haline getirmek ve ekonomik değer taşıyanları, taşımayanlardan ayırmak için yapılan işlemlerin tümüne cevher hazırlama denir.Bu yapılırken cevherin yıkanması,parçalanması, elenmesi  gibi işlemler yapılır.Bu işlemler yapılırken çevreye,doğaya zararları olup olmadığı da  ÇED yetkililerince detayları ile anlatılır.

Asıl önemli olan Emet ilçesindeki sülfürik asit konusu.Bu konuda Eti maden İşletmeleri genel müdürlüğünce ne zaman ve nasıl bir rapor hazırlandı mı? Yapılmakta olan sülfürik asit fabrikasının asit yağmurun doğaya etkileri nelerdir.Bu konuda Emet Ziraat Odası ilgili makamlara bunu geniş kapsamlı olarak yazmıştır.İşte yazıdan alıntılar.

Bilmekteyiz ki böyle tesis önce ilçemizi sonra ilimizin daha sonra bölgemizin yaşanacak asit yağmurları ile ölmesi demektir. Örneklersek

ASİT YAGMURUNUN DOĞAYA ETKİLERİ NELERDİR

Sülfürik asit tesisleri bolca ortaya çıkan kükürt dioksitin yarattığı asit yağmuru özellikle bitki örtüsüne zarar veriyor.Başka elementleri yanı sıra ormanların ölmesine neden oluyor.İsveç’te asit yağmurları nedeni ile 18 bin göl zarar görmüş,4 bin göl ise artık ölü sayılmaktadır.Asit yağmurları tarıma,dolayısıyla da yiyecek madde üretimine yapacağı etkinin felaket düzeyinde olacağı açıktır.Topraktaki asitleşme ile birlikte havadan gelen asitleşme etkisi bitki örtüsünü olumsuz etkilemekte ve bazı türlerinin tamamen yok olmasına sebep olmaktadır.Hava kirliliğiyle değişime uğrayan atmosfer şartları,iklimi etkilemektedir.Kentlerin üzerinde oluşan  kirli hava katmanı,morötesi(ultraviole) ışınlşarının kaybına,dolayısıyla gün ışığının azalmasına neden olmaktadır.Bu olumsuz gelişmeler,hava kirliliğinin doğal iklim dengesi üzerinden oluşturduğu bozulmalar görülmektedir.Bu olumsuzluk hayvan türleri üzerinde de olumsuz etkenlerde bulunmaktadır.İnsanlarda solunum yoluna bağlı olarak ortaya çıkan zararlı etkilerin pek çoğuna hayvanlarda rastlanmaktadır.Hava kirleticilerin bitki ve ağaçlar üzerine olan zararlı etkileri genelde yapraklar üzerinde olmaktadır.Asit yağmuru biçiminde toprağa ulaşan kirleticiler,bitki dokusunu bozmaktaToprağın verimliliğini azaltmakta,tarımsal üretimin düşmesine yol açmaktadır.Hava kirliği yapıların taş ve metal kısımlarına zarar vermektedir.Yayılan kükürt oksitler atmosferdeki nem ile birleşerek sülfürik aside dönüşerek eşyaların bozulmasına ve ömrünün kısalmasına sebep olmaktadır.

Emet ve Emet’li böyle bir yaşamda yaşıyor.İşçi alımlarında bunlar göz önüne alınmadı.İlçe dışından işçi alındı.Nakliye taşımasında her ihalede kamyoncu tedirgin,Bor’un ilçeden alımlarından gerektiği gibi yararlanamıyor.İşçi servisleri ile Emet ekonomisin ipi çekildi.Emet belediyesine çok cüz’i katkısı var.Hiç olmazsa Emet belediyesine başta makine parkı ve diğer ihtiyaçlarında yardımcı bari olunuz.

TEŞEKKÜR

24 temmuz basın bayramında bu senede bizleri nazik davetleri ile birlikte olduğumuz kahvaltı da ilçe ve diğer sorunlarınızı dinleyen basın dostu  ilçemiz kaymakamı sayın Hasan Çiçek’e çok teşekkür ediyorum

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!

30Kas

Heyecan Dorukta