BİZLERE KIYMAYIN EFENDİLER - A.Kadir Ekmekçioğlu

BİZLERE KIYMAYIN EFENDİLER


GÜNÜN SÖZÜ: Bir elin nesi, iki elin sesi var.

Bu hafta ilçemiz açısında gündem dolu. Eti maden işletmelerinin Emet Bor işletmesine 135 kadrolu işçi alacağı haberi, Bor işletmemize asit getiren TIR ların son günlerde kazaları ve çevreye olumsuzlukları, Emet-Tavşanlı karayolunda ayni yerde meydana gelen trafik kazaları.

Ciddi kaynaklardan kaynaklar dan alınan bilgiye göre Eti maden Bandırma’ya 110, Emet Bor işletmesine ise 135 kadrolu işçi alınacak. Bu işçilerin hangi branşlardan olduğunu henüz belli değil ama ağırlık kimya makine ve elektrik. Doğrusu bu habere şimdilik çok sevinemedim. Neden mi? Geçmişte olduğu gibi ilçemizden iki elin parmak sayısı kadar kişi alındı. Diğerleri ise Kütahya genelinden alındı. O dönem kimya ağırlıklı eleman tercih edildiğinden Emet ve Hisarcık ilçelerinden işçi alınamadı. Bir çoğunuz hatırlar dönemin millet vekili Hüsnü Ordu’ya niye yerel işçi alınmıyor diyenlere beş bin küsur oyunuz var. Vermezseniz vermeyin sözü hepimizi çok üzmüştü. Umarım şimdi öyle diyecek bir millet vekilimiz olmaz.

KÜLFETİ BİZE NİMNETİ BAŞKALARINA OLMASIN

1958 Yılından bugüne Bor üretimi yapılan Emet ve Hisarcık ilçelerinde dekapaj sahalarındaki çalışmalarla, gerekse yıllarca cevher nakliyesi esnasında ve en önemlisi kar ve yağmurların kontrol edilemeyen seller Hisarcık ve Emet ilçelerindeki tarım alanlarına büyük zararlar vermiş ve halende vermektedir. Yörede tarım gelirleri yüzde elli azalmıştır. Yöredeki arsenik zehri binlerce insanın kalp, kanser ve felç hastalığı sonucu yaşamlarını yitirdiği aşikar. Aksi iddia edenler varsa yaklaşık 15 yıl önce Ankara üniversitesindeki konusu Emet olan toplantı notlarına bakmalarını öneririm.

Bor devletimizin en büyük gelir kaynaklarındandır. Elbette bu maden üretilip satılacak. Gelirleri savunma, sanayi, yol, köprü, hastane ve okul yapımlarında kullanılacak. Milyonlarca insana iş ve ekmek kapısı. Peki Emet ve Hisarcık ilçelerindeki gençlere ve yöre halkına ne kadar katkısı oluyor. Göstermelik asgari ücretle yaşamaya zorlanan cüzi sayıdaki insana iş vermekle her şey halledilmiş mi oluyor.

Bu işçi alımında her iki ilçenin Akparti başta olmak üzere tüm siyasi partiler ve STK birlikte olmak üzere ilgili ve yetkili her yere Emet ve Hisarcık halkının yıllardır mağdur edildiğini, işsizlik nedeni ile devamlı göç verdiğini ve bu işçi alımında bari Emet ve Hisarcık lı gençlerin yüzlerini güldürün. Aman ha, işçi alımlarını referandum sonrasına koymayın.

Eğer bunu da yapmayacaksanız işçi alımı Türkiye genelinden olsun ki gelenler Emet ve Hisarcık’a yerleşir en az 25 yıl ilçede kalır ve yaşarlar.

Gelelim yollarımıza. Bu yaşıma kadar Emet yolları yapılacak denildi. Bir türlü yollarımız tamamlanamadı. DFokuz km. Tavşanlı yolu yapımı ile yetirildik. Bu yolun da Çökren mevkiinde de gün geçmiyor ki trafik kazası ve yaralanma vak’aları oluyor. Çavdarhisar yolu keza öyle. Simav yolunun halini duymayan ve bilmeyen kalmadı. Gediz yolunda ses seda yok. Asit tankeri korkulu rüyamız oldu. Allah korusun bir gün büyük facia neden olacak. Son günlerde Domaniç yolunda meydana gelen asit yüklü tanker kazalarına yöre halkı haklı tepki gösteriyor. Biz ise yıllardır kabusla yaşıyoruz. Ha aklıma geldi. Son tanker kazasının meydana geldiği yerdeki topraklar nereye kaldırıldı? Yoksa Emet asitli yaşama alışkındır denilip kamyonlarla bize mi getirildi?

CEMRELER DÜŞECEK YAZ GELECEK

Cemreler doğanın kıştan uyanıp bahara ve yaz mevsimine dönüşmesinin başlangıcıdır. Cemreler sırası ile havaya, suya ve toprağa düşer. Sonra da canlılar yaşamları için yoğun çalışmalara başlar. Emet olarak bizde kış uykusundan uyanıp baharla birlikte yoğun çalışmalara başlamalıyız. Kimler neler yapmalı. Bol keseden şunları yapacağım diye bol keseden atanların sözlerini tutmalarını bekliyoruz. İlçemizle ilgili il veya Ankara temaslarına bir an önce başlamalılar. İnşaat sezonlarını bahane ederek kış uykusuna yatanlarında cemrelerin düşmesinden sonra daha canlı ve şevkle

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!

30Kas

Heyecan Dorukta