BOR’LU ÇİMENTOMUZ NE OLDU - A.Kadir Ekmekçioğlu

BOR’LU ÇİMENTOMUZ NE OLDU


GÜNÜN SÖZÜ: Un var,şeker var, yağ var helva basacak adamımız yok.   

Dünya Bor rezevrinin en fazla olduğu ilçe Emet ilçemizdir.1997yılına kadar Bor’u ham madde olarak satarken Eti maden işletmeleri genel müdürlüğü ilçemizde Borik asit fabrikası kurdu. Böylece Bor’umuz biraz daha fiyatla satılmaya başlandı. Bu fabrikayı ilçemize kazandıran dönemin millet vekili merhum Ahmet Derin den Allah razı olsun. Derin’nin de mekanı İnşallah cennettir.

Daha sonra dönemin Eti maden genel müdürü sayın Orhan Yılmaz Emet’teki bir toplantısında Bor’un  paşalarından dünyanın en kaliteli çimentosunu ve Bor’lu asfalt malzemesinin de yine Emet’te kurulacağını müjdelemişti. Peki sonra ne oldu? Yukarıdan bazıları Bor’lu çimento ve asfalt üretiminin Eti madenin işi değil denilerek özel sektörün bu işi yapmasına koltuk boşalttı. Arkasından birileri işini ayarlamış olacak ki; Emet’e gelerek Bor’lu çimento fabrikasını yapacaklarını açıklayarak onlarca kişiyle anlaşarak fabrika kurma çalışmalarına başladı.Belediye bu bölgeye sanayi alt yapılarını hızla yaptı. Yüklenici firma ÇED raporu ve diğer çalışmalarına başladı. Duyuma göre her şey tamamlanmasına rağmen çimento fabrikamız yapılmayınca arazi sahipleri ilçeye bir fabrika yapılsın diye ve iyi niyetle verdikleri arazilerini kurtarmak için uzun süren bir hukuk mücadelesine başladı. Sanırım bir kısmı arazilerini geri almışlar. Aradan on yıla yakın süre geçmesine rağmen Bor’lu çimento fabrikası alanına bir el arabası çimento dökülmedi.

Şimdi soruyorum. Devletimize büyük gelir getirecek fabrikamız ne olacak. İlgili firma yapmayacaksa Eti matik deterjanı gibi kendisi çimento ve asfalt fabrikasını kendi yapsın. Böylece hem ilçemize hem de devletimize devasa gelir sağlanmasına vesile olmalı.

Geçen hafta ilçemize Eti maden genel müdürü sayın Serkan Keleşer ve değerli ekibi gelmiş. Sohbet gündeminde Bor’lu çimento da konuşulmuş. Ah keşke sayın genel müdür basın mensupları ve STK lar ile bir toplantı yapsaydı ve kendilerine arz ve taleplerimizi sunma imkanı verilseydi.Bizler de ilçemize yapılması planlanan sülfürik asit fabrikası ve diğer yatırımlarınızın müjdelerini en yetkili ağızdan duysaydık. Bu yazım sayın genel müdürüm size elbette ulaşacaktır. Zat-ı alinizin buraya geliş ve gidişleri basından sır gibi saklanmaktadır. Bundan sizin de haberiniz olmadığını da adım gibi biliyorum. Ne olur ilk gelişinizde basın,STK ve ilçe heyeti ile kısa bir görüşme imkanı verirseniz bizleri çok mutlu edeceksiniz. Çünkü sizinle konuşacağımız onlarca konu var.

TARİHİMİZE VE KÜLTÜRMÜZE SAHİP ÇIKALIM

Emet kurtuluş savaşında örnek olmuş bir ilçedir. İşgalci Yunan’lılara karşı ilk toplu direnişinin yanında ceviz deresi muharebesinde de bir Yunan taburunu  da imha ederek tarihe geçmiştir. Bunun yanında Dumlupınar meydan muharebesinde yine Emet’li Zeynep savaş alanında Mehmetçiklerimizin yanında yer alarak şehitlik mertebesine ulaşmıştır. Bu nedenle Dumlupınar şehitliğinde Emet’li Zeynep bacımızın heykeli var. Peki böyle kahramanımızı kaç Emet ‘e kaç kişi tanıyor?

Belediyemiz gerek Bor’umuzu gerekse milli mücadele yıllarındaki atalarımızın kahramanlıklarını anlatan onların kullandıkları savaş malzemelerinin yer alacağı müze yapamaz mı? Bu tarihimize ve kültürümüze sahip çıkma acısından çok önemlidir.

OKURLARIMDAN

İlçemizdeki çöp konteynerlerinin bir çoğu eski.Kapakları kırık yerlerde sürünüyor. Bazı semtlerde çöpler de zamanında alınmıyor. Yoksa Kütahya Katı atık birliği ile belediyemiz arasında sıkıntı mı var?

İlçede Pazar yeri gündemde. Pazar yeri konusunda esnaf ve halkın tam görüşü alınmadan balık pazarı ve tahıl pazarı inşaatına başlanması mantıklı iş değil. Önce şu Pazar yeri konusunda kesin karar verilsin. Sonra da balık ve tahıl pazarını da pazardan koparmadan onlar yapılmalı. Benim şahsi görüşüm mevcut Pazar yerinde radikal kararlar alınarak ilçe merkezindeki canlılığı koruyalım derim.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!

30Kas

Heyecan Dorukta

19Kas