DÜN,BUGÜN VE YARINLAR - A.Kadir Ekmekçioğlu

DÜN,BUGÜN VE YARINLAR


GÜNÜN SÖZÜ: Partiler seçim derdinde. Vatandaş ise geçim derdinde.

Yıl 1958 Alman maden mühendisi Gawling ilçemizde Bor madenini bulduğunda dükkanımızda rahmetli babama Emet Kuveyt gibi zengin olacak dediğini hatırlıyorum.Bor madenini iyice tanıyınca tamam dedim Emet çok büyür ve Kuveyt gibi zengin olur düşüncesindeydim. Aradan yıllar geçti Emet’te önemli bir değişik olmadı.O yıllarda açık ve kapalı ocaklarda yöresel işçiler çalıştı. Bilahare Borik asit fabrikası yapılacak denildi. Şapkalarımızı havaya atarak sevindik.Emet ve havalisinde işsiz kalmaz diye.Heveslerimiz kursağımız da kaldı.Fabrikaya çoğunluğu dışarıdan işçi alındı.Hala bugünde aynı. Yetinilmedi 200 den fazla işçiye servis tahsis edildi. İlçe dışına gidip geliyorlar.İlçe ekonomisine kuruşluk katkıları olmuyor.

Kimse aksini iddia etmesin.Fabrikanın üretimde kullandığı sülfürik asit hem havayı ve tarım alanlarını olumsuz etkiliyor.Yıllardır Emet-Tavşanlı yolunda asit taşıyan tanker kazalarında onlarca ölen ve bir o kadarda yaralananlar oldu.Kazalarda yere dökülen asit su kaynaklarının yanında tarım alanlarını etkiliyor.Bir süre önce fabrikadaki asit tankından sızan on binlerce ton asit çevreyi,havayı ve Emet çayını etkiledi.Hatta burada ölen balıkları görmezlikten gelen medya temsilcileri her nedense bunu pas geçti.

Gelelim bu günlere.Şimdi ilçemize sülfürik asit fabrikası kurulacak denildi.Şimdi inşaatına da başlandı.Neymiş efendim burada 60-70 kişi çalışacakmış. Geçinartkbunları.Biz yıllardır gerek içme sularımızdaki,gerekse tarım ve hayvancılığı önemli ölçüde tehdit eden arsenik zehri ile içli dışlı olduk.Yıllardır fabrikanın asit rüzgarı ve gökten yağan asitli yağmurlar Emet ve yöresinde  kalp,kanser,felç başta olmak üzere bir hastalıklara sebep olmaktadır.

Eti madenin Bor karbür fabrikası yapacağı günemde.Her yer bunu kendi il veya ilçelerine yapılsın diye bastırıyor.Her nedense bize yapılan sülfürik asit fabrikasına talep yok.Sebebi o yerin yaşanmaz bir hal alacağını bildikleri için.

Peki,vurun abalıya misali istemimiz dışı da olsa sülfürik asit fabrikasını yapıyorsunuz.Son yıllarda yöremizde tarım alanlarında sebze ve meyvelerdeki hastalıklar nedeni ile çifçiler perişan .Bu insanlar açlığa mahkum edliyor.Peki Bor karbür fabrikası niye Emet’e yapılmıyor.Niye yıllardır Emet ve Hisarcık ilçelerinin gelişmesi için bir organize sanayi tesisleri kurulmuyor.Özel sektör bunu bekliyor.

İşte 1958 yılında şapkalarımızı hava attığımız Emet’i geleceği karanlık.Belki bizler görmeyebiliriz ama ileride Emet asitlerin verdiği zararlardan dolayı yaşanmaz bir ilçe olabilir.

BEKLENTİLERİMİZ VAR

Emet ilçemizin altında sıcak su kaynakları var.Bir an önce buralarda sondaj çalışmaları yapılmalı.Mevcut termal sahalarımıza turizm bakanlığından kaynaklar temin edilerek tesislerin yapılması.Anlaşması yapıldı denilen GES Projesi için 4 trilyon liranın bulunarak ilçemiz belediyesine aylık 200 bin lira gelir getirecek tesisin ilçemize kazandırılması bekleniyor.

İlçemizde birlik ve beraberlik sağlanmadan başarılı olmak zor.Haydi ilçemizdeki tüm partiler,farklı siyasi görüşlerde olanlar.Bu birlikteliği oluşturun.Dostagüven,düşmana ise korku ve kaygı veriniz.

Belediyemizde çalışmalar yoğun.Elbette Hüseyin Doğan başkan ne veya neler teslim aldığını belgelendiriyor.Haydi Doğan başkan sizde Ovacık’ın eski Tunceli ‘nin yeni belediye başkanı  Mehmet Fatih Maçoğlu gibi şeffaf olunuz ve halkı bilgilendiriniz.

Türkiye’nin gündemi İstanbul belediye başkanlığı seçimine odaklandı.YSK seçimi yenileme kararı aldı.Ama sosyal medya çıldırdı.Ekrem İmamoğlu na öylesine ilgi var ki,her saat çığ gibi büyüyor.Temennimiz ve beklentimiz 23 haziranda yapılacak İstanbul belediye başkanlığı seçimin sükunetle yapılması ve bu defa da kim kazandı ise ona mazbatası verilmeli.

 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!

30Kas

Heyecan Dorukta