EMET HALKI ŞOKTA! - A.Kadir Ekmekçioğlu

EMET HALKI ŞOKTA!


GÜNÜN SÖZÜ: Çıldırmaya az kaldı.Yetkililer nerede

Tarih 12 ağustos 2018.Saatler 19.00 sularında Emet ilçesini ilk anda ne olduğu anlaşılamayan,halk tabiri ile çürük yumurta kokusuna benzer koku kapladı.Her saat artan kokunun Bor fabrikasının 15 bin tonluk asit tankından sızan sülfürik asit olduğu öğrenildi.Kapı ve pencereleri kapalı evlerin içine kadar giren asit kokusu ilçede korku ve endişeye sebep oldu.Gazeteci meslektaşlarımla yetkililere ulaşmaya çalıştıksa da basına telefonlarımız açılmadı.Hemen fabrikaya gittik.İçeri alınmadık.Espey bölgesinden fabrikaya girmeyi denedik. Güvenlik engeli ile karşılaştık. Olayı ajans ve gazetelerimize haber verdik.Fotoğraf ve yetkililerden resmi açıklama istendi. Maalesef açıklama yapılmadı.Hal böyle olunca vatandaşlar arasında asit kokusundan toplu zehirlenme olacağı söylentiler yaygınlaştı.Bizler haber peşinde koştururken meraklı vatandaşların telefonları ile bizden bilgi öğrenmek istemeleri üzerine telefonlarımızı açmadık. Ama koah ve solunum rahatsızlığı olanların ciddi risk altında olduğunu öğrendik. Sabaha kadar devam eden asit kokusu ile yine bir resmi açıklama yapılmadı.Halbuki OGEDAŞ ve belediye elektrik ve su arızalarında ilanla halkı bilgilendirirken böylesine hayati tehlikesi olan olayda halkı teskin edecek ve ne yapması konusunda ne bir ilan nede bir açıklama yapılmadı.

Bu ve buna bezer onlarca soruyu kenara bırakalım.Bu tank sızıntısı konusunda hala Bor dan ve ilçe yöneticilerinden halkı panik ve endişeden kurtaracak bir açıklama yapılmadı.Sadece olayı öğrenir öğrenmez Ankara yolundan dönüp Emet’e gelen millet vekilimiz sayın Fazıl Kasap ile Bor işletmesine gittiğimde öğrendiklerim. Olay sırasında ve sonrasında AFAT,Çevre il müdürlüğü ekiplerinin değişik noktalarda ölçümlerinde insan sağlığını etkileyici oran olmadığı söylendi.Aynı şeyler sayın millet vekilimiz Ahmet Tan’a söylenmiş.Söylenenler doğru veya yanlış bilmem ama bunu bir yöntemle, usulü ile halka açıklama yapılmadı. Birileri çıkıp kaç ton asitin sızdığını,insan,doğa ve su kaynaklarına zarar verip vermediği açıklamaması hala ilçede herkesi tedirgin ediyor sayın yetkililer.

Bilgilendirilmeyen Emet halkı bu defa doğru veya yanlış fabrikadaki tankın yapım hatası olduğunu,ileride buna benzer aynı olaylar yaşanır endişesinde.Her ne kadar asit sızıntı ve depolama barajında kireçleme işlemi ile asidin insan ve çevre,su kaynaklarına zararı olmadığı halka anlatılmadı. Yıllardır arsenikli su kullanmak zorunda kalan Emet’lilerin korku ve endişesine birde bu sülfürik asit endişesi eklendiğinde Emet’te halk hala şokta.

KİMSE DE SUÇ ARAMAYINIZ

Bu yaşan olay sonrası Bor yetkilileri dışarıya ve basına fotoğraf veya video sızdıranların kimler olduğunu araştıracakmış. Bize Bor personelinden kimse foto ve video vermedi.Ama sosyal medya hesaplarından endişe ve düşüncelerini paylaşanlara da aba altından sopa göstermek yanlış. Birçok vatandaş durumu BİMER de taşıdığını iyi biliyorum.Yetkililer bunlarla uğraşacağınıza halkı bilgilendiriniz.Sızıntının nedeni araştırınız. Yapımında ve bakım- kontrolünde ihmaller varsa onu bir an önce tesbit edip bunu basın ve kamu oyu ile paylaşınız. Yoksa halkın yalan,yanlış duymaları ile Emet Bor İşletmesi ilçede var olan sevgisi yerine antipati kazanıyor. Bakınız sosyal medyaya.İzleyiniz videoları.Okuyunuz yazılanları.Fazla söze gerek yok beyler.

BAYRAMA HAZIRMIYIZ

Öncelikle temsil ettiğim THK olarak bu senede vatandaşlarımızın kurban derisi bağışlarını kabul edeceğiz.Türk havacılığının ana okulu THK pilot yetiştirme,uzay çalışmaları, Havacılık üniverstesi ile eğitim,orman yangınları başta olmak üzere birçok afetlere anında ulaşmak için uçak ve helikopter alarak ulusal bir kurumdur.Atatürk’ün kurduğu THK yine sizlerin değerli katkıları yaşamını sürdürecektir.Bu kurban bayramında araçlarımızla deri bağışlarınızı kabul edeceğiz.Ayrıca 0.532 6654823 ve 0545 8942800 telefonlarımızı aradığınızda en kısa sürede adreslerinize ulaşacağızBu vesile ile THK şube başkanı olarak tüm vatandaşlarımızın bayramlarınızı kutluyor,bağışlarınız için de teşekkür ediyorum.

Yoğun mevsim sıcaklarında uzun bir bayram yaşayacağız. Yerel yönetimin başta çöp ve içme suyu, fırınlarımızın da ekmek sıkıntısı yaşanmaması için gerekli önlemleri almasını diliyoruz.

Bende tüm islâm aleminin,dostlarımın,okurlarımın kurban bayramını kutluyorum.

 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!

30Kas

Heyecan Dorukta