Göçüyoruz Ve Çöküyoruz - A.Kadir Ekmekçioğlu

Göçüyoruz Ve Çöküyoruz


GÜNÜN SÖZÜ: Bu günü kurtaramayanlar yarın hüsrana uğrarlar.
Emet ilçemizde son yıllarda gözle görünür göç ve başta işsizlik ve akabinde ekonomik çöküntü kendisini hissettiriyor. Ama bunun sebeplerini ya görmüyor veya umursamıyoruz. Daha önceleri çok yazdım.Gençlerimize sahip çıkıp onları Bor’da iş sahibi yapamadılar.Yetmedi 200 den fazla işçiye servis verildi.Bunların ilçe ekonomisine bir bardak çay parası kadar katkısı olmuyor.Ama kendi gençlerimiz işsizlikten göçüyorlar.Bunların ana-babaları da onlarla ilçeyi terk ediyor.Bunun aksini iddia eden varsa hodri meydan.Bir anket yapılsın.Kimler vardı.Kimler nereye gitti diye.İlçeden kaç kişinin göçtüğü öğrenmiş oluruz.
Diğer bir çöküşte ilçe ekonomisinde gözleniyor.18-20 Bin nüfuslu ilçe bugün maalesef 11.200 oldu.Düne kadar paralı,parasız mal aldığı, sıkıntılarında destek olan yerel esnafları silkerek AVM veya süper marketlere yönelim olunca ilçede esnaflarda ekonomik sıkıntılar yaşamaya başladı.Düşünün ilçede beş süper marketin günlük cirosu 65-70 bin lira.Paralar ilçedeki bankalara dahi yatırılmıyor.Elden alınıp götürülüyor.Bu mağazaların açılış ve kapanış saatleri de kendilerince belirlenince küçük esnaflara daha fazla zarar veriyor.Yetkililerin buraların yasal açılış kapanış saatlerini belirlemesi lazım.Böylece küçük esnaflara sahip çıkmalarını bekliyoruz.
İlçe genelinde küçük ve büyük baş hayvan besicileri de sıkıntıda.Yem fiyatlarının pahalı olmasından dolayı besicilerin de ahırlarındaki hayvan sayısı hızla azalıyor.Tarım maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı çiftçi kan ağlıyor.Her geçen gün ekili tarım alanlar daralıyor.İlçede kredi kartı borçları tavan yapmış. Piyasada nakit para sıkıntısı var.Bu olumsuzluklarda ilçe ekonomisi olumsuz yönde etkliyor.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİYOR
TV.haberlerini izliyorum.40 yıllık su sorunu yaşanmayacak İstanbul başta olmak üzere bir çok ilde barajlardaki su sevileri kuruma noktasında.Diğer su kaynaklarında da suların debisi yarıya inmiş.Aylardır ülke genelinde içme suyu sıkıntılarının yaşandığı ve yaşanacağı söyleniyor.Doğru hafta başında FOX TV.sabah haberlerinde bir bilim adamı Türkiye de 35-40 yılldır beklenen yağışlar olmadığında ülkemizde su sıkıntıları var diyor.Konya ovasında yıllardır yer altı sularının hızla azaldığı söyleniyor.Bu sıkıntı ilçemiz için de geçerli .Başta ilçemizde olmak üzere yerleşim alanlarında her önüne gelene gelişi güzel su sondajları yaptırılmasın.Bu sadece Türkiye de değil dünyanın birçok ülkesinde küresel iklim değişikliğinin dengeleri alt üst ettiği söyleniyor.Allah korktuklarımızdan korusun.
TOPLUMA NE OLUYOR ?
Hergün TV haberlerinde cinsel tacizler,kadına şiddet olayları ve bunlara bağlı cinayetler işleniyor.Bu toplumu derinden yaralıyor.Bırakın küçük çocuklar kadınlar bile sokağa çıkmağa korkar hale geldi.Sapık ve canilere işledikleri cinayetlerden sonra mahkemelerde iyi hal uygulaması bu şerefsizlere cesaret veriyor.Haydi idam kaldırıldı. Ama bunlara verilen müebbet cezalarına bari indirim yapılmasın.Bu alçaklar gün yüzü görmeden oralarda gebersinler.
Bizim toplum geleneğinde cenaze evlerine cenaze yemeği verilir veya gönderilirdi. Şimdi ise cenaze sahipleri cenazeden sonra yemek veya pide ikramı yapılıyor.Bu artık bir gelenek haline getiriliyor.Yapmayın,etmeyin bu masrafı kaldıracaklar var, kaldıramayacaklar da var.En güzeli atalarımızın geleneği cenaze evine bizler yemek verelim olur mu?


 

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • Ahmet Emin zÖzaydın | 13 Aralık 2019 17:19

    Eline yüreğine sağlık A.Kadir ağabey. ilçemizin ve ülkemizin kanayan yarası olan işsizlik başta olmak üzere günden güne doğanın kirlenmesi ve en çok yürek yaralayan küçücük çocuklara yapılan istismar,tecavüz kadın cinayetleri hakkındaki yorumundan dolayı haddim olmayarak teşekkürlerimi,şükranlarımı sunarım.

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis

Büyüklük Sizde Kalsın

06Nis

Bizede Bu yakışırdı

18Şub

Emet Gündemi

27Oca

Acı Gerçekler

14Ara

Körükçüler!