Varlık İçinde Yokluk Çeken Yer Emet - A.Kadir Ekmekçioğlu

Varlık İçinde Yokluk Çeken Yer Emet


Emet ilçemizin kısaca tarihçesi.
Emet tarihi tarihin Kalkolik döneminden sonra ilk Tunç kadar uzanır.Firigya ve Lidyalılar,sonra Hititlerin hakimiyetine girmiş.
İlçenin yerleşim tarihini sonrasında ilk Tunç çağına kadar uzandığı tesadüfen bulunan yüzey kalıntılarından anlaşılmaktadır.Roma döneminde     Tiberiopolis olarak anılmıştır.Bölgede şehre ait sikkeler bulunması bölgede İ.Ö 133 yılında Roma egemenliğine girdiği kabul edilmiştir.
Emet Selçuklu devletinin yıkılmasından Germiyan beyliği hakimiyetine girmiştir.1922 yılında Emet ilçe olmuştur.O yıllarda 132 köyü olan Emet’e bağlı olan Çavdarhisar ve Hisarcık ilçe olunca ilçenin şimdi 36 köyü vardır.
Emet asrın madeni olan Bor madeni rezervi bakımından dünyanın en zengin Bor rezervine sahiptir.İhracatı ile devletimize milyonlarca döviz getiren Bor’un ilçeye getirisi nedir.Bugün ise Küreci köyünde altın madeni sondaj çalışmaları yapılmaktadır.Tarih boyunca da şifalı termal sulara sahiptir.
Böyle zenginliklere sahip Emet’in il ve ilçelere bağlantı yolları tamamlanmamıştır. 
Çevredeki ilçeler hızla gelişir ve büyürken Emet’e gözle görülür bir gelişme olmamıştır.Bırakın gelişmeyi kurtuluş savaşında tamamen yakılan Emet’liler barınmak için yaptıkları eski ve yıkılmak üzere, ahşap evler maalesef birilerinin lay,laylom naraların atıldığı döneminde SİT alanı edilmiştir.Sonuçta buralarda yaşayan insanlar SİT kuralları gereği eski evlerini yıkıp yenisini yapamıyor.Onarım ve bakımlarda yapamıyor.
Uzun yıllardır içme suyu sıkıntısı,Bor fabrikasına yöresel işçi alınmaması, Bor işçilerine servis verilmesi nedeni ile 300 civarında kişi ilçeden ayrılmış, yeni iş sahaları açılmaması, içme suyundaki arsenik nedeni ile göç her gün hızla artmaktadır.Bugün tarım alanlarında ise gök yüzünden yağan asit nedeni ile sebze,meyvelerde kararma çürüme devamlı artıyor.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen 11 bin nüfuslu ilçenin içme suyu sıkıntısı devam ediyor.Birileri Sorgun göletine su arıtma kurularak sorun giderilecek diyorlarmış.Bir bilen bana dedi ki;bu gölete takviye yapacak su kaynağı olmadığından ilçeye yetmez demiştir.Su sıkıntısı Borik asit yapımında yakın tarih de  Bor işletmesinin da su sıkıntı olacağı,bölgedeki göletlerden faydalanılması düşünülüyormuş.Peki o zaman tarım alanlarımız neyle ve nasıl sulanacak?
İşte varlık içinde yokluk çeken ilçenin hali ne olacaktır.
Tek çare herkes eteklerindeki taşları silkmeli.Siyasi çekişmeleri bırakıp her şey Emet diyerek ilçenin sorunlarını gidermeliyiz.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
02Eyl

Emet Göçüyor

21Ağs
19May

Halk Günü

10May

Hayra Alamet Değil

25Nis

Büyüklük Sizde Kalsın