Cemal Özcan

Toplanın Mantar Toplamaya Gidiyoruz-2

Cemal Özcan

TOPLANIN MANTARA GİDİYORUZ!-2
Geçen sayıdan devam…
Mantarların zengin B grubu vitamini içeriği sayesinde sinir sistemi, protein, lipid ve karbonhidrat metabolizması üzerindeki olumlu etkisi bulunmaktadır. Demir içeriği kansızlığı önlemede faydalıdır. Kalsiyum içeriği ile kemikleri koruyarak başta osteoporoz olmak üzere iskelet sistemini etkileyen çeşitli hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Potasyum açısından zengin olması sayesinde dolaşım sistemi ve kalbi korur, kan basıncını düzenler, hafıza ve bilişsel işlevleri destekler. Mantarlar ayrıca doğal insülin ve vücudun yiyeceklerde bulunan şekerleri ve nişastayı parçalamasına yardımcı olan enzimler içerir, karaciğer ve pankreas fonksiyonunu destekler. Hücresel yaşlanmaya karşı yararlı olan antioksidanlar da içermektedir.
Ben sadece kendi topladığım tüketilebilir olan ve sevdiğim türleri sizler için seçtim.
1)kültür mantarı: Listenin ilk sırasında hemen hemen her yerde ve her markette çok kolay ulaşabildiğimiz kültür mantarı var.
 
 Sadece ülkemizde değil tüm dünyada en çok yetiştirilen tür kültür mantarıdır. Benim de severek yediğim gayet lezzetli bir mantardır. Bilimsel adını merak edenler için bilimsel Agaricus Bisporus’tur.,
2) İstiridye Mantarı: İstiridye mantarı, Latince ismiyle Pleurotus ostreatus'dur. İstiridye mantarı kendine has lezzeti ve aroması ile en çok sevilen mantar çeşitlerinden biridir. Dünyada en çok yetiştirilen ikinci mantar çeşidi olan bu tür, yelpazeyi andıran büyük şapkası ve dalgalı kenarlarıyla kendine has bir görünüme sahiptir.  
Bu mantar türünün çorbası, kızartması veya güveci de yapılabilir. 
3) Kanlıca Mantarı: Öyle kanlıca dediğime bakmayın daha çok bu isimle anıldığı için yazdım. Bu tür bildiğiniz bizim melki, espit, daha başka yörelerde çam mantarı, çintar olarak da bildiğimiz mantar türü.
 
Ülkemizde Batı Karadeniz'de özellikle oldukça yaygın, bizim yöremizde de bol miktarda bulunan lezzetli ve ekonomik açıdan da gelir getiren bir mantardır. Sonbahar yağmurlarından sonra yetişir. Kanlıca Mantarı aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu nedeniyle yararlı bir protein kaynağıdır. Kanlıca mantarı her şekilde yiyecek olarak tüketebilirsiniz. Kavurması olur veya yemeği yapılır. Fırınlayıp tüketilir. Eğer fazla ise salamurası yapılır ve uzun zaman sonra da tüketilebilir.
4) Kuzu Göbeği Mantarı: Göbek mantarı olarak da anılan bu mantar çok zengin bir besin kaynağıdır; içeriğinde B1, B2 ve C vitaminlerin yanı sıra yüksek miktarda kalsiyum, sodyum, çinko ve potasyum bulundurur. Daha da önemlisi 1 adet kuzu göbeği mantarı 1 kilo etin taşıdığı proteine eşit miktarda protein içerir. Yayla ve köylerde sık sık toplanan kuzugöbeği mantarı, pilavlara ve sotelere lezzet veren bir mantar türüdür.
 
Son olarak mantar zehirlenmelerinde neler başımıza gelir, neler yapmalıyız bu konulara da değinelim. Mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, ateş, terleme, ciltte kırmızı lekeler görülen en sık belirtilerdir. Ağır olan vakalarda halüsinasyonlar, hipertansiyon, baş ağrıları görülür bu durumda derhal en yakın sağlık kurumuna gitmek gerekir. Çok hızlı reaksiyonlar vücutta tetiklendiğinde zehirlenme ne yazık ki can kaybı ile sonuçlanabiliyor.  Bu sebeple türünden emin olmadığınız hiçbir mantarı tüketmeyin. Topladığınız veya satın aldığınız mantarları tüketirken dikkatli olun. 
 

Yazarın Diğer Yazıları