Al Bakanım Muskanı,Vatandaş Kaykıldı! - Ercan Kolku

Al Bakanım Muskanı,Vatandaş Kaykıldı!


AL BAKANIM MUSKAYI VATANDAŞ KAYKILDI!!!

Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimşek’in başında bulunduğu ekonomi yönetiminin bütçe açığını azaltmak için aldığı kararlar vatandaşa zam olarak geri dönüyor.  Şimşek yönetimi fiyat istikrarı ve mali disiplin vurgusuyla bütçe gelirlerini dolaylı vergiler üzerinden artıracak adımlar atıyor. Peki mali disiplin için bu yeterli mi?
Bakan  Şimşek’,sunduğu programda istikrar programı çerçevesinde vergi gelirlerinin artırılmasını en kolay yoldan yapmayı seçti. Dolaylı vergiler yani Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) üzerinden mevcut vergi yapısı muhafaza edilirken üzerine vergi oranları da artırıldı.
Halbuki bu iş kamudan başlamalı ve devlet kademesi kemer sıkmalıydı.
Böyle deyince  belediyelere gelen  tasarruf genelgelerinden bahsetmiyoruz. Belediyelerin bütçeleri belli.Harcayabilecekleri rakamlarda… Ama kamu harcama kalemleri daha çok yandaş müteahhitlere, yolcusu olmayan uçaklara,geçenleri az olan yollara, vs oluk oluk gidiyor…

Deposu delik deşik olmuş ekonomiye, toplasan bir deliği bez parçasıyla kapamayacak adımlarla yıl sonu enflasyonunu yüzde 50’nin üzerine geçtiğini görecek gibi duruyoruz.

HÜKÜMETİN EKONMOMİK HATALARININ BEDELİ HALKA YÜKLENİYOR

Memura seyyanen değil direk versen,  asgari ücreti yüzde 34 değil, 340 versen, üretim ve kamusal gerçek anlamda şeffaflık ve denetim yoksa hızla eriyecektir. Nitekim bazı ürünler çoktan verilenleri maaşlara yansımadan geri alınmaya başladı.
Yangına  benzinle gitmek  deyimi ise akaryakıta bindirilen  afaki zamlarla gerçeğe dönüştü…
 Adaletsiz gelir dağılımından en çok etkilenen emekliler olduysada bu yangındada ilk önce kurtarılanlar, maalesef kodamanlar oldu…

BU EKONOMİK TEDBİRLER VE ZAMLAR ÇÖZÜM OLUR MU?
Zaten ülke yangın yeri..Hükümet son 2 senedir ekonomik anlamda başarısız oğlu başarısızdır. Vatandaş borç batağına girmiş, esnaf çark döndüremez hale gelmiştir.
Bu saatten sonra Maliye bakanının  ekonomik reçetesinin , yangına muska yazan hocadan farkı yoktur.

ÇÖZÜM İÇİN HOCAYA MUSKA YAZDIRMAK!
Geçmiş zamanın birinde,bir köyde  bir adamcağız hastalanır. Hastalıkta öyle böyle değil, yakıyor yıkıyor ortalığı…
Adam önüne geleni yıkıp döküyor, insanları incitiyor darp ediyor bütün köy halkı bunu görmemek için yolunu değiştiriyor .Hanesinde huzursuzluk diz boyu. Adamın birde kızı var. Zavallı kız belki babasının hastalığına çare olur diye yakın bir köyde ün yapmış nefesi kuvvetli bir hocanın kapısına varır.

“Hocam kapınıza düştük babamız çok hastadır herkese zarar veriyor babama bir muska yasansızda şifa bulsa “der,
Hoca Efendi  kısaca cevap verir geçiştirir;”Hastalık Allahandır Allahın verdiğine sabredeceksiniz ,sabredin “der ve kızı geri yollar.
Kız çaresiz geri döner,ama adam iyiden iyiye azmıştır Evini yakar hanımını çocuklarını yaralar ve kızcağız bir umut tekrar hocanın yolunu tutar.Durumu hoca efendiye anlatır,Hoca efendi yine kıza ayni nasihatleri eder geri yollar,
kız çaresiz ne yapacağını bilmez köyüne döner köye geldiğinde bir baksın ki babası bir mahalleyi ateşe vermiş. Kızcağız perişan bir halde  son kez tekrar hocanın kapısın varır.
“ Hocam babam bir mahalleyi ateşe vermiş ne olur bir muska yazında düzelsin” 
Hoca efendi  bu defa kızı geri göndermez;”Ha öylemi? artık muskayı yazmak vacip oldu.” der divit hokkasını alıp bir güzelce muskasını yazar ve kızın eline tutuştururak;” Tez köye varsın ve bunu vakit geçirmeden babanın boynuna takasın “diyerke yollar.
Kız muskayı alınca köye yönelir ve koşmaya başlar sevinçlidir muskayı babasının boynuna takacak babası şifa bulacak ve bütün köy halkı huzura kavuşacaktır.  Tepeleri aşıp köyüne yaklaştığında birde ne görsün?
Bütün köy ateşler içinde her yerden duman tütüyor…Köye vardığında babası dahil köyde bulananların tamamının yandığını görür..
Üzgün bir vaziyette hocaya geri döner. Ve elindeki muskayı hocaya uzatır
“ Al hocam muskanı gerek kalmadı. Babamda   bütün köy  halkıda kaykıldı”

Umarız   bu ekonomik tedbirler mali disiplenler birleşerek, kamudan yani tepeden aşağı birşeyler değişerke düzelir.Yoksa aşağıdan yukarıya  boşa kürek çekmekten  başka anlamı yok. Aksi halde toplumun her kesiminden kaykılanlar hızla çoğalacaktır…
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Nis
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca