BAŞKA YERDE ÇALIŞAN İŞÇİDE EMETBORDA ÇALIŞAN KELAYNAK SÜRÜSÜMÜ? - Ercan Kolku

BAŞKA YERDE ÇALIŞAN İŞÇİDE EMETBORDA ÇALIŞAN KELAYNAK SÜRÜSÜMÜ?


Taşerona kadro beklentileri,  maden  bölgesi olması sebebiyle taşeron yatağı bölgemizde, etimadenin kadrolaşma dışında bırakılması; belediyeninde  şirketlerin aradan kaldırılıp,  adı değişecek belediye şirketi ile devam etmesi gibi bulunan formüllerle hayal kırıklığı yarattı diyebiliriz..

            Hadi yine belediyede adı belli bir kadrolaşma var. Özel  şirketler yerine belediye şirketleri ile asıl işçi sayılma aday adaylığı söz konusu… BİT denilen Belediye iktisadi Teşebbüsleri ile işçiye biraz daha güven veren bir gelişme var.Ama içerik nasıl olacak, ilerleyen zamanda göreceğiz. Eğer içerisinde bir BİT yeniği yoksa, BİT’ler vasıtası ile çalışma işçi kardeşlerimiz için güvence olabilir.( Bit yeniği;iyi sağlam görünmesine karşılık bir işte hileliuygunsuz tarafın olması.)

            Ama, Etimaden’in kadrolaşma dışı bırakılması hayal kırıklığı yanında öfkeyede neden oldu…

            Nasıl olmasınki? Etimaden  ve buna bağlı Emetbor maden devlet kurumu sayılmazken,  Enerji bakanlığı devletin ihracatı adına  kurumu  şampiyon ilan edip, biz yapıyoruz diyecek;Özelleştirilmesi anayasa ile korunan bir kurumda işletmesi hangi yöntemle olursa olsun, devlet kendi kurumu değil,  deyip, özel şirketler statüsünde kararlar alıp,uygulamaya koyacak? Üretim ve satışta devlet adına övünüp, işçi çalıştırmada, burası Kit  biz çalıştırmıyoruz, denilecek… Buna kim inanır?Sizce komik değil mi?

            Üstelik kamuda çalışan 900 bin işçi  taşeron görüp, kadroya alırken, Emet bor işçilerininde bulunduğu 69 kurumda çalışana kelaynak sürüsü muamelesi yapmanın hakla,hukukla adaletle asla alakası yoktur.

            Emetbor işletmesinde çalışan Emet ve Hisarcıklı işçi kardeşlerimizde kamu çalışanıdır. Hükümetin son düzenleme ile taşeronu tamamen bitirdikleri açıklamalarının gerçekleşmesi bu kardeşlerimize de kadro verilmesi ile gerçekleşecektir. Yoksa 50 bin işçiye üvey evlat muamelesi yapmak eşitlik, emeğe değer kavramlarına zarar vererek adalet duygusunu zedeleyecektir.

HÜKÜMETİ BİLMEMDE MEHMET ŞİMŞEK İSTİFA!!!

            Ya bu memleket  ne çekti  maliye bakanı,şimdide başbakan yardımcısı olan  Mehmet Şimşek’ten! Emet adına  konuşuyorum… Ne zaman ilçe adına olumlu bir girişim olsa, hop sayın Şimşek’e takıldık…

            Etimaden işletmeleri genel müdürlüğü karar alır.Derki; “Tavşanlı yolu bize lazım… 30 milyon tl para ayırdım,bu yolu ben yapacağım” Hatta ardından bir karar daha alır;” Bu para yetmez 50 milyona çıkardım  ” Hop, sayın Şimşek’ten fren… “İzin vermem yapamazsınız… Örnek teşkil eder…

            Etimaden işletmeleri Gediz yolu içinde karar alır;” Sülfirik asit fb. Yapacağız. Buraya başka kimyasal maddeler budefa İzmir tarafından bu istikametten gelecek. Tavşanlı yolunda asit tankerleri olmayacak ama bu defa bu yönde kimyasal taşıyan araçlar olacak.Gediz –Hisarcık-Emet yolunu biz yapalım.” Hop  sayın bakandan bir fren daha;” Yapamazsınız…İzin vermem… Örnek teşkil eder… “

            Şimdide Kamuda çalışan taşeron işçiler çalışmasında Etimadeninde bulunduğu 69 kurumun kadrolaşma dışında kalması…. Tamda Hakiş’in Emetbor işçilerini toplayarak konu hakkında bilgilendirme yaptığı zamanda… Hafta başında… Sendika diyorki “Sayın cumhurbaşkanımız ve başbakanımız taşeron diye bir şey kalmayacak,kamuda çalışanların hepsi kadroya geçecek…”

Ardından bizim Şimşek’ten bir açıklama;” KİT'lerin kadroya dahil edilmesi son derece yanlış olur. Örneğin Türkiye Petrolleri ne işe yarar, petrol çıkartır, kimle rekabet ediyor Shell ile rekabet ediyor, ulusulararası şirketlerle, katı kuralların olmadığı, esnek olduğu şirketlerle rekabet ediyor. Nasıl rekabet edecek?Olay sadece maliyet meselesi değil, olay bazı hizmetlerin kaliteli bir şekilde ve süreklilik arz edecek şekilde yerine getirilmesidir. Biliyoruz ki, kamu da performans düşük. Özel sektör çok daha hızlı ve verimli bir şekilde iş yapıyor, dolayısıyla sadece maliyet perspektifiyle bakmamak lazım.”

            Şimdi sayın bakana sormak lazım; “Tamam kabul ettik diyelim,Türkiye petrolleri shel2le rekabet ediyor.Etimaden  kimle rekabet ediyor?Amerikayla, Çinlemi? Bor üretim tekelide devletteyken, rakibimiz kim? Üstelik, ülkemizde araştırma enstitüleri vasıtası ile her geçen gün kullanım alanı artan bor madenini çıkaran Etimaden işçilerinin performansımı düşükte,işletme ihracat şampiyonu oluveriyor?

Elbette sayın bakanın dediği gibi olaya sadece maliyet yönüyle bakmamak lazım.Hizmet kalitesi ve sürdürülebilirlik çerçevesinden bakmak lazım. Yalnız sayın bakana bir pencere daha bulunduğunu belirtmek isteriz; ki oda;”Devlet ayrımcılık yapmaz… O kadar insana kadro verirken Kitlerde çalışan 45 bin insana zenci muamelesi yapmaz…Yapamaz…

Sayın bakanın bu açıklamalarının Emek sömürüsü, devlete güvenin azalması, ayrımcılık gibi sebeblerle ÖRNEK TEŞKİL edeceğinden!, Cumhurbaşkanından döneceğinden eminiz…

           

            

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Nis
25Nis
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da