Emet Corona Vakalarında Son Durum Ne? - Ercan Kolku

Emet Corona Vakalarında Son Durum Ne?


Oldukça güzel götürülen covid-19 salgın hastalığında Emet ilçemizde son dönem görülen vakalar haklı olarak kamuoyunu endişeye sevk etti.Bizlerse vakalar yanında virüsün nereden gelmiş olabileceği konularını araştırmayı daha uygun bulduk.Tıpkı filyasyon ekiplerimizin yaptığı gibi..Fİlyasyon ekiplerimiz her vakada hasta vatandaşalrımızın iritbat halinde olduklaır ile direk temasa geçerek bulaşın kökenine ulaşmaya çalışıyor.
    Öncelikle  Gürpınar köyümüzde 5 kişilik bir ailemiz,Kapaklıca mahallemizde 3, Akpınar mahallemizde 1 kesin pozitif vakamız var. Ancak bunun yanında şüpheli görülen tomografileri covidle uyumlu olsada testleri beklenen sonuçlarda var.
    Pozitif vakalara yakalan vatandaşlarımız ve yakın çevresi ile yaptığımız araştırmalarda ise genelde virüsün ilçe dışına gidiş geliş ve sıkça sağlık kurumlarına gidip gelmeden kaynaklandığına yönelik ciddi şüpheler var.
    Nitekim Gürpınar köyümüzde  1   eşimiz ve 3 çocukları şuan Kütahya  pandemi  servisinde tedavi altındalar. Kendisi ile telefonlada sürekli ritibat kuruyoruz. Kendileri gayet iyiler.Ancak  eşlerinin astım rahatsızlığı olduğu için süreç biraz zor geçiyor. İşin ilginç olanı ise 3 çocuklarıda pozitif çıkmasına rağmen hiçbir belirti olmaması. Vatandaşımız ise son dönem sıkça sağlık kuruluşlarına gittiğini  oradan kapmış olabileceğini belirtiyor. Ancak  uyarıyor.Ateş  öksürük  gibi belirtiler olmasada  bu virüs olabiliyor. Aman dikkat...Üstelik Emette hasta iken şuan hiçbir belirti olmadığını,çocuklarıyla sağlığının iyi olduğunu belirtti.
    Çocukların durumu ilginç…Yani yüksek ateş,öksürük,veya nefes darlığı hiçbir belirti yok ama pozitif taşıyıcılar…Buda gösteriyorki, belirtiler olmasada her zaman virüs taşıyan vatandaşlarımızın  içimizde olması  mümkün. 
    Buda orayı veya burayı karantinaya almak,  1 hafta sokağa çıkmamak vs ile çözülecek bir iş olmadığını gösteriyor. Zira ilçeler arası ticari ilişkiler gidip gelmeler ile her daim bu tehlike geçene kadar virüsün bulaşması mümkün. Nitekim  Yağcık köyümüzde 4 evini karantinada olmasının sebebide bu. Kütahyadan akrabalarının yanına gelen vatandaşımız köyüne gleip gittikten sonra Kütahya da rahatsızlanıyor ve testleri pozitif çıkıyor. Köyümüzde 4 ev tedbir karantinasında…
    Gürpınar köyümüzde bu 5 kişilik aile dışında vakaya rastlanmaması, süreç adına önemli.Köyde bir takım tedbirler alındı.İlçe idareicleri sağlık ekiplerimiz ile sürekli irtibat ve sürecin takibindeler. Bu süreçte köye giriş çıkışlarda kontrollü hale getirilebilinir. Merkezde ise zaten filyasyon ekiplerimiz irtibat halinde olunanların toplumdan izolesini sağlayıp,tedbir karantinalarını uyguluyor.Haliyle çeşitli iş yerlerinde çalışan mesai vardiye arkadaşlarıda tedbir karantinasıba alınıyorlar.Doğrusuda bu...Yakın temas söz konusu olabileceklerin bulaş riskini önleme adına toplumdan izole edilmeleri...Emet geneli. Köylerle beraber 100 kadar vatandaş ev karantinasında

Vatandaşlarımızı hasta olan vatandaşlarımızın isimlerini neden yazmadığımızı soruyorlar. Beyler bu herşeyden  önce hasta haklarına aykırı,hem vicdanen etik değil. Her virüs şüphelisi bu hastlalık çıkmayabilir. Nitekim çıkmıyorda...
    BURADA EN ÖNEMLİ TEDBİR KARANTİNASINI İSE EMET HALKI ALACAK
    Sürecin başında yaptığımız bir video yayınında demiştikki;” Bu virüs ortalıkta dolaşıyor bana bulaşmasın diye tedbir almayacağız. Sanki bu virüsü taşıyormuşuzda eşimize,dostumuza,sevdiklerimize geçmesin diye kişisel tedbirlerimizi alarka bu süreci atlatacağız”
    Doğrusuda bu. Korkuyla yaşanmaz. Emeti komple karantinaya alsak bile, süre bittiğinde, normalleşme döneminde mutlaka ilçe dışından gelen gidenler olacak. Salgın tamamen geçmediği müddetçe iş halkın daha çok kendisinde bitiyor.
    Kişisel karantina… Maskesiz asla çıkmama.Sosyal mesafeyi koruma…Kalabalık ortamlardan uzak durma..Vs…
    Emet olarak salgın sürecinde yerel yönetimlerimizin etkin çalışması,topluma saygı vs. hassasiyetlere genelde uyulması gibi sebeblerle üzücü vakalara rastlamadık. Ama şimdi bir tehlike kapımızda… Öyleyse asıl şimdi daha dikkatli olmalıyız.
    Bakınız bu süreçte dikkatimizi çeken bir şey daha var. Nice şüpheli vaka gitti Kütahyaya. İşin başından beri  testler yapıldı. Sonuçlar negatif çıktı ama bölgede akciğer rahatsızlığı olan zatüre, pnömani( Zatüre başlangıcı) vakalarında artış oldu. Neden? Testler pozitif ardından negatif çıktı. Ama zatüre tedavileri başlayıverdi.Üstelik covid-19 virüsünün belirtileri hergeçen gün çeşitlilik göstermeye devam ederken…Tıp dünyası çözememiş,çözüm bulamamışken donkişot olmaya gerek yok...Herkes virüsü taşıyormuşcasına tedbirli olmalı
    Süreçleri,test sonuçlarını il genelinde  anbe an takip ediyoruz. Haber servisimiz, yeni vakaları ciddiyetle takip ediyor. Gazi Emet gruplarımızda paylaşıyoruz. Derlenen bilgileri bazen yazılarak bazen  gazetemiz muhabirlerinden Yunus Daşdemirin  canlı videoları ile  kamuoyuna aktarılıyor. Kimsenin bilgi falan gizlediği yok. Bu arada vatandaşın beklentilerinide aktarıyoruz.
    Ancak tekrar tekrar söylüyor ve altını çiziyoruz…
    Bizler inançlı insanlarız… Tedbirler bizden takdir ALLAH’tan…Panik yaratırsak ortak akıl tutulmasıyla daha ciddi hastalıklar ve önlenemez olaylarla karşılaşabiliriz. Korkmayacağız. Tedbirlerimizi elden bırakmayacağız. Uymayanları nazikçe uyaracağız. Normalleşme sürecinde hayattan kendimizi soyutlamadan, kurallara uyarak süreci birlikte atlatmak için birbirimize destek olacağız..
    Hasta olan vatandaşlarımıza acil şifalar dilerken,ilçemizi büyük bir aile olarak görmeye ve aile fertlerimizin sağlığı için,birbirimiz için,sevdiklerimiz için,kul hakkına girmemek için,üzerimize düşen vazifeyi yerine getirecek, el birliği ile bu salgını yeneceğimizden hiç şüphemiz yoktur.… Sağlıklı günler…
    
    
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Nis

21 GÜN KONUŞURUZ!

18Şub
28Oca

Muhtarlar Emet Survivor'da

17Oca
17Ara